Kremowa zupa pieczarkowa z groszkiem ptysiowym

Kremowa zupa pieczarkowa z groszkiem ptysiowym. Dziś chciałabym podzielić się z Wami przepisem na naszą ulubioną kremową zupę pieczarkową. Serwuję ją najczęściej jesienią i zimą. Zupy krem, to idealne rozgrzewające danie, które można przygotować dosłownie w kilka minut. Wystarczy mieć dobrej jakości blender, dzięki któremu możemy wszystko dokładnie i szybko zmiksować. U mnie sprawdza się blender ręczny Kernau KSHB 800 W, którym mogę z łatwością przygotować nie tylko zupy krem, ale też np. zdrowy domowy shake z mrożonych owoców. Więcej na temat używanego przeze mnie blendera możecie przeczytać pod przepisem.

A wracając do mojej kremowej zupy pieczarkowej… to szczerze Wam ją polecam. W przepisie do zagęszczenia użyłam mąki, ale jeśli nie możecie jej jeść ze względu na dietę, to polecam Wam dodać jednego lub dwa ziemniaki. Zupa dzięki temu będzie nie tylko gęsta, ale też i bardziej sycąca. Spróbujcie.

Składniki:

  • 250 g pieczarek
  • 1 cebula
  • 750 ml warzywnego lub mięsnego bulionu
  • 1 łyżka oleju rzepakowego
  • 1 łyżka masła
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 50-60 ml śmietany 30%
  • pieprz i sól do smaku
  • 1-2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • groszek ptysiowy do podania

*jeśli nie możesz spożywać mąki pszennej zupę można zagęścić dodając do niej np. 1-2 ziemniaki. Przed dodaniem pokrój je w małą kosteczkę, aby szybciej się ugotowały.

Przygotowanie:

Cebulę obieramy i kroimy.

Podsmażamy na oleju wraz z obranymi i pokrojonymi w plasterki pieczarkami. Odstawiamy na bok.

Masło roztapiamy, dodajemy mąkę i smażymy chwilę mieszając, aż mąka lekko się zarumieni (robimy tzw. zasmażkę).

Do naszej zasmażki dodajemy niewielką ilość bulionu i szybko całość mieszamy ręczną trzepaczką, tak by nie powstały grudki.

Następnie dodajemy nasze podsmażone wcześniej składniki i posiekaną pietruszkę. Dolewamy resztę bulionu i gotujemy całość pod przykryciem około 10-15 minut.

Całość miksujemy ręcznym blenderem, pod koniec dolewając śmietanę. Jej ilość zależy od naszych upodobań smakowych. Próbujemy i doprawiamy do smaku pieprzem i solą.

Kremową zupę pieczarkową podajemy samą, z groszkiem ptysiowym lub grzankami.

Dlaczego warto wybrać blender ręczny Kernau KSHB 800 W?

Szukając dobrego sprzętu w przystępnej cenie trafiłam na polską markę Kernau, gdzie znalazłam blender ręczny KSHB 800 W, który spełnił wszystkie moje oczekiwania. Blender używam już od jakiegoś czasu i do tej pory mnie nie zawiódł, a kruszyłam nim nawet lód i przygotowywałam shake z mrożonych truskawek. Blender spokojnie sobie z tym poradził, w przeciwieństwie do jego poprzedników. Mój sprzęt musi być naprawdę wytrzymały i… odporny na moje najróżniejsze kulinarne pomysły 😉

Zalety blendera Kernau KSHB 800 W:

  • moc 800 W i 20 stopniowa regulacja

  • końcówka miksująca ze stali nierdzewnej – zapewnia trwałość i wytrzymałość produktu oraz możliwość pracy zarówno z zimnymi, jak i gorącymi potrawami

  • SYSTEM TURBO ROTATION – system układu noży, który pomaga w dokładnym miksowaniu potrawy podczas pracy urządzenia w celu uzyskania jednorodnej konsystencji miksowanej potrawy
  • ergonomiczny kształt – sprawia, że urządzenie jest wygodne w użytkowaniu
  • łatwe czyszczenie urządzenia

Podsumowując

Jeśli szukacie dobrej jakości urządzenia w przystępnej cenie, to  blender ręczny Kernau KSHB 800 W spełni wasze wymagania. Pomoże w przygotowaniu zup kremów, musów dla dzieci, koktajli, humusu i wielu innych. Z łatwością poradzi sobie również z rozdrobnieniem twardszych produktów, jak np. orzechy oraz skruszy lód. Polecam!

Print Friendly, PDF & Email

2 comments

Dodaj komentarz

*