Korzenno-miodowa kasza jaglana z suszonymi jabłuszkami

Korzenno-miodowa kasza jaglana z suszonymi jabłuszkami (1)Korzenno-miodowa kasza jaglana z suszonymi jabłuszkami, o idealna propozycja na chłodne jesienne lub zimowe dni. Szybka, prosta, sycąca i co najważniejsze smaczna 🙂 Kaszę możecie wzbogacić również np. o żurawinę lub rodzynki. Spróbujcie 🙂

Korzenno-miodowa kasza jaglana z suszonymi jabłuszkami (2)

Składniki:

*użyłam takiego jak w tym przepisie na korzenne ciasto, można zamienić na miód i np. szczyptę przyprawy do piernika (bez mąki)

Przygotowanie:

Kaszę przepłukujemy na sitku, aby pozbyć się goryczy. Następnie wsypujemy ją do garnka, dodajemy pokrojone suszone jabłka (3-4 zostawiamy do dekoracji), mieszamy. Całość posypujemy cynamonem. Zalewamy wodą (na początku 1 szklanka, w razie potrzeby dolewamy w czasie gotowania). Gotujemy pod przykryciem na mniejszym ogniu.

Ugotowaną kaszę mieszamy z łyżką syropu korzennego z miodem. Podajemy od razu (na ciepło) z suszonymi jabłuszkami i opcjonalnie listkami świeżej mięty.

Smacznego

Print Friendly

Dodaj komentarz


*