Kotlety z serkiem topionym (w prostym sosie)

Kotlety z serkiem topionym (w prostym sosie) Dziś zapraszam Was na pyszne kotlety z serkiem topionym. Taki dodatek wspaniale urozmaica smak tradycyjnych kotletów mielonych. Wszystko jest oczywiście proste w przygotowaniu. Przy doborze serka topionego pamiętajcie, aby wybrać ten wyrazisty w smaku. Ja polecam Wam wersje ziołowe. Kotlety można obsmażyć same lub tak jak ja podać z prostym sosem. Tu sprawdzi się właściwie każda wersja sosu. Spróbujcie.

Składniki:

  • 500 g mięsa mielonego (u mnie z szynki)
  • 1 jajko M
  • bułka tarta
  • 1 łyżeczka soli
  • 1,5 łyżeczki pieprzu
  • 1,5 opakowanie serka śmietankowego topionego – u mnie ziołowy z czosnkiem Sertop
  • olej do podsmażenia kotletów

Przygotowanie:

Do miski przekładamy mięso mielone, wbijamy jajko, dodajemy przyprawy i stopniowo bułkę tartą (około 3-4 łyżki). Wyrabiamy.

Serek kroimy na kwadraty, obsypujemy bułką tartą. Można również uformować w dłoniach kuleczki. Następnie nasze kawałki serka topionego oblepiamy mięsem mielonym.

Kotlety podsmażamy, a następnie dusimy na małym ogniu pod przykryciem w dowolnym sosie.

Kolety można podać z dowolnym  sosem. U mnie dziś prosta wersja. Sos przygotowany z 0,6 l bulionu, kilku łyżeczek przecieru pomidorowego, ulubionej mieszanki ziół oraz soli i pieprzu. Do garnka wlewamy bulion, zagotowujemy. Następnie dodajemy przecier i doprawiamy całość solą, pieprzem i ulubioną mieszanką ziół. Zmniejszamy płomień na minimalny i na tym etapie przekładamy nasze podsmażone kotleciki.

Smacznego

 

 

Print Friendly, PDF & Email

Dodaj komentarz