Krówkowa kawa deserowa (na zimno)

Krówkowa kawa deserowa (na zimno). Lato w pełni, upały nie odpuszczają. W takie dni gorącej kawie mówię zdecydowane nie. Najchętniej sięgam po kawy na zimno, które nie tylko budzą do życia, ale też chłodzą i… zastępują deser 😉 I taka właśnie jest moja dzisiejsza propozycja. Krówkowa kawa deserowa (na zimno) jest niezwykle prosta w przygotowaniu i naprawdę smaczna. Przypadnie do gustu wielbicielom słodkości 😉 Moje koleżanki też ją uwielbiają.

Składniki:

  • 3 czubate łyżeczki masy kajmakowej (krówkowej)
  • 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej (u mnie waniliowej)
  • około 1 szklanki mleka
  • 1 łyżeczka naturalnego kakao Skworcu
  • bita śmietana do podania
  • listki świeżej mięty do ozdoby

Przygotowanie:

Około 3/4 szklanki mleka podgrzewamy z masą kajmakową. Mieszamy, aby masa ładnie rozpuściła się w mleku. Dodajemy kawę i kakao, dokładnie mieszamy. Całość studzimy, a następnie dobrze schładzamy – na dłuższy czas do lodówki lub krótszy do zamrażalnika.

Około 1/3 szklanki ziemnego mleka + naszą kawę wlewamy do pucharka lub wysokiej szklanki i dokładnie mieszamy – ja używam do tego spieniacza do mleka. Na wierzch nakładamy porcję bitej śmietany, zdobimy listkami świeżej mięty i od razu podajemy. Jeśli wolicie mocniej schłodzoną kawę można dodać kostki lodu.

Smacznego

Print Friendly, PDF & Email

16 comments

  1. Patrycja Iwanicka says:

    A ja akurat mam troche niewykorzystanej masy kajmakowej. Myslalam, że na straty pojdzie. Ciesze sie, ze jednak nie… Jutro sprobuje

Skomentuj iza Anuluj pisanie odpowiedzi