Korzenne ciasteczka z miodem Ten zapach unoszący się po całym domu… Radość dzieci, które wycinają ciasteczka… I wspólne zajadanie się domowymi korzennymi ciasteczkami z miodem. Polecam! Nie wiem, jak Wy ale ja uwielbiam piec ciasteczka 🙂 Takie małe słodkości sprawdzą się idealnie na co dzień i na święta. Spróbujcie 🙂
Składniki:
- 2 szklanki mąki pszennej
- 170 g masła
- 1 jajko klasy M
- 1 czubata łyżeczka przyprawy do piernika*
- 1 płaska łyżeczka cynamonu*
- 1 łyżka płynnego miodu – u mnie miód hiszpański pomarańczowy Huzar
- 3/4 szklanki cukru pudru
- proszek do pieczenia – dosłownie na czubku łyżeczki (można zamienić na sodę)
*można dodać ciut więcej, moje dzieci wolą delikatniejsze w smaku ciasteczka
Przygotowanie:
Do misy wsypujemy mąkę, cukier puder, cynamon, przyprawę do piernika i odrobinę proszku do pieczenia. Dodajemy masło, szybko siekamy je nożem. Następnie wbijamy jedno jajko i dodajemy płynny miód. Całość szybko zagniatamy, tworzymy kulę i wkładamy do lodówki w celu schłodzenia na około 1 godzinę lub krócej do zamrażalnika.
Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni (grzanie góra-dół, bez termoobiegu).
Blat/matę lekko podsypujemy mąką i rozwałkowujemy ciasto na grubość około 3 mm (można zrobić ciut grubsze). Foremką wycinamy ciasteczka. Układamy je w odstępach (niedużych, ciasteczka mocno nie rosną) na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Blachę z ciasteczkami wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy około 8-10 minut. Uwaga! Czas pieczenia może być różny w zależności od piekarnika oraz wielkości i grubości ciasteczek. Ciasteczka należy obserwować powinny mieć lekko przyrumienione brzegi i ładnie rumiany spód (starczy po około 6-7 minutach sprawdzić jedno ciasteczko).
Ciasteczka zostawiamy do przestudzenia i dopiero wówczas ściągamy z blaszki. Ciasteczka można przechowywać w metalowej puszce.
Smacznego
Idealne dla dzieci!
Moje też by raczej wybrały mniejsza ilość przypraw…
🙂
Dzieci mają tu decydujący głos 😉