Kruche babeczki z pastą migdałową i bitą śmietaną

 

Kruche babeczki z pastą migdałową i bitą śmietaną  Dziś zapraszam Was na pyszne kruche babeczki z pastą migdałową i bitą śmietaną. Idealny deser do kawy i na zbliżający się długi weekend. Takie babeczki są naprawdę proste w wykonaniu, a pasta z migdałów dodaje im wspaniałego, niepowtarzalnego smaku. U mnie te babeczki znikają w mgnieniu oka 😉

Szukając dobrej jakości pasty z migdałów koniecznie zajrzyjcie do Karkonoskiej Tłoczni położonej w samym sercu Gór Sudeckich. Wspaniałe produkty najlepszej jakości! Wyborne pasty – arachidowa, z migdałów, z nerkowców. Do tego pyszne delikatnie prażone orzechy migdałowca i inne wspaniałe naturalne produkty. Polecam!

P.s. Na początek warto zamówić promocyjny zestaw podarunkowy past orzechowych 3x330g

Składniki:

Na ciasto – na około 30 babeczek, część możecie przygotować z innym nadzieniem lub schować do metalowej puszki:

  • 300 g mąki pszennej
  • 150 g masła lub margaryny
  • 80 g cukru pudru
  • 1 jajko (jeśli szukacie przepisu z samymi żółtkami spróbujecie tego)

Dodatkowo:

Rada: Jeśli babeczki mają wytrzymać dłużej do ubitej kremówki warto dodać fix do śmietany lub zrobić wersję kremu z mascarpone. U mnie dziś część babeczek w takiej formie, reszta z owocami i kawałkami migdałów.

Przygotowanie:

Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy cukier puder, posiekane masło i całe jajko. Zagniatamy ciasto. Owijamy je w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na co najmniej 1 godzinę.

Ciasto rozwałkowujemy na posypanym mąką blacie. Wycinamy kółka ciut większe niż wielkość foremki do babeczek. Foremki smarujemy masłem i wyklejamy ciastem. Ciasto nakłuwamy widelcem.

Nasze babeczki pieczemy około 15 minut do ładnego zarumienienia w nagrzanym do 180 stopni piekarniku (grzanie góra-dół, bez termoobiegu). Odstawiamy do przestudzenia, wyciągamy ostrożnie z foremek.

Do każdej babeczki na spód nakładamy pół łyżeczki masła migdałowego, następnie porcję bitej śmietany. W każdą babeczkę można włożyć dodatkowo po 1 migdale i całość posypać startymi na tarce lub rozdrobnionymi za pomocą noża migdałami.

Gotowe!

Smacznego

 

Print Friendly, PDF & Email

Dodaj komentarz

*