Krówkowe szyszki z popcornu – hit imprez!

Krówkowe szyszki z popcornu – hit imprez! Dziś dzielę się z Wami przepisem, który jest u nas dosłownym hitem. Na każdej imprezie, meczu, spotkaniu z przyjaciółmi nie może zabraknąć najróżniejszych przekąsek. Najczęściej są to słone smakołyki. U nas króluje marka Beskidzkie. Jest to jedna z największych polskich marek na rynku słonych przekąsek, mająca w swojej ofercie m.in.: paluszki, krakersy, chipsy, chrupki, prażynki, orzeszki, popcorn. Uwielbiamy chrupać.

Ale co gdy goście chcą też coś słodkiego? Dawno temu przygotowałam naprawdę dużą ilość popcornu i postanowiłam z nim lekko poeksperymentować. W domu miałam zapas krówek i… tak właśnie powstały krówkowe szyszki z popcornu, które cieszą się u nas popularnością po dziś dzień. Do ich przygotowania potrzebujemy zaledwie 3 składników: popcornu z masłem Beskidzkie, krówek (cukierki) i masła. Jeśli lubicie wyraziste połączenia możecie również użyć popcornu z solą. Jak przygotować ten wyjątkowy deser? Przepis znajdziecie poniżej. Zachęcam do wypróbowania.

Składniki:

Przygotowanie:

Popcorn przygotowujemy w mikrofali zgodnie z instrukcją na opakowaniu.

Do rondelka przekładamy masło i krówki. Całość podgrzewamy do rozpuszczenia, co jakiś czas mieszając drewnianą łyżką. Gdy całość będzie już prawie rozpuszczona, zdejmuję rondelek z palnika i energicznie mieszam całość aż uzyskam jednolitą konsystencję (unikam w ten sposób przypalenia pod koniec rozpuszczania).

Około 3/4 gotowego popcornu* przekładamy do większej miski. Wlewamy zawartość rondelka i mieszamy drewnianą łyżką. Zostawiamy do lekkiego przestudzenia. Następnie opłukujemy ręce zimną wodę i formujemy w rękach kule z popcornu (ściskamy jakbyśmy robili śnieżkę ;)).

Nasze krówkowe kulki przekładamy na kilka minut talerz – układamy w odstępach.

Po tym czasie krówkowe szyszki z popcornu można już podawać. U mnie to hit każdej imprezy 🙂

*u nas sprawdza się taka ilość  krówkowych szyszek. Oczywiście można powiększyć ilość krówek i masła i wówczas wykorzystamy cały popcorn. Ja serwuję na stół zawsze kilka takich szyszek, a osobno sam popcorn bez dodatków.

Smacznego

Print Friendly, PDF & Email

14 comments

    • Magdalena says:

      U nas reszta jest podawana w wersji bez dodatków 😉 Tradycyjnie do zjedzenia ? Ale można powiększyć ilość krówek i masła i wykorzystać cały popcorn.

  1. Hanka says:

    Zrobiłam prosty przepis Podwoilam ilość cukierków i masła i zrobiłam z całego popcornu. Wszystkim smakowało Zapisuje na stałe w zeszycie

Skomentuj Magdalena Anuluj pisanie odpowiedzi