Krówkowe szyszki z popcornu – hit imprez! Dziś dzielę się z Wami przepisem, który jest u nas dosłownym hitem. Na każdej imprezie, meczu, spotkaniu z przyjaciółmi nie może zabraknąć najróżniejszych przekąsek. Najczęściej są to słone smakołyki. U nas króluje marka Beskidzkie. Jest to jedna z największych polskich marek na rynku słonych przekąsek, mająca w swojej ofercie m.in.: paluszki, krakersy, chipsy, chrupki, prażynki, orzeszki, popcorn. Uwielbiamy chrupać.
Ale co gdy goście chcą też coś słodkiego? Dawno temu przygotowałam naprawdę dużą ilość popcornu i postanowiłam z nim lekko poeksperymentować. W domu miałam zapas krówek i… tak właśnie powstały krówkowe szyszki z popcornu, które cieszą się u nas popularnością po dziś dzień. Do ich przygotowania potrzebujemy zaledwie 3 składników: popcornu z masłem Beskidzkie, krówek (cukierki) i masła. Jeśli lubicie wyraziste połączenia możecie również użyć popcornu z solą. Jak przygotować ten wyjątkowy deser? Przepis znajdziecie poniżej. Zachęcam do wypróbowania.
Składniki:
- 150 g krówek (cukierki)
- 50 g masła
- 1 opakowanie popcornu z masłem Beskidzkie
Przygotowanie:
Popcorn przygotowujemy w mikrofali zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
Do rondelka przekładamy masło i krówki. Całość podgrzewamy do rozpuszczenia, co jakiś czas mieszając drewnianą łyżką. Gdy całość będzie już prawie rozpuszczona, zdejmuję rondelek z palnika i energicznie mieszam całość aż uzyskam jednolitą konsystencję (unikam w ten sposób przypalenia pod koniec rozpuszczania).
Około 3/4 gotowego popcornu* przekładamy do większej miski. Wlewamy zawartość rondelka i mieszamy drewnianą łyżką. Zostawiamy do lekkiego przestudzenia. Następnie opłukujemy ręce zimną wodę i formujemy w rękach kule z popcornu (ściskamy jakbyśmy robili śnieżkę ;)).
Nasze krówkowe kulki przekładamy na kilka minut talerz – układamy w odstępach.
Po tym czasie krówkowe szyszki z popcornu można już podawać. U mnie to hit każdej imprezy 🙂
*u nas sprawdza się taka ilość krówkowych szyszek. Oczywiście można powiększyć ilość krówek i masła i wówczas wykorzystamy cały popcorn. Ja serwuję na stół zawsze kilka takich szyszek, a osobno sam popcorn bez dodatków.
Smacznego
O! super A co do beskidzkich to markę znam ale nie wiedziałam że mają popcorn a bardzo lubie
Marka Beskidzkie posiada naprawdę szeroką ofertę 🙂
Ale fajny pomysł na pewno zrobię 🙂
Polecam 🙂
Ależ to musi być pyszne Biegnę po ten popcorn zrobię na jutro bo krówki mam
Polecam:)
Pani Magdo wspaniały pomysł Zapisuje przy piątkowych zakupach kupię potrzebne rzeczy
Polecam 🙂 Pozdrawiam serdecznie 🙂
Ale pomysłowo A Beskidzkie lubimy
Dziękuję 🙂
A co z resztą popcornu? Bo używamy tylko 3/4…
U nas reszta jest podawana w wersji bez dodatków 😉 Tradycyjnie do zjedzenia ? Ale można powiększyć ilość krówek i masła i wykorzystać cały popcorn.
Zrobiłam prosty przepis Podwoilam ilość cukierków i masła i zrobiłam z całego popcornu. Wszystkim smakowało Zapisuje na stałe w zeszycie
Cieszę się, że smakowało 🙂
Pozdrawiam serdecznie