Kurczak w paprykowym sosie

Kurczak w paprykowym sosie (1)

Dziś zapraszam Was na pyszną i prostą w przygotowaniu propozycję obiadową. Kurczak w paprykowym sosie, to propozycja pełna smaku idealna na chłodne dni. Doskonale rozgrzewa i sycie. Moja rodzina uwielbia takie obiady. Spróbujcie i Wy. Kurczak w paprykowym sosie idealnie pasuje do ryżu, kaszy, ziemniaków czy chleba.

Kurczak w paprykowym sosie (3)Kurczak w paprykowym sosie (2)

Składniki:

Przygotowanie:

Piersi z kurczaka kroimy w małe plasterki (można również w kostkę, ale tak będą bardziej miękkie i rozpływające się w ustach).

Przygotowanie kurczaka do sosu

Podsmażamy na oleju, doprawiając słodką czerwoną papryką, czosnkiem granulowanym, solą ziołową i pieprzem. Mieszamy, aby przyprawy pokryły całe mięso. Podsmażamy jeszcze chwilę, następnie dodajemy pastę z pieczonej papryki i bakłażana z pomidorami.

Mieszamy, ustawiamy zastawiamy pod przykryciem na małym ogniu. Po kilku minutach dodajemy pokrojone w kosteczkę obie papryki i po chwili dolewamy wodę. Zostawiamy dalej pod przykryciem aż nasze mięso będzie mięciutkie (co jakiś czas mieszamy).

Kurczak w paprykowym sosie (1)

Smacznego

 

Print Friendly

4 comments

Dodaj komentarz


*