Kremowy sernik z limonkową nutą i nektarynkami (na zimno)

Kremowy sernik z limonkową nutą i nektarynkami (na zimno) (6)Kremowy sernik z limonkową nutą i nektarynkami (na zimno) (3)

Lato w pełni, nie zawsze mamy ochotę piec, dlatego dziś zapraszam Was na kremowy sernik z limonkową nutą i nektarynkami (na zimno). Pyszny, rozpływający się w ustach z orzeźwiającą limonką. Nic tylko jeść. A do tego naprawdę szybki w przygotowaniu. Mi w miksowaniu pomagała córeczka. Robienie słodkości z takim małym pomocnikiem, to sama radość 😉 Zapraszam Was na kremowy sernik z limonkową nutą i nektarynkami (na zimno) i… życzę Wam miłego dnia.

Kremowy sernik z limonkową nutą i nektarynkami (na zimno) (4)Kremowy sernik z limonkową nutą i nektarynkami (na zimno) (5)

Składniki: ( na tortownice 26 cm lub kwadratowa tortownica 24×24)

  • 1 kg dobrego sera z wiaderka (nie wodnistego)
  • 150 ml śmietanki 30%
  • 1/4 szklanki mleka (u mnie 2%)
  • 2 łyżki żelatyny spożywczej + minimalna ilość wody do zalania żelatyny
  • 1 łyżka soku z limonki
  • 1 cukier wanilinowy 16 g – u mnie Emix
  • 3/4 szklanki cukru pudru
  • 2 nektarynki
  • 2 galaretki – u mnie poziomkowe Emix + 900 ml wody
  • biszkopty do wyłożenia dna tortownicy

Przygotowanie:

Przygotowujemy blaszkę. Na dno wykładamy papier do pieczenia, zapinamy obręcz (papier powinien wystawać poza formę). Dno wykładamy biszkopcikami.

Do małego garnuszka wsypujemy 2 łyżki żelatyny, zalewamy je minimalną ilością chłodnej wody (tylko do przykrycia żelatyny). Odstawiamy do napęcznienia.

Do większej miski przekładamy cały ser, dodajemy śmietankę i łyżkę świeżo wyciśniętego soku z limonki, krótko miksujemy. Następnie dodajemy cukier, miksujemy do połączenia składników.

Garnuszek z napęczniałą żelatyną podgrzewamy dosłownie chwilę na minimalnym ogniu ciągle mieszając (podnoszę garnuszek z ognia i energicznie mieszam), następnie dolewamy mleko znów chwilkę podgrzewamy (mieszamy cały czas). Kolejno dodajemy 1 łyżkę  masy serowej (już nic nie podgrzewamy), mieszamy dokładnie, znów łyżkę masy serowej – mieszamy. I dopiero teraz dodajemy zawartość garnuszka do reszty masy serowej i miksujemy krótko do połączenia składników. Masa powinna być gładka.

Jak postępować z żelatyną wspaniale opisała autorka bloga „Moje Wypieki” (klik)

Na biszkopcikowe dno wykładamy całą masę serową. Na wierzch ciasta (delikatnie wciskając) wykładamy pokrojone w kostkę (lub dowolnie) obrane nektarynki.

Sernik wkładamy do lodówki.

W tym czasie rozpuszczamy galaretki – ja rozpuszczam najpierw jedną, a dopiero później drugą. Każdą galaretkę rozpuszczamy w 450 ml wody (mniej o 50 niż w przepisie na opakowaniu). Wystudzoną już lekko tężejącą galaretkę ostrożnie wykładamy na wierzch sernika (najlepiej łyżką). Wkładamy do lodówki, przygotowujemy w tym czasie drugą galaretkę i postępujemy z nią tak samo.

Sernik zostawiamy na noc w lodówce.

Kremowy sernik z limonkową nutą i nektarynkami (na zimno) (6)

Ciasto podałam na przepięknym talerzyku od Galeria Cuda Świata – antyki&design

Galeria Cuda Śwata logo

Smacznego

 

Print Friendly, PDF & Email

16 comments

Skomentuj Magdalena Anuluj pisanie odpowiedzi