Kruche waniliowe ciasteczka

Kruche waniliowe ciasteczka. Jesienne, deszczowe dni, to dla nas idealna okazja na domowe wypieki. Dziś wraz z córeczką upiekłyśmy jej ulubione kruche waniliowe ciasteczka. Prosty przepis, a ile zabawy. Tym razem ciasteczka przybrały kształty uroczych piesków, misiów i serduszek. Wszystkie wycinane przez moją kochaną córeczkę. Jak Wam się podobają? Ja jestem z niej ogromnie dumna 🙂 Teraz patrzę tylko kątem oka jak ciasteczka znikają z miseczki 😉 Spróbujcie i Wy, polecamy. To nie tylko pyszny deser, ale też świetny sposób na spędzenie czasu z dzieckiem.

Składniki (na 2 blaszki ciasteczek, ilość zależy od wielkości wycinanych kształtów ):

*można dać więcej według własnego gustu i smaku

Przygotowanie:

Mąkę przesiewamy do misy, dodajemy małą szczyptę soli, cukier waniliowy i cukier puder. Następnie dodajemy masło, siekamy je i dodajemy dwa żółtka. Całość szybko zagniatamy do połączenia składników.

Z ciasta formujemy kulę. Ciasto wkładamy do lodówki na minimum 1 godzinę, aby dobrze się schłodziło.

Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni (grzanie góra-dół, bez termoobiegu).

Odrywamy kawałek ciasta (resztę zostawiamy w lodówce). Wałkujemy na lekko podsypanej mąką stolnicy/stole na grubość 3-5 mm. A następnie wycinamy foremkami ulubione kształty. Foremki można zanurzyć przed wycinaniem w mące, wówczas wzory są bardziej wyraźne. U mnie wszystkie ciasteczka wycinała córeczka.

Ciasteczka układamy na wyłożonej papierem do pieczenia dużej blaszce.

Ciasteczka pieczemy na środkowym poziomie do zarumienienia. Czas pieczenia uzależniony jest od piekarnika (średnio około 7-12 minut, ale doradzam sugerować się wyglądem ciasteczek).

Studzimy na kratce i zajadamy ze smakiem 🙂

Smacznego

Print Friendly, PDF & Email

14 comments

Dodaj komentarz

*