Kruche babeczki z kremem kukułkowo waniliowym

Kruche babeczki z kremem kukułkowo waniliowym Lubicie kruche ciasta z kremem? Ja bardzo. Choć ostatnio częściej piekę małe kruche babeczki (tartaletki). Ostatnio napiekłam dość dużo takich kruchych spodów. Prezentowałam Wam je już z kremem borówkowo serowym (klik) Kruche babeczki podaję też często z samymi owocami lub bitą śmietaną. Dziś przedstawiam Wam jednak pomysł na kolejny krem. Najłatwiejszy krem do kruchych babeczek i prostych deserów. Dlaczego? Bo przygotujecie go dosłownie z dwóch składników. Zawsze uważałam, że w prostocie tkwi siła. Taki kukułkowo waniliowy krem wspaniale komponuje się z kruchym ciastem. Moje babeczki znikły dosłownie w kilka chwil. Dłużej piliśmy kawę 😉 Dlatego dziś polecam i Wam ten prosty przepis na kruche babeczki z kremem kukułkowo waniliowym. Spróbujcie.

Składniki:

Na krem:

  • 50 g waniliowego twarożku*
  • 3 łyżki masy krówkowej kukułka Helio

*użyłam  Danonka, ale można użyć innego podobnego serka

Na kruche babeczki:

  • 300 g mąki pszennej
  • 200 g masła
  • 100 g cukru pudru
  • 2 żółtka
  • szczypta soli

Uwaga! z przepisu wychodzi około 18 sztuk, kremem nadziejecie około 7 szt. Polecam zwiększyć ilość kremu wg potrzeb lub resztę kruchych spodów podać z innym kremem (np. takim), owocami czy bitą śmietaną.

Przygotujemy:

Najpierw przygotowujemy kruche babeczki (spody):

Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni. Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy szczyptę soli i pokrojone na kawałki schłodzone masło. Masło dokładnie siekamy. Dodajemy cukier puder i dwa żółtka. Szybko zagniatamy ciasto. Można całość sobie ułatwić używając do tego robota kuchennego. Z ciasta formujemy kulę zawijamy w folię spożywczą i wkładamy na 30 minut do lodówki.

Foremki smarujemy cieniutko roztopionym masłem (przy pomocy pędzelka). Wyjmujemy ciasto z lodówki i wałkujemy na lekko (!) podsypanym mąką blacie/macie na grubość około 3-4 mm. Można też ciasto rozwałkować między foliami spożywczymi, aby zapobiec nadmiernego podsypywania mąką.

Każdą foremkę napełniamy ciastem. Ciasto lekko dociskamy do dna foremek i nakłuwamy je widelcem. Na każdą foremkę z ciastem nakładamy odpowiedniej wielkości kawałek folii aluminiowej, delikatnie dociskając. Następnie nakładamy suchy gruch lub kaszę. Dzięki temu nasze kruche spody zachowają odpowiedni kształt. Tak przygotowane foremki wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy około 10-12 minut. Można kontrolować stan upieczenia – wystarczy wyciągnąć jedną babeczkę i odchylić kawałek folii.

Uwaga! Po upieczeniu zostawiamy kruche spody aż wystygną i dopiero je wyciągamy z foremek.

Przygotowanie kremu, to dosłownie kilka sekund. Wystarczy, że dokładnie wymieszamy podane składniki.

Krem nakładamy do szprycy i napełniamy kruche spody. Dowolnie dekorujemy.

Smacznego

Print Friendly, PDF & Email

2 comments

Dodaj komentarz