Kotlety mielone w sosie pomidorowym

Kotlety mielone w sosie pomidorowym. Prosty, tani obiad dla całej rodziny. Moja rodzina bardzo lubi takie kotlety. Ich przygotowanie jest naprawdę proste. Kotlety są soczyste i naprawdę pyszne. Miła odmiana od tradycyjnych smażonych kotlecików. Idealnie pasują do ziemniaków i najróżniejszych kasz. Polecam. Prosto, szybko i tanio. Kto z Was lubi takie obiady? 🙂

Szykując każdy obiad musimy mieć… dobre garnki na indukcje Ja ostatnio kupiłam sobie cały komplet. Niedługo postaram się Wam je pokazać na Facebook lub Instagramie. Bez dobrych garnków w kuchni ani rusz ?

Składniki:

Na kotlety:

  • 500 g mięsa mielonego – u mnie wieprzowo-wołowe
  • 1 cebula
  • 1 jajko
  • bułka tarta
  • 1 łyżeczka soli – u mnie himalajska Skworcu
  • około 1 i 1/2 łyżeczki czarnego mielonego pieprzu
  • bułka tarta (około 2-3 łyżki)
  • panier do mięsa Skworcu
  • olej do podsmażenia kotletów

Na sos:

  • około 0,75 ml lekkiego bulionu (gorącego)*
  • 1 mała cebula (u mnie czerwona)
  • 1 większy ząbek czosnku
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 2 szczypty mielonej suszonej bazylii Skworcu
  • 3 łyżki przecieru pomidorowego
  • sól do smaku
  • czarny mielony pieprz do smaku
  • około 2 łyżek oliwy z oliwek lub oleju

*opcjonalnie 1/2 domowej kostki rosołowej + 0,75 ml gorącej wody

Przygotowanie:

Do miski przekładamy mięso mielone, wbijamy jajko, dodajemy drobno posiekaną cebulkę (można ją wcześniej podsmażyć), przyprawy i bułkę tartą (na początku mniejszą ilość). Całość dokładnie wyrabiamy dłonią. W przypadku gdyby nasza mięsna masa była zbyt rzadka dodajemy trochu bułki tartej. Z masy formujemy kotlety.

Do głębokiego talerza wysypujemy panier do mięs, obtaczamy w nim kotlety z obu stron. Tak przygotowane kotlety obsmażamy z obu stron na oleju.

W garnku lub głębokiej patelni z pokrywką podsmażamy na oliwie (lub oleju) pokrojoną cebulę z 1 startym na tarce ząbkiem czosnku. Następnie podsypujemy mąką i zasmażamy. Bulion mieszamy z przecierem. Wlewamy go do zasmażki, dodajemy przyprawy i mieszamy. Gotujemy chwilę pod przykryciem. Następnie wkładamy obsmażone kotlety i gotujemy na małym ogniu kilkanaście minut. W razie potrzeby doprawiamy sos do smaku.

Smacznego

Print Friendly, PDF & Email

10 comments

Skomentuj Magdalena Anuluj pisanie odpowiedzi