Kotlety z szynki wieprzowej

Kotlety z szynki wieprzowejDziś zapraszam Was na pyszny i prosty w przygotowaniu obiad. U mnie wszyscy wprost przepadają za kotletami z szynki wieprzowej. Są proste, syte i co najważniejsze pyszne. Podaję do nich różne surówki i warzywne dodatki. Ostatnio zajadaliśmy się nimi w towarzystwie surówki z marchewki i pora, ogórków kwaszonych i pomidorków (każdy miał swój ulubiony dodatek). Polecam na obiad. Spróbujcie.

Kotlety z szynki wieprzowej. Pyszny obiad.

Składniki:

Dodatkowo:

  • bułka tarta do obtoczenia kotletów
  • olej do smażenia

Przygotowanie:

Bułki rwiemy, przekładamy do miski i zalewamy mlekiem (odstawiamy żeby dobrze nasiąkły). Do większej miski przekładamy całe mięso, wbijamy 2 jajka, dodajemy nasze bułki, pokrojoną drobno cebulę (ja swoją siekam w blenderze) oraz przyprawy (jeśli wolicie wyraźniejsze smaki możecie dodać ich więcej). Całość zaczynamy wyrabiać ręką, w razie potrzeby dosypując bułki tartej (mięso nie powinno przywierać do dłoni).

Z masy formujemy kotlety, obtaczamy je w bułce tartej i smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron na złoto (na mniejszym ogniu).

Podajemy z ulubionymi dodatkami. Przepisy na surówki możecie znaleźć tutaj (klik).

Smacznego

Print Friendly, PDF & Email

4 comments

Skomentuj Magdalena Anuluj pisanie odpowiedzi