Krokiety z mięsem

Krokiety z mięsem Szukacie pomysłu na pyszny obiad lub coś na imprezę? Ja polecam Wam krokiety z mięsem. Idealne na każdą okazję i naprawdę proste w przygotowaniu. Do ich przygotowania możecie użyć każdego rodzaju mięsa. Ja najczęściej wykorzystuję mieszankę różny mięs, które zostały mi z innych potraw. Można też specjalnie do krokietów ugotować mięso z włoszczyzną. Ale o tym przeczytacie więcej w przepisie na pyszne domowe krokiety z mięsem. Polecam.

Tak przygotowane krokiety smakują wybornie zarówno w towarzystwie czerwonego barszczu, jak i ketchupu. Chrupiąca panierka i pyszny mięsny farsz. Nic tylko jeść 🙂 To kto się skusi na takiego krokiecika z mięsem?

Składniki:

Na farsz do krokietów:

  • 750 g mięsa np. łopatki lub mieszanki wołowiny, wieprzowiny i drobiu
  • 2 cebule
  • opcjonalnie włoszczyzna
  • 2 łyżeczki majeranku
  • sól i pieprz do smaku
  • 1 łyżka ketchupu z charakterem Gargamel

Na naleśniki do krokietów:

  • 4 szklanki mąki pszennej
  • 4 jajka
  • 1 płaska łyżeczka soli
  • 3 szklanki mleka
  • 3 szklanki wody (najlepiej gazowanej)
  • 4 łyżki oleju

Dodatkowo:

  • 4 jajka
  • bułka tarta do panierowania
  • olej do smażenia

Do podania:

Przygotowanie:

Wszystkie składniki na naleśniki miksujemy ze sobą. Jednolite ciasto odstawiamy na 30-40 minut i smażymy cienkie naleśniki. Układamy jeden na drugim.

Jak przygotować farsz do krokietów z mięsem?

W garnku gotujemy włoszczyznę i mięso, aż do miękkości mięsa. Mięso studzimy i kroimy na mniejsze kawałki.

Cebulę kroimy w kosteczkę i podsmażamy na oleju. Dodajemy do mięsa i całość mielimy w maszynce. Rada: Można też zmielić z mięsem i cebulą ugotowaną marchewkę.

Do tak przygotowanego farszu dodajemy ketchup, doprawiamy całość solą, pieprzem i majerankiem. Mieszamy składniki. Jeśli nadzienie będzie za suche dodajemy do niego niewielką ilość powstałego wywaru z gotowania mięsa.

Gdy nadzienie jest gotowe przygotowujemy krokiety.

Przygotowujemy dwa głębokie talerze. Do jednego wbijamy jajka, do drugiego wsypujemy bułkę tartą. Jajka doprawiamy solą i pieprzem i mieszamy całość widelcem.

Na każdy naleśnik nakładamy porcję farszu (na środek), składamy boki i zwijamy w rulon tworząc kształt krokieta.

Maczamy każdy krokiet najpierw w jajku, a następnie w bułce. Ja robię to dwukrotnie – jajko, bułka, znów jajko i bułka. I smażymy na oleju na złoto z każdej strony.

Podajemy do barszczu lub w towarzystwie ketchupu i innych sosów.

Smacznego

 

 

Print Friendly, PDF & Email

Dodaj komentarz