Kruche ciasto z budyniem i marmoladą

 

Kruche ciasto z budyniem i marmoladą (2)

Dziś zapraszam Was na jeden z moich ulubionych wypieków (poza oczywiście sernikami 😉 ). Pyszne kruche ciasto z budyniem i marmoladą. Idealne do popołudniowej kawy lub herbaty, doskonałe również na różne rodzinne spotkania. Dziś przedstawię Wam mniej tradycyjną wersję, bo przygotowałam je z pyszną marmoladą o smaku pigwowym. Jak dla mnie połączenie smaków idealne. Dlaczego? No cóż… po cieście zostały już tylko słodkie okruszki 😉

Kruche ciasto z budyniem i marmoladą (5)Kruche ciasto z budyniem i marmoladą (4)

Składniki: (u mnie forma kwadratowa 24×24)

Kruche ciasto:

  • 3 pełne szklanki mąki pszennej (u mnie tortowa Młyny Stoisław)
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 czubate łyżki jogurtu naturalnego* lub kwaśnej gęstej śmietany 18%
  • 3 żółtka
  • 1/3 szklanki cukru
  • 200 g ziemnej margaryny lub masła

*ja używam głównie jogurt naturalny przeważnie Zott

Masa budyniowa:

  • 2 budynie waniliowe 2×45 g
  • 3 szklanki mleka
  • niespełna 1/2 szklanki cukru (można dać mniej)
  • 2 spore łyżki masła
  • kilka łyżeczek marmolady o smaku pigwowym Stovit

Przygotowanie:

Do większej miski wsypujemy mąkę z proszkiem do pieczenia (można przesiać mąkę, ale nie jest to konieczne). Dodajemy margarynę lub masło, siekamy nożem. Następnie dodajemy żółtka, jogurt (lub śmietanę) i cukier, zagniatamy dokładnie ciasto (jeśli po dłuższym zagniataniu będzie się słabo lepić dodajemy odrobinę jogurtu/śmietany, jeśli lepi się za mocno posypujemy rękę lekko mąką).

Ciasto dzielimy na dwie części – jedną mniejszą od drugiej (około 2/3 i 1/3). Z mniejszej formujemy kulę, owijamy ją w folię i od razu wkładamy do zamrażalnika.

Blaszkę smarujemy tłuszczem, następnie wylepiamy ją ciastem tworząc mały rant (ja to robię uciskając ciasto stopniowo dłonią, na wysmarowanej blaszce łatwo ciasto się rozprowadza). Ciasto nakłuwamy widelcem w kilku miejscach. Następnie wkładamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni na 10 minut. Wyjmujemy i lekko schładzamy lub (ja tak częściej robię) zostawiamy w wyłączonym otwartym piekarniku.

Przygotowujemy masę budyniową. W szklance mleka rozprowadzamy dokładnie oba budynie. Pozostałe mleko zagotowujemy z masłem i cukrem. Kiedy zacznie wrzeć wlewamy przygotowane rozrobione budynie i gotujemy budyń do mocnego zgęstnienia.

Budyń od razu wykładamy na podpieczony kruchy spód, rozprowadzając równomiernie. Na wierzch łyżeczką w dowolnych odstępach wykładamy marmoladę (1 łyżeczka marmolady w 1 miejsce).

ciasto z budyniem przygotowanie

Wyjmujemy ciasto z zamrażalnika i ścieramy je na dużych oczkach lub „rwiemy” w dłoniach kładąc małe łatki na wierzch ciasta (ja troszkę ścieram, a z reszty robię łatki, które tworzą apetyczne pagórki na cieście).

Tak przygotowane ciasto wkładamy na środkowy poziom do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Ciasto pieczemy na złoty kolor około 40 minut, czas pieczenia może być różny w zależności od piekarnika, dlatego ciasto należy obserwować.

Posypujemy cukrem pudrem, studzimy i wkładamy na około godzinę do lodówki lub zostawiamy na dłużej w chłodnym miejscu. Po tym czasie ciasto można już kroić.

Kruche ciasto z budyniem i marmoladą (1)

Kruche ciasto z budyniem i marmoladą (6)

Smacznego

Print Friendly, PDF & Email

10 comments

  1. Martyna says:

    po zdjęciu stwierdziłam super zrobię 🙂 ale po przeczytaniu treści jakoś mam wątpliwości dlaczego budyń z torebki ? robi sie szybciutko samemu a chyba bo po robi sie ciasto samemu w domu żeby wyeliminować gotowce 😉

Skomentuj Iza Anuluj pisanie odpowiedzi