Łaciate ciasto z kawą

Łaciate ciasto z kawą Dziś przychodzę do Was z pysznym przepisem na ciasto, które łączy w sobie to co kocham. Słodki, prosty wypiek i kawę (nie bójcie się, dodatek kawy jest naprawdę subtelny, ma tylko wzbogacić smak ciasta). Czy jest coś lepszego? Dla mnie nie.

Kawa, to dla mnie nieodzowny element deseru, spotkań z przyjaciółmi. Często dzień bez niej jest niemożliwy. Ale jeśli już filiżanka kawy, to tylko tej dobrej jak z Konesso. Tej co kusi już od chwili, gdy otwieramy opakowanie. Tej, której zapach unosi się w pomieszczeniu podczas mielenia. I jak się domyślacie po większości moich wpisów czy zdjęć na Instastory dla mnie kawa musi mieć jeszcze to coś 😉 Oczywiście pijam też czasem filiżankę małej czarnej, ale w większości przypadków kawa stanowi u mnie swoisty deser. Dlatego nie wyobrażam sobie by w moich kuchennych szafkach mogło zabraknąć syropów do kawy. Wanilia, słony karmel czy słodkie ciasteczko… tak, tak właśnie może smakować wasza ulubiona kawa. Wystarczy odrobina by nabrała wyjątkowego smaku 🙂 Poezja… Ach, rozpisałam się, ale chyba każdy miłośnik kawy mnie zrozumie 😉

A wracając do ciasta. Wykonacie je dosłownie w kilka chwil (nie licząc pieczenia) i to bez użycia miksera. Wystarczy tylko pomieszczać składniki łyżką. Do jednej porcji dodać zmieloną kawę i odrobinę kakao, zrobić dowolne wzorki i… do piekarnika. A potem… potem można już tylko delektować się smakiem łaciatego ciasta z kawą. Spróbujcie, polecam.

Składniki: (na keksówkę, u mnie 25x12x8)

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1 szklanka cukru
  • 1 i 1/2  łyżeczki proszku do pieczenia
  • 4 jajka M
  • 2/3 szklanki mleka
  • 8 łyżek oleju
  • 1 łyżeczka naturalnego kakao
  • 2 pełne łyżeczki zmielonej kawy
  • kilka kropel aromatu waniliowego
  • cukier puder do oprószenia ciasta lub polewa czekoladowa

Uwaga! Składniki powinny mieć temperaturę pokojową.

Przygotowanie:

Do większej miski wsypujemy mąkę, cukier i dodajemy proszek do pieczenia. Mieszamy  składniki łyżką. Do drugiej miski wbijamy jajka, dolewamy mleko, olej. Składniki dokładnie mieszamy. Następnie mokre składniki wlewamy do suchych i wszystko mieszamy łyżką.

Przekładamy 8 łyżek naszego ciasta do innej miseczki i dodajemy do niego kakao i zmieloną kawę (ja wcześniej mieszam kakao z kawą). Mieszamy do połączenia składników. Do części ciasta bez kawy dodajemy kilka kropel aromatu waniliowego i krótko mieszamy.

Ciasto wylewamy na przemian tworząc dowolne wzory do wysmarowanej tłuszczem i obsypanej kaszą manną keksówki (blaszkę można też wyłożyć papierem do pieczenia).

Ciasto pieczemy na środkowym poziomie nagrzanego piekarnika ( 180 stopni, grzanie góra-dół, bez termoobiegu) do tzw. suchego patyczka. U mnie około 40-45 minut (czas pieczenia może być różny w zależności od piekarnika). Przestudzone ciasto oprószamy cukrem pudrem lub polewamy polewą czekoladową.

Ciasto przechowujemy pod przykryciem.

Smacznego

 

 

Print Friendly, PDF & Email

14 comments

    • Magdalena says:

      Dziekuje za zwrócenie uwagi, przy poprawianiu literówek niechcący usunęłam. 180 stopni grzanie góra dół bez termoobiegu.

  1. Neta says:

    No to ja upiekłam w 170 st 😁 co prawda czas pieczenia wydłużył się do ok godziny, ale moja keksowka jest chyba z tych najmniejszych, więc ciasto wyższe.
    Mimo tych kombinacji ciasto wyszło pysze 🙂

    • Magdalena says:

      Bardzo mi przykro. Do tej pory nikt nie miał z tym ciastem problemów. Zresztą nawet po komentarzach to widać. Może zbyt długo mieszkała Pani składniki? A składniki były w temperaturze pokojowej?

Dodaj komentarz

*