Kotlety w chrupiącej panierce (bez bułki tartej)

Kotlety w chrupiącej panierce (bez bułki tartej) Dziś zostawiam Wam prosty przepis na pyszne kotlety z piersi kurczaka w chrupiącej panierce. Idealny pomysł na obiad dla całej rodziny. My bardzo lubimy takie kotlety. To pyszna odmiana dla tradycyjnie panierowanych kotletów. Tu zamiast bułki wykorzystuje się mieszankę dwóch mąk, dzięki w prosty sposób można uzyskać naprawdę chrupiącą panierkę. Przypomina ona w smaku panierki z popularnej restauracji fast-food. Ale na pewno jest, to o wiele zdrowsza wersja. Spróbujcie.

Składniki:

  • piersi z kurczaka (3-4 pojedyncze)
  • 4 jajka
  • 2 płaskie łyżeczki przyprawy gyros
  • pieprz biały mielony lub tradycyjny czarny
  • sól
  • kilka łyżek mąki kukurydzianej + tyle samo mąki pszennej
  • olej do smażenia

Przygotowanie:

Piersi kroimy na kotlety, lekko rozbijamy.

Przygotowujemy dwa głębokie talerze. Do jednego wbijamy jajka, doprawiamy je przyprawą gyros, solą i pieprzem, mieszamy widelcem. Do drugiego talerza wsypujemy kilka łyżek mąki kukurydzianej i tyle samo mąki pszennej, mieszamy je.

Teraz każdy kotlet maczamy najpierw w doprawionych jajkach, następnie w mieszance mąk, znów w jajkach i mieszance mąk. Smażymy na złoto na rozgrzanym oleju.

Smacznego

Print Friendly, PDF & Email

Dodaj komentarz