Dziś zapraszam Was na kremowy deser waniliowo-kokosowy z bananem. Deser przygotowałam na bazie domowego budyniu. Przygotowanie zajmie Wam dosłownie chwilę, a smak… jak dla mnie słodkie niebo 😉 Uwielbiam kokos, waniliowe smaki i słodycz banana. Spróbujcie i Wy 😉
P.s. Zdjęcie nie oddaje całego uroku deseru – uwierzcie mi, że nie ma nic piękniejszego niż domowy budyń. W kupnym nie zobaczycie tych uroczych waniliowych kropeczek 😉 Jeśli jeszcze nie próbowaliście przygotować domowego budyniu, to zdecydowanie Wam polecam.
Składniki:
- 2 szklanki mleka (500 ml)
- 1 łyżka masła
- 1 łyżka cukru
- 2 łyżki cukru z prawdziwą wanilią
- 2 żółtka jaj klasy M
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej + 2 łyżeczki
- 2 łyżki wiórek kokosowych – u mnie Targroch
- 1 banan
- kokosowe ciasteczka (u mnie bez cukru) – do nabycia na eSłoneczko
Przygotowanie:
Pół szklanki mleka przelać do miseczki. Resztę mleka zagotować z masłem. Do miski z mlekiem dodać oba cukry, 2 żółtka i mąkę ziemniaczaną. Dokładnie wymieszać składniki np. ręczną trzepaczką. Wlać zawartość miseczki do gotującego się mleka (zmniejszyć płomień) i mieszać intensywnie do zgęstnienia całego budyniu.
Odłożyć 5 łyżek budyniu i dokładnie wymieszać z wiórkami kokosowymi. Kokosową warstwę wyłożyć po równo na dno dwóch pucharków. Następnie nałożyć pokrojonego w kostkę banana (część zostawić do dekoracji) i całość przykryć waniliowym budyniem.
Na wierz każdego deseru wyłożyć po kilka kawałków pokrojonego banana, pół kokosowego ciasteczka, a całość posypać wiórkami. Podawać od razu.
Smacznego
Takie desery bardzo lubię 🙂 Pyszne są 🙂
Dziękuję 🙂