Kuchnia toskańska Piotra Adamczewskiego. Wyd. RM. Recenzja.

kuchnia-toskanska-piotra-adamczewskiego-wyd-rm-recenzja-1Dziś chciałabym polecić Wam książkę „Kuchnia toskańska” Piotra Adamczewskiego. Jest to nie tylko niezwykle apetyczny i inspirujący zbiór przepisów, ale także niejako bardzo ciekawy przewodnik po Toskanii. Autor przez kilkanaście stron poleca nam ciekawe miejsca, które warto zwiedzić, pyszne dania, które podczas takiej podróży po prostu nie sposób nie zjeść. Piotr Adamczewski o samej Toskanii mówi, że jest „krainą tysiąca smaków”. I właśnie do tego piękne miejsca pełnego wspaniałych dań pragnie nas zaprosić poprzez swoją książkę.

Książka „Kuchnia toskańska”, to oczywiście przede wszystkim zbiór wielu  przepisów na smaczne dania: mięsne, rybne, z owocami morza, wegetariańskie, zupy i desery.

kuchnia-toskanska-piotra-adamczewskiego-wyd-rm-recenzja-2kuchnia-toskanska-piotra-adamczewskiego-wyd-rm-recenzja-3
Piotr Adamczewski dzieli się z nami przepisami m.in. na: bruschettę, rybę w cieście, florenckie naleśniki, zupę pomidorową z grzankami, szaszłyki z kalmarów, faszerowane cukinie, florencką pieczeń wieprzową, polędwicę w ziołach, ciasto korzenne, tiramisu, czy ciasteczka amaretti. Receptury na wykonanie dań są opisane w sposób prosty, tak, aby każdy mógł sobie z nimi poradzić i wprowadzić do swojej kuchni odrobinę Toskanii. Osobiście oczywiście najpierw zabrałam się za wypróbowanie słodkich przepisów (zapewne niektóre z nich zobaczycie na blogu).

Autor: Piotr Adamczewski
Objętość: 160 stron
Oprawa: Miękka

 

Print Friendly

2 comments

Dodaj komentarz


*