Krem (baza) do ciast i tortów

Krem (baza) do ciast i tortów (1)

Krem (baza) do ciast i tortów (2)

Krem (baza) do ciast i tortów. Bardzo często dostaję od Was wiadomości z pytaniami dotyczącymi kremu do ciast czy tortów. Przeważnie pytacie o najłatwiejszą, bazową wersję, którą można później w prosty sposób modyfikować dodając kawę, owoce, kakao, sok, a nawet naturalne barwniki. Przepis, który znajdziecie poniżej jest niezwykle prosty. Krem można wykorzystać do przekładania tortów, ciast, tart, a także dekorowania muffinów czy tworzenia różnorodnych deserów.

Krem jest naprawdę prosty i szybki w przygotowaniu. Ja bardzo często robię go w dużych (!) ilościach przygotowując ciasta dla znajomych. Kiedyś to było nie lada wyzwanie (ileż naczyń do mycia). Odkąd mam wielofunkcyjnego robota kuchennego Magimix 5200XL Premium przygotowania kremu i jego modyfikacje zajmują mi dosłownie minuty. Robot doskonale radzi sobie z ubiciem (w kilka chwil) kremówki. Później można już dodać ser, cukier i po kolei dodatki. Ostatnio robiłam 2 torty z różnymi warstwami. Wystarczyło wyciągnąć z misy odpowiednią ilość kremu śmietankowego (bazy), a do reszty dodać odpowiednie dodatki (wówczas sok i skórka z cytryny – krem cytrynowy i maliny (krem malinowy)). Szybko i naprawdę łatwo. Polecam Wam taki robot. Idealny do wielu „zadań” w kuchni 🙂

Krem (baza) do ciast i tortów (3)

A wracając do przepisu…

Krem (baza) do ciast i tortów (4)

Składniki:

  • 200 g zimnej (!) śmietanki 30%-36%
  • 200 g sera mascarpone
  • 2 łyżki cukru pudru

Aby zmienić smak kremu wystarczy dodać (przykłady):

  • roztopioną czekoladę lub kakao
  • 2-3 łyżki masy kajmakowej
  • owoce (maliny, jagody, borówki)
  • sok i skórkę startą z cytryny
  • 1-2 płatki żelatyny, by krem był stabilniejszy
  • barwnik spożywczy itd.

Przygotowanie:

Ubijamy zimną śmietanę kremówkę (ja wlewam ją do misy wielofunkcyjnego robota kuchennego Magimix 5200XL Premium

z założonym „ubijakiem”). Pod koniec dodajemy cukier puder, włączamy na chwilę. Następnie dodajemy mascarpone i chwilę miksujemy / włączamy robot na kilka chwil (do połączenia składników). Jeśli chcecie zmienić smak kremu na tym etapie dodajemy wybrany składnik i chwilę miksujemy.

Krem można wykorzystać do przekładania tortów, ciast, tart, a także dekorowania muffinów czy tworzenia różnorodnych deserów. Jest bardzo uniwersalny i pyszny, choć na pewno nie dietetyczny 😉 Krem przechowujemy w lodówce. Latem warto dodać do kremu żelatynę (wystarczy namoczyć 2 plasterki żelatyny w bardzo zimnej wodzie, po około 3 minutach mocno wycisnąć i rozpuścić je w 3-4 łyżkach wrzątku; taką miksturę dodajemy bardzo cienką strużką pod koniec ubijania kremu).

Smacznego i … udanych wypieków

 

Print Friendly, PDF & Email

2 comments

Skomentuj Magdalena Anuluj pisanie odpowiedzi