Kostka a la tiramisu

Kostka a la tiramisu Pyszne ciasto z kawowym kremem na kakaowym biszkopcie, nasączone kawą i Amaretto. Jeśli lubicie ciasta z kremem i smak tradycyjnego tiramisu, to ta kostka na pewno Wam posmakuje. Kostka a la tiramisu, to ciasto idealne na każdą okazję. Można je przygotować na święta, urodziny, przyjęcie lub po prostu na spotkanie przy kawie. Pamiętajcie, by dobrze nasączyć biszkoptowe blaty i schłodzić ciasto przed podaniem. Wówczas uzyskacie najlepszy efekt i smak tej pysznej kostki tiramisu. Spróbujcie.

A jeśli szukacie przepisów na inne ciasta na święta, to zachęcam do zaglądania do zakładki Ciasta na moim blogu kulinarnym. Przygotowałam dla Was wiele pysznych inspiracji. Znajdziecie tu przepisy na tradycyjny sernik, makowiec, ciasto czekoladowe, ucierane ciasto z makiem, ciasto z krówką i wiele więcej.

Krem do kostki a la tiramisu wykonany jest na bazie mascarpone, śmietanki, cappuccino i miodu. Najlepiej sprawdzi się tu miód płynny. Ja użyłam miód nektarowy lipowy Huzar. Dosłodziłam nim również kawę, którą nasączyłam blaty ciasta.

Składniki:

Na kakaowy biszkopt:

  • 6 jajek
  • 1 szklanka cukru
  • 1 czubata łyżka naturalnego kakao
  • nieco ponad 0,5 szklanki mąki pszennej (po połączeniu kakao i mąki powinniśmy otrzymać ¾ szklanki)
  • ¾ szklanki skrobi ziemniaczanej
  • 2 łyżki wody
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia

Do nasączenia biszkopta:

  • około 300 ml naparu z kawy
  • 2-3 łyżki likieru Amaretto (można użyć barmańskiego bezalkoholowego)
  • 2-3 łyżeczki miodu – użyłam miód nektarowy lipowy Huzar

Na krem:

  • 500 g schłodzonego mascarpone
  • 400 ml mocno schłodzonej śmietanki kremówki
  • 3 łyżki cappucino (można dać ciut więcej)
  • 2-3 łyżki miodu (ilość zależy od upodobań smakowych) – użyłam miód nektarowy lipowy Huzar

Dodatkowo:

  • kakao do oprószenia wierzchu ciasta

Przygotowanie:

Przygotowujemy biszkopt:

Obie mąki, proszek do pieczenia i kakao mieszamy, a następnie przesiewamy przez sito.

Białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy na sztywną pianę. Następnie dodajemy stopniowo cukier. Cały czas miksując, dodajemy po kolei po jednym żółtku.

Przesiane składniki dodajemy stopniowo (porcjami) do masy jajecznej, delikatnie mieszając łyżką lub szpatułką składniki (tylko do połączenia się składników). W międzyczasie dodajemy wodę.

Formę smarujemy tłuszczem (u mnie około 19×29 cm, można też użyć tortownicy) i obsypujemy mąką lub wykładamy papierem do pieczenia.

Ciasto pieczemy około 30 minut w nagrzanym do 180 stopni piekarniku (grzanie góra-dół, bez termoobiegu). Czas pieczenia może być różny, dlatego stosujemy zasadę suchego patyczka.

Po upieczeniu uchylamy lekko drzwiczki piekarnika i pozostawiamy biszkopt na parę minut w piekarniku.

Potem wyciągamy studzimy. Kroimy na 3 blaty.

Każdy blat nasączamy.

Do nasączenia: Zaparzyć kawę, posłodzić ją miodem. Wystudzić i wymieszać z Amaretto.

Przygotowujemy krem:

Śmietankę ubijamy. Mascarpone przekładamy do miski, dodajemy cappuccino i miód, miksujemy. Następnie dodajemy ubitą śmietankę i miksujemy całość do połączenia (na małych obrotach). Próbujemy masę, opcjonalnie dodajemy więcej miodu/cappuccino (miksujemy najpierw z małą porcją kremu, a potem tą porcję dokładamy do reszty i delikatnie miksujemy całość).

Składamy ciasto:

Dolny blat układamy na tacy, nakładamy dość cienką warstwę kremu, wygładzamy, przykrywamy drugim blatem, nakładamy krem, wygładzamy. Przykrywamy ostatnią warstwą ciasta, nakładamy warstwę kremu. Wierzch wyrównujemy lub robimy ozdobne wzory (u mnie lekkie fale). Można też masę wycisnąć przez szprycę. Na koniec całość oprószamy kakao.

Ciasto schładzamy w lodówce. Kroimy na małe kwadratu lub prostokąty.

Smacznego

 

Print Friendly, PDF & Email

2 comments

Pozostaw odpowiedź Di bloguje Anuluj pisanie odpowiedzi

*