Łaciate babeczki z krówką

Łaciate babeczki z krówką

Łaciate babeczki z krówką. Dziś zapraszam Was na pyszne łaciate babeczki z krówkami. Jak już nie raz Wam pisałam u nas w domu kocha się najróżniejsze babeczki i muffinki. Tak samo jak kocha się krówki 😀 Dlatego to połączenie okazało się wielkim sukcesem. Tak dużym, że już obiecałam rodzinie, że na weekend upiekę kolejną porcję babeczek. Tym razem zabierzemy je w plener. Oby tylko pogoda dopisała 😀

A jeśli szukacie pysznych krówek i innych cukierków polecam Wam zajrzeć na stronę https://gibar-sklep.pl/

O cukierkach Gibar pisałałam Wam już tutaj. Pamiętajcie, że wciąż trwa wspaniały KONKURS, w którym do wygrania aż 3 kilogramy tych słodkości.

Składniki:

  • 1 i 3/4 szklanki mąki pszennej
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 0,5 łyżeczki sody
  • 0,5 szklanki cukru
  • 1,5 łyżeczki cukru wanilinowego
  • 1 łyżka naturalnego kakao
  • 1 jajko (większe)
  • 1 i 1/4 szklanki mleka
  • 0,5 szklanki oleju
  • 12 krówek (ciągutek) Gibar

Przygotowanie:

W jednej misce mieszamy łyżką mąkę, proszek do pieczenia, sodę i oba rodzaje cukru. W drugiej mieszamy mleko, jajko i olej. Do suchych składników dodajemy mokre, mieszamy do połączenia (nie za długo). Masę dzielimy na pół. Do jednej połowy dodajemy kakao, mieszamy.

Formę na muffinki – ja użyłam ceramicznej – każde wgłębienie smarujemy delikatnie tłuszczem i obsypujemy kaszą manną. Jeśli używacie tradycyjnej formy na muffinki wykładamy ją papilotkami.

Nakładamy po łyżce kakaowej masy, wkładamy krówkę (Uwaga! moje babeczki są wyższe, w przypadku niższych dodajemy pół krówki na babeczkę).

Potem napełniamy naprzemiennie raz jasną raz ciemną masą (pamiętajcie, że babeczki rosną, nie napełniamy do końca).

Łaciate babeczki z krówkami pieczemy w nagrzanym do 180 stopni piekarniku (grzanie góra-dół, bez termoobiegu). Gdy babeczki przestygną delikatnie oprószamy je cukrem pudrem.

Smacznego

Print Friendly, PDF & Email

4 comments

Dodaj komentarz