Kurczak pieczony w ziołach i rosole. Pomysł na szybki obiad.

Kurczak pieczony w ziołach i rosole. Pomysł na szybki obiad. (1)W tygodniu często robię szybkie obiady. Warto wykorzystać każdy składnik. Czasem możemy dzięki temu tanim kosztem przygotować naprawdę dobre i syte danie. Dziś dzielę się z Wami przepisem na kurczak pieczony w ziołach i rosole. Nie jest, to typowe danie o jakim myślicie. Kurczak (u mnie podudzia) wcześniej posłużył mi jako baza do ugotowania rosołu. Dzięki czemu jest już ugotowany, mięciutki i w piekarniku nie musi spędzać długich godzin. To danie, to oszczędność czasu i pieniędzy. Spróbujcie, tak przygotowane kawałki z kurczaka są naprawdę pyszne.

Kurczaka doprawiłam przyprawą od Skworcu

Kurczak pieczony w ziołach i rosole. Pomysł na szybki obiad.
Write a review
Print
0 calories
0 g
0 g
0 g
0 g
0 g
0 g
0 g
0 g
0 g
0 g
Nutrition Facts
Serving Size
0g
Amount Per Serving
Calories 0
Calories from Fat 0
% Daily Value *
Total Fat 0g
0%
Saturated Fat 0g
0%
Trans Fat 0g
Polyunsaturated Fat 0g
Monounsaturated Fat 0g
Cholesterol 0mg
0%
Sodium 0mg
0%
Total Carbohydrates 0g
0%
Dietary Fiber 0g
0%
Sugars 0g
Protein 0g
Vitamin A
0%
Vitamin C
0%
Calcium
0%
Iron
0%
* Percent Daily Values are based on a 2,000 calorie diet. Your Daily Values may be higher or lower depending on your calorie needs.
Składniki
  1. 4 podudzia z kurczaka (z rosołu) / opcjonalnie inne części kurczaka
  2. przyprawa do kurczaka Skworcu
  3. duża szczypta bazylii
  4. olej
  5. około 1/3 chochelki rosołu*
  6. * ilość rosołu jest zależna od wielkości naczynia żaroodpornego, rosół powinien pokryć dno naczynia, w którym umieścimy kawałki kurczaka, na wysokość około 3mm
Przygotowanie
  1. Podudzia z kurczaka, na których wcześniej gotowaliśmy rosół, wkładamy do żaroodpornego naczynia. Polewamy je olejem (delikatnie) i obsypujemy z każdej strony przyprawą do kurczaka. Na koniec wierzch posypujemy dużą szczyptą bazylii, a całość podlewamy rosołem (rosół powinien pokryć dno naczynia na około 3 mm wysokości).
  2. Tak przygotowanego kurczaka wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na środkowy poziom. Pieczemy około 35 minut do ładnego zarumienienia skórki. Po połowie czasu pieczenia warto delikatnie skropić wierzch kurczaka jeszcze odrobiną oleju.
  3. Tak przygotowane kawałki kurczaka podajemy w towarzystwie pieczywa, ziemniaków, frytek lub innych dodatków.
  4. Smacznego
beta
calories
0
fat
0g
protein
0g
carbs
0g
more
Słodkie okruszki Blog kulinarny i nie tylko https://www.slodkieokruszki.pl/
Print Friendly, PDF & Email

Dodaj komentarz