Kruche ciasteczka tłuczkiem robione

Kruche ciasteczka tłuczkiem robione

Lubicie domowe ciasteczka? My je uwielbiamy. Choć czasem zastanawiam się czy bardziej lubimy je jeść czy wspólnie przygotowywać 😉 Moje dzieci uwielbiają pomagać mi w kuchni, co często pokazuję na moim Instagramie. Jeśli jeszcze mnie nie obserwujecie, to zapraszam 🙂 Poznamy się bliżej 😉 Ale wracając do ciasteczek… Mój synek wczoraj tak dobrze bawił się przy robieniu tych ciasteczek, że aż chciał bym zrobiła ich więcej i więcej 😉

Dzisiejsze kruche ciasteczka tłuczkiem robione, to jedne z łatwiejszych do wykonania ciasteczek. Skąd taka nazwa i wzorek? To proste. Po uformowaniu małych kuleczek z ciasta rozgniatamy je tłuczkiem do mięsa. Dla mojego synka, to była najlepsza zabawa pod słońcem 😉 Ciasteczka są nie tylko proste w przygotowaniu, ale też pyszne. Swoją charakterystyczną strukturę i kruchość zawdzięczają mące krupczatce.

Skarby z Drewna i nawet proste ciasteczka można podać pięknie

Nie wiem jak Wy, ale ja kocham drewniane ozdoby i naczynia. Dziś przy okazji przepisu na ciasteczka chciałabym pokazać Wam cuda jakie zamówiłam w sklepie Skarby z Drewna. Na zdjęciach możecie zobaczyć miskę z drewna owocowego, drewnianą podstawka w kształcie gwiazdy (idealna też na świąteczny stół) i drewniany lampion. Wszystko jest przepiękne. A na stronie Skarny z Drewna znajdziecie jeszcze więcej pięknych, wyjątkowych rzeczy. To miejsce, dla każdego kto kocha naturalne piękno i właściwości drewna.

strona Skarby z Drewna

fanpage Skarby z Drewna

W ofercie Skarby z Drewna znajdziecie zarówno produkty użytkowe, jak misy czy deski, jak i dekoracyjne. Wszystko wykonane jest z ogromną starannością. I co ważne! Powierzchnie produktów zabezpieczone są naturalnymi olejami z atestem do kontaktu z żywnością.

Zachwyciłam się tym miejscem. Polecam Wam nie tylko drewniane misy, miseczki, podstawki gwiazdki, czy deski do kuchni, ale też i ozdoby. W końcu świąteczny czas zbliżą się wielkimi krokami. Zobaczcie jaki piękny drewniany lampion ma w rączkach moja córeczka. Na żywo prezentuje się jeszcze piękniej! Polecamy!

A teraz czas na przepis na ciasteczka tłuczkiem robione 🙂

Składniki:

  • 2 szklanki mąki krupczatki
  • 0,5 szklanki cukru*
  • 1 jajko klasy M
  • 125 g masła
  • 1 płaska łyżka śmietany 18% (kwaśnej, gęstej)
  • około 1 łyżeczki ekstraktu waniliowego (można zamienić na cukier wanilinowy lub ziarenka z wanilii)

*można dać mniej

Przygotowanie:

Do miski wsypujemy mąkę krupczatkę, cukier, wbijamy jedno jajko, dodajemy ekstrakt waniliowy, płaską łyżkę śmietany i pokrojone na małe kawałeczki masło. Zaczynamy zagniatać ciasto.

Z ciasta tworzymy a la kulę. Wkładamy miskę z ciastem do lodówki na 30 minut. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni (grzanie góra-dół, bez termoobiegu).

Odrywamy kawałki ciasta i formujemy z nich kulki wielkości orzecha włoskiego. Następnie każdą kulkę spłaszczamy za pomocą tłuczka do mięsa tworząc na ciastkach charakterystyczny wzorek. Ciastka powinny mieć około 7-8 mm (można zrobić cieńsze).

Tak przygotowane ciasteczka układamy na dużej blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Z podanych składników wyjdzie duża blaszka ciasteczek + kilka sztuk 😉

Ciasteczka pieczemy do ładnego zarumienienia spodu i lekko rumianych brzegów. Czas pieczenia będzie różny w zależności piernika i grubości ciasteczek. U mnie pieką się około 20-25 minut.

Smacznego

Print Friendly, PDF & Email

4 comments

Dodaj komentarz