Kremowy sernik z borówkami (bez pieczenia)

Kremowy sernik z borówkami (bez pieczenia). Dziś zapraszam Was na pyszny kremowy sernik z borówkami. Latem najczęściej stawiam na ciasta bez pieczenia. Przy wysokich temperaturach sernik na zimno na serkach homogenizowanych sprawdza się doskonale. Całość wychodzi pysznie kremowa i dosłownie rozpływająca się w ustach. Dla przełamania słodyczy do ciasta dodałam borówki (u mnie świeżo zerwane z krzaczka :)) i ta galaretka… mmm coś cudownego. Do tego delikatne waniliowe ozdoby jako przysłowiowa kropka nad „i”. Kremowy sernik z borówkami to nasz numer jeden tego lata. Ten przygotowałam wraz córeczką. Dlatego wierzę, że nikt z Was nie będzie miał z nim problemów. Proste i jakże pyszne ciasto na letnie, upalne dni. Spróbujcie.

Składniki: (na tortownicę 24 cm)

  • 700 g waniliowych serków homogenizowanych*
  • 250 g śmietanki 36%*
  • 4 łyżki cukru pudru
  • 7 łyżeczek żelatyny w proszku (28 g)
  • około 70 ml wody do rozpuszczenia żelatyny
  • pół kubka borówek (można dać więcej)
  • kakaowe herbatniki na spód tortownicy
  • 2 galaretki (u mnie córeczka wybrała truskawkową + rubinową galaretkę wieloowocową)
  • 800 ml wody do rozpuszczenia galaretek (czyli o 200 ml mniej niż wymagane na opakowaniach)
  • termostabilne nadzienie kremowe o smaku waniliowym Kandy Lauretta

*schłodzone, z lodówki

Przygotowanie:

Dno tortownicy wykładamy kakaowymi herbatnikami.

Najpierw przygotowujemy żelatynę. Zalewamy ją zimną wodą, tylko do pokrycia, czyli około 70 ml. Ostawiamy ją na około 10 minut do napęcznienia. Stawiamy nasz garnuszek z żelatyną na palnik i podgrzewamy mieszając do rozpuszczenia żelatyny (uwaga! nie można doprowadzić do wrzenia, bo żelatyna straci swoje właściwości). Zdejmujemy z palnika i studzimy.

W tym czasie ubijamy kremówkę, pod koniec dodając cukier puder. Następnie dodajemy nasze serki homogenizowane, stopniowo cały czas miksując, ale już na mniejszych obrotach. Na koniec dodajemy żelatynę. Uwaga! Najpierw należy ją rozrobić z około 2 łyżkami masy serowej. Jak? Do żelatyny dodajemy łyżkę masy, mieszamy dokładnie i energicznie i znów łyżka masy, mieszamy. Tak przygotowaną żelatynę dodajemy do reszty masy serowej i szybko miksujemy do połączenia składników. Cała masa sernikowa powinna być gładka bez grudek.

Na koniec wsypujemy borówki i mieszamy składniki łyżką.

Masę serową z borówkami wykładamy na nasze herbatniki. Wyrównujemy wierzch, tak aby później galaretka nie popłynęła nam na spód ciasta. Wkładamy nasz sernik do lodówki do stężenia.

Rozpuszczamy nasze galaretki (u mnie wymieszane dwie różne). Studzimy.

Rozpuszczoną i wystudzoną do temperatury pokojowej galaretkę wylewamy na nasz sernik. Polecam najpierw ostrożnie nałożyć łyżką cienką warstwę galaretki, włożyć sernik do lodówki, aby ta lekko stężała, a następnie delikatnie wylać resztę galaretki.

Sernik można podawać, gdy galaretka całkowicie stężeje. Przed podaniem zdobimy ciasto termostabilne nadzienie kremowe o smaku waniliowym. Wystarczy je włożyć do szprycy i zrobić dowolne zdobienia na brzegach sernika.

Smacznego

Print Friendly, PDF & Email

4 comments

Skomentuj Poleczka Anuluj pisanie odpowiedzi