Kruche babeczki z nadzieniem truskawkowym i bitą śmietaną

Kruche babeczki z nadzieniem truskawkowym i bitą śmietaną Dziś zapraszam Was na mały, uroczy deser do kawy lub herbaty. Nie wiem jak Wy, ale ja uwielbiam kruche babeczki. Przygotowuje je na najróżniejsze spotkania i uroczystości. Takie kruche spody można nadziać dowolnym kremem lub porcją świeżych owoców.

Małe, proste kruche babeczki u nas zawsze cieszą się powodzeniem. Dziś szybka i prosta wersja – kruche babeczki z nadzieniem truskawkowym i bitą śmietaną. Pysznie, łatwo, szybko. Bo czasem naprawdę nie trzeba nic więcej 😉 Miłego dnia 🙂

Składniki:

Na kruche korpusy babeczek:

  • 300 g mąki pszennej
  • 200 g masła
  • 100 g cukru pudru
  • 2 żółtka
  • szczypta soli

Dodatkowo:

  • zimna śmietana 36 %
  • opcjonalnie fix do śmietany
  • glazura o smaku truskawkowym Kandy Lauretta
  • listki świeżej mięty
  • czekoladowa posypka

Przygotowanie:

Najpierw przygotowujemy kruche babeczki:

Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni. Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy szczyptę soli i pokrojone na kawałki schłodzone masło. Masło dokładnie siekamy. Dodajemy cukier puder i dwa żółtka. Szybko zagniatamy ciasto. Można całość sobie ułatwić używając do tego robota kuchennego. Z ciasta formujemy kulę zawijamy w folię spożywczą i wkładamy na 30 minut do lodówki.

Foremki smarujemy cieniutko roztopionym masłem (przy pomocy pędzelka). Wyjmujemy ciasto z lodówki i wałkujemy na lekko (!) podsypanym mąką blacie/macie na grubość około 3-4 mm. Można też ciasto rozwałkować między foliami spożywczymi, aby zapobiec nadmiernego podsypywania mąką.

Każdą foremkę napełniamy ciastem. Ciasto lekko dociskamy do dna foremek i nakłuwamy je widelcem. Na każdą foremkę z ciastem nakładamy odpowiedniej wielkości kawałek folii aluminiowej, delikatnie dociskając. Następnie nakładamy suchy gruch lub kaszę. Dzięki temu nasze kruche spody zachowają odpowiedni kształt. Tak przygotowane foremki wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy około 10-12 minut. Można kontrolować stan upieczenia – wystarczy wyciągnąć jedną babeczkę i odchylić kawałek folii.

Uwaga! Po upieczeniu zostawiamy kruche spody aż wystygną i dopiero je wyciągamy z foremek.

Do każdej babeczki nakładamy glazurę o smaku truskawkowym.

Zimną śmietanę ubijamy na sztywno z małą szczyptą soli i opcjonalnie fixem do śmietany.

Nakładamy do każdej babeczki po kleksie bitej śmietany. Całość dowolnie zdobimy posypką czekoladową i listkami świeżej mięty. Podajemy.

Smacznego

Print Friendly, PDF & Email

4 comments

Dodaj komentarz

*