Kurczak w ziołowym sosie na ryżu

Kurczak w ziołowym sosie na ryżu (1)Uwielbiam dania z ryżem. Właściwie ryż mogłabym jeść codziennie, w każdej postaci – czy to na słodko, czy wytrawnie. A odkąd spróbowałam długoziarnistego ryżu z dzikim… po prostu się w nim zakochałam. I to nie tylko w jego smaku, ale też i wyglądzie. Obiad, sałatka… wszystko z jego udziałem nie tylko dobrze smakuje, ale też i pięknie się prezentuje. Dziś zapraszam Was na pysznego, delikatnego kurczaka w ziołowym sosie podanego na ryżu. Danie jest szybkie i naprawdę smaczne. Spróbujcie, polecam.

Kurczak w ziołowym sosie na ryżu (2)Kurczak w ziołowym sosie na ryżu. Przepis brał udział w konkursie – stąd lokowanie produktu.

Składniki: (dla 2 osób)

  • 2×125 g długoziarnistego ryżu z dzikim UncleBen’s
  • 1 duża pierś z kurczaka
  • 2 małe szalotki
  • 1 łyżka przyprawy do kurczaka*
  • 1/3 łyżki czubrycy białej*
  • około 21/2 łyżki oleju
  • 1/3 szklanki wody + 2 płaskie łyżeczki mąki ziemniaczanej
  • 11/2 łyżki posiekanej zielonej pietruszki
  • pieprz do smaku

Przygotowanie:

Kurczaka kroimy w mniejsze kawałki (np. w kostkę). Następnie przekładamy do miski. Dodajemy przyprawę do kurczaka, czubrycę białą i 1/2 łyżki oleju. Całość mieszamy, aby przyprawy pokryły dokładnie mięso. Mięso wkładamy do lodówki na około 1 godzinę (lub dłużej). Opcjonalnie (jeśli bardzo zależy nam na czasie) można pominąć ten etap. Jednak mięso będzie smaczniejsze, gdy spędzi odpowiednią ilość czasu w lodówce w przyprawach.

Ryż gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu.

Kurczaka wyjmujemy z lodówki. Na patelni podsmażamy na minimalnej ilości tłuszczu pokrojone szalotki. Następnie dodajemy około 2 łyżki oleju i całe mięso. Kurczaka smażymy na średnim ogniu. Gdy kurczak będzie podsmażony dolewamy do niego 1/3 szklanki wody z mąką ziemniaczaną (dokładnie wymieszaną). Całość mieszamy, aby nie zrobiły się grudki. Po czym dodajemy posikaną natkę pietruszki, znów mieszamy. Całość doprawiamy pieprzem (posypujemy po wierzchu).

Kurczak w ziołowym sosie na ryżu (3)

Kurczaka dusimy do miękkości, co jakiś czas mieszając. Sos powinien ładnie zgęstnieć, a kurczak być miękki. Pod koniec można potrawę doprawić pieprzem (jeśli uważamy, że jest go za mało).

Na talerze wykładamy ciepły ryż i porcje kurczaka w sosie. Podajemy od razu.

Kurczak w ziołowym sosie na ryżu (4)

Smacznego

Print Friendly, PDF & Email

4 comments

Dodaj komentarz