Kruche babeczki z czekoladowym kremem

Kruche babeczki z czekoladowym kremem Nadszedł upragniony weekend. Czego nie może zabraknąć? Oczywiście słodkiego deseru i pysznej kawy. Weekend, to u nas czas dla rodziny, przyjaciół, czas na odpoczynek i wspólnie spędzone chwile. Takie chwile najlepiej się spędza przy pysznym deserze. Dlatego dziś polecam Wam prosty przepis na kruche babeczki z czekoladowym kremem. Małe słodkości, które znikają w mgnieniu oka. Krem, którym je napełniłam przygotujecie dosłownie w kilka chwil. Składa się wyłącznie z 3 prostych składników 🙂 A jest taki pyszny… 😀 Do tego aromatyczna kawa  i… jest idealnie. Dziś kawa Rene Ground Coffee Colombia z We are the Coffee – miejsca które zaskakuje klientów niespodziankami. Tu nie tylko znajdziecie duży wybór kaw, ale czeka na Was też wiele promocji, rabatów, a nawet szansa na wygranie ekspresu do Kapsułek typu Nespresso. Losowanie odbywa się co miesiąc. Nie wierzycie? To sprawdźcie sami 😉 Ale najpierw przygotujcie sobie babeczki 😉 Miłego i smacznego weekendu.

Składniki:

Na czekoladowy krem:

  • 90 g mlecznej czekolady
  • 125 g sera mascarpone
  • 3 łyżki śmietanki 30%

Na kruche babeczki:

  • 150 g mąki pszennej
  • 100 g masła
  • 50 g cukru pudru
  • 1 żółtko
  • mała szczypta soli

Dodatkowo:

  • dowolne ozdoby

Kruche babeczki (spody) przygotowałam z tego przepisu (klik) z połowy porcji. Krem starcza na napełnienie około 9 szt małych babeczek, ale można podwoić jego ilość.

Przygotowanie:

Najpierw przygotowujemy kruche spody:

Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni. Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy szczyptę soli i pokrojone na kawałki schłodzone masło. Masło dokładnie siekamy. Dodajemy cukier puder i dwa żółtka. Szybko zagniatamy ciasto. Można całość sobie ułatwić używając do tego robota kuchennego. Z ciasta formujemy kulę zawijamy w folię spożywczą i wkładamy na 30 minut do lodówki. Foremki smarujemy cieniutko roztopionym masłem (przy pomocy pędzelka). Wyjmujemy ciasto z lodówki i wałkujemy na lekko (!) podsypanym mąką blacie/macie na grubość około 3-4 mm. Można też ciasto rozwałkować między foliami spożywczymi, aby zapobiec nadmiernego podsypywania mąką. Każdą foremkę napełniamy ciastem. Ciasto lekko dociskamy do dna foremek i nakłuwamy je widelcem. Na każdą foremkę z ciastem nakładamy odpowiedniej wielkości kawałek folii aluminiowej, delikatnie dociskając. Następnie nakładamy suchy gruch lub kaszę. Dzięki temu nasze kruche spody zachowają odpowiedni kształt.

Tak przygotowane foremki wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy około 10-12 minut. Można kontrolować stan upieczenia – wystarczy wyciągnąć jedną babeczkę i odchylić kawałek folii.

Uwaga! Po upieczeniu zostawiamy kruche spody aż wystygną i dopiero je wyciągamy z foremek.

Przygotowujemy krem:

Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Miseczkę z połamaną czekoladą umieszczamy nad garnuszkiem z gotującą się wodą, pamiętając aby dno miseczki nie dotykało tafli wody, całość co jakiś czas mieszamy (palnik powinien być ustawiony na niewielki płomień).

Do miski przekładamy ser mascarpone, dodajemy rozpuszczoną czekoladę i mieszamy składniki ręczną trzepaczką. Pod koniec dodajemy 3 łyżki śmietanki 30%, mieszamy. Krem powinien być gładki i bez grudek. Nakładamy go do szprycy i napełniamy nim nasze kruche spody.

Każdą kruchą babeczkę z czekoladowym kremem dowolnie zdobimy.

Smacznego

Print Friendly, PDF & Email

2 comments

Skomentuj Wiola Anuluj pisanie odpowiedzi