Korzenne ciasto z czekoladowymi kropelkami

korzenne-ciasto-z-czekoladowymi-kropelkami-1Uwielbiam aromat i smak ciast z przyprawami korzennymi. Dziś zapraszam Was na korzenne ciasto z czekoladowymi kropelkami. Taka szybsza wersja a la piernika. Ciasto jest pyszne, przygotowuje się je naprawdę szybko i to bez użycia miksera. Do tego ten zapach podczas pieczenia… aż chce się jeść. Przepis na korzenne ciasto z czekoladowymi kropelkami polecam Wam na co dzień, jak i od święta. Ja swoje przygotowałam specjalnie na przyjazd mojej siostry, która uwielbia takie ciasta. Spróbujcie i Wy.

korzenne-ciasto-z-czekoladowymi-kropelkami-3

Składniki:

Przygotowanie:

Do miski wsypujemy mąkę, cukier i łyżkę naturalnego kakao. Wszystko mieszamy łyżką.

korzenne-ciasto-przygotowanie-3

Następnie dodajemy przyprawę korzenną (do piernika) i sodę. Znów mieszamy.

korzenne-ciasto-przygotowanie-1

Kolejno wbijamy jajka, dodajemy mleko i całość mieszamy. Następnie dolewamy olej, znów mieszamy. Na koniec dodajemy oba rodzaje dżemu. Znów wszystko mieszamy łyżką do uzyskania jednolitej konsystencji ciasta.

korzenne-ciasto-przygotowanie-2

Ciasto wlewamy do wysmarowanej tłuszczem i obsypanej kaszą manną formy (prostokątnej lub kwadratowej). Następnie posypujemy naszą masę kropelkami czekoladowymi (u mnie dwie małe garści, czyli około 2 łyżki kropelek).

korzenne-ciasto-przygotowanie-4

Ciasto pieczemy około 45 minut w nagrzanym do 200 stopni piekarniku na środkowym poziomie (do tzw. suchego patyczka).

Po przestudzeniu kroimy w kostkę i podajemy. Przechowujemy pod przykryciem.

korzenne-ciasto-z-czekoladowymi-kropelkami-2

Smacznego

 

Print Friendly, PDF & Email

12 comments

  1. Megly says:

    Potrafisz chyba czytać w moich myślach 🙂 Chodziło za mną właśnie korzenne ciasto, a tu mówisz – masz 🙂 W dodatku w wersji czekoladowej – to mi się podoba. Ustawiam się w kolejce po kawałek.
    Pozdrowionka cieplutkie 🙂

Skomentuj Magdalena Anuluj pisanie odpowiedzi