Kremowy deser z amaretto warstwą kawową i czekoladą

Kremowy deser z amaretto warstwą kawową i czekoladą (1)Dziś zapraszam Was na słodką rozpustę. Kremowy deser z amaretto warstwą kawową i czekoladą, to coś co je się z radością aż do ostatniej łyżeczki. Idealny dla wielbicieli kremowych deserów, smaku dobre kawy o poranku i słodyczy amaretto czy czekolady. Za oknem pochmurno, więc warto umilić tak sobie dzień i wywołać słodki uśmiech na twarzy. Spróbujcie 🙂

 

A jeśli wolicie po prostu aby budził Was zapach i smak pysznej małej czarnej… polecam zajrzeć do palarni CoffeeNation. Ta kawa naprawdę budzi do życia.

logo_CoffeNation'

Kremowy deser z amaretto warstwą kawową i czekoladą (2)

Składniki:

  • 150 g kremowego serka śmietankowego
  • 2 – 2 i 1/3 łyżki syropu amaretto
  • 50 ml zaparzonej kawy – u mnie COLOMBIA SUPREMO – 100% Arabica CoffeNation
  • około 4 waniliowe herbatniki waniliowe bez cukru*
  • sos czekoladowy
  • listki świeżej mięty

*ciasteczka muszą być delikatne i jak najmniej słodkie – ja użyłam od Cukry Nyskie wersje bez cukru

Przygotowanie:

Na dno pucharka kruszymy ciasteczka (moje są bardzo delikatne i kruche), zalewamy je zaparzoną, przestudzoną kawą (nie zimną).

Serek przekładamy do miseczki i mieszamy dokładnie łyżką z syropem amaretto. Serek nakładamy na kawowe ciasteczka. Wierzch całego deseru polewamy obficie sosem czekoladowym. Na wierzch dla wzbogacenia smaku i ozdoby można dajemy listki świeżej mięty. Podajemy.

Kremowy deser z amaretto warstwą kawową i czekoladą (4)Kremowy deser z amaretto warstwą kawową i czekoladą (3)

Smacznego

Print Friendly, PDF & Email

Dodaj komentarz