Kurczak a la kfc w chrupiącej panierce. W dwóch wersjach – łagodnej i pikantnej.

Kurczak a la kfc w chrupiacej panierceDziś zapraszam Was na pysznego kurczaka a la kfc w chrupiącej panierce. Idealny na obiad lub przyjęcie. Do takich chrupiących kawałków kurczaka doskonale pasują najróżniejsze sosy, sałatki, frytki i inne dodatki. Spróbujcie. W kilka chwil w domu możecie wyczarować pyszny posiłek, który zadowoli nie jednego domownika lub gościa na Waszym przyjęciu.

Kurczak a la kfc w chrupiącej panierce. W dwóch wersjach - łagodnej i pikantnej.
Write a review
Print
6 calories
1 g
0 g
0 g
0 g
0 g
15 g
1 g
1 g
0 g
0 g
Nutrition Facts
Serving Size
15g
Amount Per Serving
Calories 6
Calories from Fat 1
% Daily Value *
Total Fat 0g
0%
Saturated Fat 0g
0%
Trans Fat 0g
Polyunsaturated Fat 0g
Monounsaturated Fat 0g
Cholesterol 0mg
0%
Sodium 1mg
0%
Total Carbohydrates 1g
0%
Dietary Fiber 0g
1%
Sugars 1g
Protein 0g
Vitamin A
3%
Vitamin C
36%
Calcium
0%
Iron
1%
* Percent Daily Values are based on a 2,000 calorie diet. Your Daily Values may be higher or lower depending on your calorie needs.
Składniki
WERSJA DELIKATNA (DLA DZIECI)
  1. 1 filet z kurczaka (duży)
Panierka
  1. 1/3 szklanki mleka (około 8 1/2 łyżki)
  2. 2 1/2 łyżki mąki kukurydzianej
  3. 2 1/2 łyżki mąki pszennej
  4. 3 jajka
  5. 1/2 łyżeczki słodkiej papryki
  6. 1/2 łyżeczki pieprzu ziołowego
  7. 1/3 łyżeczki ostrej papryki
  8. szczypta soli
Końcowe przygotowanie ("obtoczenie", smażenie kawałków kurczaka)
  1. 4 łyżki mąki kukurydzianej
  2. 4 łyżki mąki pszennej
  3. olej do smażenia
WERSJA PIKANTNA
  1. 1/3 łyżeczki słodkiej papryki
  2. 1/3 łyżeczki ostrej papryki
  3. szczypta soli
  4. odrobina oliwy z oliwek
  5. 1/3 łyżeczki suszonego chili
Przygotowanie
Wersja podstawowa (łagodna)
  1. Pierś z kurczaka kroimy na mniejsze kawałki i rozbijamy delikatnie tłuczkiem. Do miski wbijamy jajka, dodajemy obie mąki i resztę składników panierki. Łączymy wszystko na jednolitą masę (np. widelcem). Kawałki kurczaka maczamy w przygotowanej panierce. Następnie obtaczamy w mieszance mąk (kukurydzianej i pszennej). Układamy na rozgrzanej patelni z tłuszczem (głęboki tłuszcz). Smażymy na złoty kolor z obu stron. Odsączamy z nadmiaru tłuszczu.
  2. Podajemy z ulubionymi dodatkami, np. frytki, surówki, sos czosnkowy lub w bułce z sałatą i sos/keczupem.
Wersja pikantna
  1. Kawałki kurczaka po delikatnym rozbiciu tłuczkiem wkładamy do worka z marynatą (słodka i ostra papryka, sól i oliwa z oliwek). Tak przygotowanego kurczaka wkładamy do lodówki na około 40 minut. Po tym czasie wyciągamy kurczaka i postępujemy analogicznie jak w wersji podstawowej. Z tą różnicą, że do panierki dodajemy 1/3 łyżeczki suszonego chili.
  2. Ta wersja idealna jest również np. na przyjęcia. Wystarczy przygotować większą porcję kurczaczków i podać je z ulubionym sosem (u mnie niezawodny sos czosnkowy).
  3. Smacznego
Notes
  1. * przepis powstał w wyniku moich małych kulinarnych eksperymentów z mąką kukurydzianą. W początkowych wersjach w panierce były również płatki kukurydziane.
beta
calories
6
fat
0g
protein
0g
carbs
1g
more
Słodkie okruszki http://www.slodkieokruszki.pl/
Print Friendly

3 comments

  1. Magdalena says:

    Komentarze ze starego bloga:

    kasia.koczwara
    2015/04/18 09:54:31
    Juz widze, ze bardzo mi sie podoba!
    Nasze smaki!
    🙂

    daga313
    2015/04/18 10:38:24
    Pyszności. Takie domowe fast foody są najlepsze. W dzisiejszych czasach nie da się zupełnie z nich zrezygnować, bo otaczają człowieka i nie sposób się nie skusić. Dzięki takim wspaniałym przepisom można zjeść coś dobrego, a nie szkodliwego 🙂

    raf_all
    2015/04/18 11:45:44
    Podbiłaś moje serce tym przepisem! Idealny dla mnie oczywiście wersja ostra 😉

    matleen
    2015/04/18 11:49:26
    Dziękuję wszystkim za tak miłe słowa. Nawet nie wiecie ile radości przynosi mi ich czytanie 🙂

    Pozdrawiam serdecznie

Dodaj komentarz


*