Kurczak w rozgrzewającym warzywnym sosie

Kurczak w rozgrzewającym warzywnym sosieDziś zapraszam Was na proste, szybkie i smaczne danie, które będzie idealną odpowiedzią na te chłodne jesienne dni. Kurczak w rozgrzewającym warzywnym sosie. Uwielbiam takie „jednopatelniowe” potrawy. Przygotowuje je się dosłownie w kilka chwil nie brudząc przy tym dużej ilości naczyń. Spróbujcie i Wy 😉

Kurczak w rozgrzewającym warzywnym sosie (3)

Kurczak w rozgrzewającym warzywnym sosie (2)

Składniki:

  • 1 pojedyncza pierś z kurczaka
  • 2 garście mrożonych warzyw*
  • szczypta suszonej bazylii
  • szczypta słodkiej czerwonej papryki
  • pieprz do smaku
  • 200 ml wody
  • 50 ml koncentrat bulionu warzywnego Krakus
  • 2 łyżki oleju
  • 1 czubata łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • świeżo posiekana zielona pietruszka

*u mnie fasolka, brokuły, marchewka i kukurydza w różnych proporcjach

Przygotowanie:

Mięso kroimy i chwilę podsmażamy na oleju doprawiając bazylią, pieprzem i słodką czerwoną papryką. Następnie dodajemy mrożone warzywa i całość zalewamy bulionem warzywnym (mieszamy wodę z koncentratem bulionu warzywnego). Wszystko dusimy pod przykryciem aż nasze mięso i warzywa będą miękkie. Pod koniec próbując i opcjonalnie doprawiając. Sos lekko zagęszczamy rozrobioną w niewielkiej ilości wody czubatą łyżeczką mąki ziemniaczanej, mieszamy i jeszcze chwilę zostawiamy całość pod przykryciem.

Danie podajemy od razu posypane posiekaną zieloną pietruszką.

Kurczak w rozgrzewającym warzywnym sosie (1)

Smacznego

 

#krakus, #smacznieiszybko


Gotuj z Krakusem #smacznie i szybko!

Print Friendly

2 comments

Dodaj komentarz


*