KONKURS! Wygraj świąteczny obrus lub bieżnik od TekstyliaLand

Konkurs z TekstyliaLandMoi drodzy,

niedługo Święta. Na świątecznym stole nie może zabraknąć pyszności i… pięknych ozdób. A cóż zdobi lepiej stół niż wspaniały obrus lub bieżnik. Ostatnio dzieliłam się z Wami przepisem na szybką babkę waniliowo-kawową, którą podałam na ślicznym świątecznym bieżniku od TekstyliaLand Dziś również i Wy możecie wygrać piękny bieżnik lub obrus idealny na świąteczny stół. Wraz z TekstyliaLand zapraszam Was do udziału w konkursie. Zadanie konkursowe jest proste:

„Prześlij przepis na świąteczny wypiek, który doskonale prezentowałby się na bieżniku/obrusie od TekstyliaLand

Możecie podawać przepisy na najróżniejsze babki, ciasta, babeczki, ciasteczka i inne słodkości. Czekamy z niecierpliwością na Wasze zgłoszenia. Nagrodą w konkursie jest jeden obrus albo bieżnik* w dowolnym rozmiarze ze wzorem wielkanocnym dla osoby, która prześle najciekawszy przepis.

 

*Ofertę można zobaczyć tutaj (klik)

Regulamin konkursu:

  1. Zadanie konkursowe: „Prześlij przepis na świąteczny wypiek, który doskonale prezentowałby się na bieżniku/obrusie od TekstyliaLand
    Odpowiedzi udziel w formie przepisu/opisu dania. Mile widziane będą zdjęcia przedstawiające potrawę, ale nie jest to warunek konieczny.
  2. Zdjęcie można zamieścić pod przypiętym postem konkursowym na fanpag’u na Facebook lub przesłać na mail: matleen@gazeta.pl. Zdjęcia zostaną umieszczone w specjalnej galerii konkursowej utworzonej na fanpag’u na Facebook.
  3. Odpowiedzi należy umieszczać pod tym wpisem lub pod przypiętym wpisem konkursowym na fanpag’u na Facebook. Każda odpowiedź musi być podpisana imieniem lub nickiem i mailem (podanie maila kontaktowego jest obowiązkowe w celu późniejszego kontaktu).
  4. Każda osoba może udzielić maksymalnie 5 odpowiedzi. Każdą należy umieścić w osobnym komentarzu.
  5. Nagroda –  jeden obrus albo bieżnik w dowolnym rozmiarze ze wzorem wielkanocnym dla osoby, która prześle najciekawszy przepis.
    Ofertę można zobaczyć tutaj (klik)
  6. Sponsorem nagród jest TekstyliaLand.pl Biorąc udział w konkursie polub fanpag sponsora
  7. Miło będzie jeśli udostępnisz post konkursowy lub informacje, że bierzesz udział w konkursie na swoim Facebook z oznaczeniem #tekstylialand
  8. Konkurs trwa od 10.03.2017 do 27.03.2017 r. (włącznie).
  9. Rozstrzygnięcie konkursu nastąpi do 2 dni po zakończeniu jego trwania. Zwycięzca zostanie ogłoszony w osobnym poście na blogu (informacja pojawi się również na fanpag’u na Facebook). Wyboru zwycięzcy dokonam osobiście. Wybór jest ostateczny i nie podlega dyskusji. UWAGA! ZE WZGLĘDU NA BARDZO DUŻĄ LICZBĘ ZGŁOSZEŃ WYNIKI ZOSTANĄ OGŁOSZONE DNIA 30.03.2017 ROKU
  10. Po ogłoszeniu wyników zwycięzca proszony jest o podanie w ciągu 3 dni swoich danych niezbędnych do wysyłki nagrody  (imię, nazwisko, adres i telefon dla kuriera) oraz wskazanie wybranego obrusu/bieżnika z dostępnej oferty (wraz z wymiarami) na adres matleen@gazeta.pl. Jeśli wyłoniona w konkursie osoba nie poda w terminie swoich danych do wysyłki, nagrodzona zostanie kolejna osoba.
    Dane te zostaną przekazane sponsorowi nagród w celu dokonania wysyłki. Nagroda będzie wysyłana wyłącznie na terenie Polski.

Zachęcam do udziału w konkursie

Print Friendly

36 comments

  1. Aleksandra says:

    Ciasto cytrynowe z kremem
    Składniki:
    1 kostka masła
    4 jajka
    2 cytryny
    1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
    1 szklanka drobnego cukru do pieczenia
    2 szklanki mąki pszennej
    1 opakowanie mascarpone
    około 300ml schłodzonej śmietany kremówki
    0,5 szklanki cukru pudru
    100 ml amaretto

    Sposób przygotowania:
    1. Piekarnik rozgrzać do 180 stopni. Cytryny sparzyć dokładnie wrzątkiem, zetrzeć skórkę z 1,5 cytryny na malutkich oczkach tarki i wycisnąć z sok. Miękką margarynę Kasię utrzeć z cukrem na gładką masę. W trakcie ucierania dodawać po jednym jajku i dalej ucierać.
    2. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia.
    3. Do gładkiej i utartej masy dodać 1 szklankę przesianej mąki i wymieszać.
    4. Do masy dodać startą skórkę z cytryny, wyciśnięty sok i drugą szklankę mąki. Całość bardzo dokładnie wymieszać mikserem do osiągnięcia bardzo gładkiej i puszystej masy.
    5. Pozostałe pół cytryny pokroić na cienkie plasterki.
    6. Do lekko natłuszczonej i wysypanej mąką małej blaszki lub tortownicy przełożyć masę i na wierzch wyłożyć plasterki cytryny.
    7. Blaszkę wstawić do piekarniki i piec około 40-50 minut, aż do „suchego patyczka”.
    8. Po upieczeniu ciasto wystudzić i przekroić na pół, aby powstały dwa blaty.
    9. Ubić schłodzoną śmietanę.
    10. Połączyć mikserem mascarpone z trzema łyżkami cukru pudru,likierem amaretto, opcjonalnie kilkoma kroplami soku z cytryny, połączyć z bitą śmietaną i przełożyć kremem blaty ciasta, a także wysmarować boki.
    10. Wierzch posypać obficie cukrem pudrem i odstawić do przejścia smaków.
    Smacznego!

  2. Aleksandra says:

    Truskawkowe tiramisu z winem

    Składniki:
    250g serka mascarpone(1 opakowanie)
    300ml schłodzonej śmietany kremówki, co najmniej 30%
    3-4 łyżki cukru pudru
    1 łyżeczka żelatyny
    2 łyżki gorącej wody
    Pół szklanki lekkiego i słodkiego wina
    Kilka podłużnych biszkoptów pokrojonych na pół lub mniejsze okrągłe
    Szklanka mrożonych lub świeżych truskawek
    Kakao/truskawki do dekoracji

    Metalowe pierścienie do formowania deserów i przystawek

    Sposób przygotowania:

    Truskawki zblendować(mogą zostać małe ale wyczuwalne kawałki owoców). Żelatynę dokładnie rozpuścić w gorącej wodzie i odstawić do wystudzenia. Serek mascarpone utrzeć z cukrem pudrem, następnie dodać zblendowane truskawki i dokładnie wymieszać. Schłodzoną śmietanę ubić na sztywno. Do masy z mascarpone i truskawkami dodawać drewnianą łyżką bitą śmietanę i powoli mieszać od samego spodu. Do tak połączonej masy wlać wystudzoną żelatynę i wszystko razem dokładnie wymieszać. Przygotować metalowe pierścienie do formowania deseru. Biszkopty moczyć jedną stroną w winie i układać na spód pierścienia. Następnie wyłożyć do połowy przygotowaną masę i kolejnego namoczonego biszkopta. Wierzch ponownie zakryć masą. Lekko docisnąć narzędziem ułatwiającym formowanie deseru i bardzo powoli podnosić do góry pierścień. Tak przygotowany deser posypać obficie kakao, udekorować całą truskawką lub miętą. Podawać schłodzone. Smacznego!

  3. Aleksandra says:

    Wiosenne brownie z masłem orzechowym i owocami

    Składniki:
    200g gorzkiej czekolady
    100g deserowej czekolady (jeżeli użyjemy 300g czekolady gorzkiej należy dodać więcej słodzidła)
    100 g masła (moje było o obniżonej zawartości tłuszczu)
    4 jajka
    1 szklanka cukru kokosowego (¾ szklanki cukru białego lub innego słodzidła)
    ½ szklanki mąki pszennej(można zastąpić np. mąką migdałową lub zmielonymi migdałami)
    ½ łyżeczki soli
    1 szklanka posiekanych orzechów włoskich(lub inne ulubione)
    2 łyżki masła orzechowego
    Garść malin liofilizowanych
    Garść obranych pistacji
    Owoce kandyzowane (u mnie pokrojony ananas)

    Wykonanie:
    Czekolady i masło rozpuścić w kąpieli wodnej, dodać cukier lub inne słodzidło, którego używamy
    i bardzo dokładnie wymieszać. Odstawić do przestudzenia.
    Piekarnik rozgrzać do 180 stopni.
    Jajka zmiksować z solą na puszystą masę, powoli wlewać rozpuszczoną czekoladę i dalej miksować do uzyskania jednolitej masy.
    Dodać mąkę, posiekane orzechy i jeszcze przez chwilę miksować, aż do dokładnego połączenia składników.
    Blaszkę(moja około 20 na 30cm) wyłożyć papierem do pieczenia lub lekko natłuścić(np. olejem kokosowym) i wylać gotową masę. Na wierzch ciasta wyłożyć masło orzechowe i patyczkiem do szaszłyków lub cienką pałeczką rozmazać na dowolny kształt(u mnie powstały kreatywne esy floresy). Położyć również pistacje lub inne dowolne orzechy, a także pokrojone owoce kandyzowane.
    Piec przez około 20 minut. Po wyjęciu ciasta z piekarnika obsypać je obficie liofilizowanymi malinami(nie warto kłaść ich na ciasto przed pieczeniem, ponieważ za bardzo się przypiekają i tracą swój smak). Kroić po całkowitym wystudzeniu. Proponuję podawać z ubitym mlekiem kokosowym i sezonowymi owocami.
    Smacznego!

    Następnie dodać mąkę i posiekane orzechy i mieszać ciasto do połączenia składników. Ciasto przełożyć do wyłożonej papierem do pieczenia blaszki (o wymiarach 20×20 cm).
    Piec 20 minut w temp. 180 stopni.

  4. Kasia says:

    Czekoladowe babeczki z owocami:

    (przepis na około 10 sztuk)

    Składniki:

    *Babeczki

    -1 szklanka mąki

    -pół szklanki cukru drobnego do wypieków

    -pół szklanki mleka

    -3 łyżki jogurtu naturalnego

    -2 łyżki kakao

    -1 jajko

    -1 łyżeczka proszku do pieczenia

    -pół łyżeczki sody

    *Krem

    -200 ml śmietany kremówki

    -2-3 łyżki cukru pudru

    -garść owoców, (jeżyny maliny)

    -biała czekolada

    SPOSÓB WYKONANIA:

    Ciasto:

    -mieszamy suche składniki i osobno mokre,

    – do suchych dodajemy mokre i miksujemy przez chwile aż się ładnie połączą

    -ciasto rozlewamy do foremek

    – pieczemy niecałe 30 minut w 170 stopniach

    Krem:

    – Śmietanę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem

    -Na koniec nakładamy śmietanę na babeczki szprycą i wykładamy na wierzch owoce. dekorujemy startą białą czekoladą

    Pozdrawiam Kasia

  5. Kasia says:

    Kokosowe Ciasto bez pieczenia:

    Składniki:

    Spód:

    -200 gram herbatników, lub biszkoptów

    -60 gram masła

    Krem:

    -1 szklanka mleka

    -200 g wiórków kokosowych

    -4 łyżki żelatyny

    -150 ml śmietany kremówki,

    -3-4 łyżki cukru pudru

    Polewa:

    -1 mleczna czekolada

    -5 łyżek śmietany kremówki

    Sposób wykonania:

    Spód:

    – herbatniki rozkruszyć w blenderze i wymieszać z masłem, wysypać do formy (ja robiłam w takim średniej wielkości naczyniu żaroodpornym) i przyklepać alby się nie rozpadało

    Krem:

    -Podgrzewamy mleko dodajemy żelatynę i mieszamy aż do jej rozpuszczenia,

    -do mleka dodajemy kokos i chłodzimy masę,

    -śmietankę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem i mieszamy z masą kokosową

    -taką masę chłodzimy i gdy zaczyna tężeć wykładamy na herbatnikowy spód,

    Polewa :

    -do garnka wlewamy śmietankę i połamaną czekoladę

    -podgrzewamy aż do momentu rozpuszczenia czekolady

    polewę czekoladową wykładamy na zastygniętą masę kokosową, wszystko chłodzimy

    Smacznego!

  6. Kasia says:

    Cytrusowe Bezy:

    Składniki:

    Bezy:

    -3 białka

    -niecała szklanka cukru

    -0,5 łyżki mąki ziemniaczanej

    -szczypta soli

    -niecała łyżeczka octu

    Krem:

    -3-4 łyżki cukru pudru

    -1 mała śmietana kremówka

    -sok z ćwiartki cytryny

    -1 pomarańcze

    -mleczna czekolada

    Sposób przygotowania:

    Beza:

    -białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywno dodajemy powoli cukier i ucieramy aż się rozpuści

    -dodajemy ocet i mieszamy, dodajemy mąkę ziemniaczaną i delikatnie mieszamy

    – beze wykładamy na blachę na kształt 6 średnich gniazdek

    -piekarnik nagrzewamy do 200 stopni a gdy włożymy bezy od razy zmieniamy temperaturę na 120 stopni. po upieczeniu studzimy przy uchylonych drzwiczkach piekarnika

    Krem :

    – śmietankę ubijamy z cukrem na sztywno, dodajemy sok z cytryny i mieszamy

    -trzemy czekoladę i obieramy pomarańcze (obieramy ze skórek i błon zostawiamy sam miąższ i dzielimy na cząstki)

    gdy bezy ostygną nakładamy na nie krem, na krem pomarańcze i na koniec posypujemy startą mleczną czekoladą.

    Smacznego!

  7. Kasia says:

    Składniki:
    jajka – 6 sztuk
    mąka – 1.5 szklanek
    proszek do pieczenia – 1 łyżka
    cukier – 0.75 szklanek
    ocet – 0.75 łyżeczek
    olej – 2 łyżki
    jogurt naturalny – 500 gramów
    żelatyna – 7 łyżek
    cukier puder – 6 łyżek
    śmietanka kremówka – 800 mililitrów
    śmietanfix – 2 opakowania
    galaretki malinowe – 2 sztuki
    maliny w słoiku – 1 słoik
    maliny – 0.5 szklanek
    gorzka czekolada – 0.5 sztuk
    sól – 1 szczypta
    Sposób przygotowania:
    1. Biszkopt: białka oddzielamy od żółtek, dodajemy szczyptę soli do białek i ubijamy na sztywną piane dodajemy cukier, i
    ubijamy aż się rozpuści. Żółtka ubijamy dodajemy proszek do pieczenia i ocet. Do ubitych białek dodajemy olej i mieszamy,
    potem żółtka z proszkiem i octem i mieszamy. Na koniec przesiewamy mąkę do masy i delikatnie mieszamy łyżką. Masę
    wylewamy na blachę i pieczemy w 175 stopniach przez około 45 minut. Masa z Jogurtem: jogurt naturalny ubić z cukrem
    pudrem, dodać rozrobioną żelatynę i poczekać aż zacznie tężeć. Masa śmietankowa: śmietankę ubić na sztywno z cukrem
    pudrem i dodać śmietanfixy. Maliny : galaretki malinowe gotujemy na syropie z malin gdy zaczną tężeć dodajemy maliny,
    które zostały ze słoika i pół szklanki świeżych malin (jeśli mamy je dostępne) Składanie ciasta: Biszkopt przekrajamy na 2
    blaty, na pierwszy dajemy masę z jogurtem, na tą masę dajemy galaretkę z malinami na galaretkę kładziemy kolejny blat
    ciasta a na ciasto masę śmietankową. Na wierzch posypujemy startą gorzką czekoladę Smacznego.

  8. Justyna says:

    Waniliowe babeczki z niespodzianką:
    Pyszne, słodkie i puszyste babeczki, które nie dość, że pięknie będą prezentowały się na Wielkanocnym stole, to jeszcze zachwycą każdego swoim smakiem. Przypadną do gustu szczególnie małym Łasuchom dzięki rozpływającym się w środku drażom czekoladowym i cukierkiem schoko bons.

    Składniki:
    -1,5 szklanki mąki pszennej
    -1,5 szklanki mleka
    -3/4 szklanki oleju rzepakowego
    -3/4 szklanki cukru trzcinowego
    -2 jaja
    -1 łyżeczka proszku do pieczenia
    -1 laska wanilii
    -12 cukierków „kinder schoko bons”
    -36 sztuk draży czekoladowych w skorupce (np. smarties)
    -12 papilotek do babeczek

    Sposób przygotowania:
    1. Suche składniki (razem z wydrążonymi ziarenkami wanilii) mieszamy ze sobą dokładnie w dużej misce. W osobnej misce dokładnie łączymy mokre składniki.
    2. Mokre składniki wlewamy do suchych i dokładnie mieszamy szpachelką, aż powstanie gładka masa bez grudek.
    3. Formę do babeczek wykładamy papilotkami. Do każdej wlewamy po 3 łyżki masy. Na środku układamy cukierek schoko bons oraz 3 draże czekoladowe. Zalewamy pozostałym ciastem (po 3 łyżki). Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 i pieczemy przez 20 minut. Smacznego!

  9. Kuchnia MagdaLeny says:

    Babka kokosowa z cukinią
    Składniki:
    1 szklanka mąki pszennej
    1/2 szklanki cukru pudru
    3/4 szklanki mleka kokosowego
    1 szklanka startej cukinii
    1 szklanka wiórek kokosowych
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    3-4 łyżki oleju kokosowego
    50 g białej czekolady
    Dekoracja:
    100 g białej czekolady
    wiórka kokosowe
    Wykonanie:

    Cukinię ścieramy na tarce o grubych oczkach. Białą czekoladę ścieramy na tarce o drobnych oczkach.
    W misce mieszamy mąkę przesianą przez sito, cukier puder, proszek do pieczenia i wiórka kokosowe. W drugiej misce mieszamy startą cukinię z mleczkiem kokosowym i olejem kokosowym. Do składników mokrych dodajemy składniki suche i dokładnie mieszamy wszystko za pomocą łyżki (może to być łyżka drewniana). Na końcu dodajemy startą białą czekoladę i dokładnie mieszamy. Gotową masę przelewamy do formy z kominem wysmarowanej tłuszczem i obsypanej odrobiną mąki. Pieczemy w temp. 180 stopni przez ok. 40-50 min. Następnie studzimy.
    Białą czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, a następnie polewamy nią ostudzoną babkę. Posypujemy wiórkami kokosowymi.

  10. Krzyś says:

    Mazurek migdałowy

    Składniki:
    – 45 dag migdałów bez skórki
    – 45 dag cukru
    – 3 krople olejku migdałowego
    – 2-3 białka
    – mąka
    – masło

    Sposób przygotowania mazurka wielkanocnego:

    Blachę o wymiarach 20×30 cm wysmaruj masłem i wysyp mąką. 2/3 migdałów zmiel w maszynce i utrzyj z połową cukru. Pozostałe migdały grubo posiekaj. Do mielonych migdałów z cukrem dodaj białka i olejek migdałowy.

    Mieszaj tak długo, aż powstanie gęsta masa. Rozsmaruj ją na przygotowanej blasze. Wstaw do piekarnika i piecz ok. 40 min w 180 st., aż ciasto nabierze złotobrązowego koloru i stwardnieje. Odstaw, lekko wystudź.

    W tym czasie przygotuj polewę. Na średnim ogniu podgrzej, cały czas mieszając, resztę cukru z 2/3 szklanki wody. Trzymaj na ogniu, aż powstanie gęsty złotobrązowy karmel.

    Zdejmij karmel z ognia i natychmiast wrzuć do niego posiekane migdały, zamieszaj i szybko rozłóż na ciepłym mazurku wielkanocnym (polewa nałożona na zimne ciasto może popękać)

  11. Joanna Ł says:

    Babka marcepanowa z polewą krówkową .

    Składniki :

    100 g surowego marcepanu
    5 jajek
    1 szklanka cukru
    2 kopiaste szklanki maki tortowej
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    1 cukier waniliowy
    1/2 szklanki oleju
    1/2 szklanki słodkiej śmietanki 12 %

    1/2 puszki masy krówkowej
    wiórki kokosowe do obsypania babki
    kolorowe dekoracje dostępne w Lidlu

    Forma z kominkiem o średnicy 17cm i wys 10 cm
    Jeśli nie macie takich wymiarów formy to możecie upiec w większej.

    Wykonanie :

    Białka ubić z cukrem i cukrem waniliowym, następnie ciągle mieszając dodawać po jednym żółtku, mąkę z proszkiem do pieczenia, olej i śmietankę na końcu dodać zmiksowany marcepan i delikatnie wymieszać.Do foremki wlać ciasto.
    Piec w rozgrzanym do temperatury 175/180 stopni piekarniku do suchego patyczka około 45/50 minut.
    Masę krówkową lekko podgrzewamy jeśli jest gęsta jeśli nie to nie trzeba. Smarujemy wierzch i boki babki. W koło obsypujemy wiórkami kokosowymi lub migdałami co lubicie i co macie w domu 🙂
    Smacznego 🙂

  12. Katarzyna says:

    Wielkanocny sernik na zimno z winogronem i nutą czekolady

    Składniki:
    1. 4 opakowania waniliowego serka homogenizowanego
    2. Opakowanie galaretki cytrynowej
    3. 2 opakowania galaretki agrestowej
    4. Paczka okrągłych biszkoptów
    5. Zielone winogrona
    6. Tabliczka mlecznej czekolady

    Sposób przygotowania:
    1. Galaretkę cytrynową rozpuszczamy w szklance wrzątku, a galaretki agrestowe w dwóch szklankach wrzątku.
    2. Dno tortownicy wykładamy biszkoptami.
    3. Tężejącą galaretkę cytrynową miksujemy z serkami homogenizowanymi. Pół tabliczki czekolady drobno kroimy i dodajemy do masy serowej. Delikatnie mieszamy i wykładamy na biszkopty. Odstawiamy do lodówki do stężenia.
    4. Winogrono myjemy, osuszamy i układamy na masie serowej.
    5. Wierzch sernika polewamy tężejącymi galaretkami agrestowymi.
    6. Drugą połowę tabliczki czekolady rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Przestudzoną czekoladą robimy kleksy na wierzchu sernika.
    7. Sernik wstawiamy do lodówki najlepiej na noc.

    Smacznego! 🙂

    Katarzyna
    kazikonda0@o2.pl

  13. Katarzyna says:

    Wielkanocne mini paschy o smaku straciatella

    Składniki:
    1. 1kg sera białego
    2. 200g cukru pudru
    3. 10 dkg masła
    4. 6 żółtek
    5. Małe opakowanie śmietanki kremowej
    6. Tabliczka mlecznej czekolady

    Sposób przygotowania:
    1. Masło ucieramy z cukrem. Stopniowo dodajemy żółtka. Do masy dodajemy wcześniej zmielony ser i śmietankę. Dokładnie miksujemy.
    2. 3/4 czekolady kroimy w małą kostkę, dodajemy do masy serowej i delikatnie mieszamy.
    3. Masę przekładamy do pucharków i wstawiamy do lodówki najlepiej na noc.
    4. 1/4 czekolady rozpuszczamy w kąpieli wodnej i dekorujemy zastygnięte paschy.
    5. Paschy dowolnie dekorujemy np. owocami.

    Smacznego!

    Katarzyna
    kazikonda0@o2.pl

  14. Aneta76 says:

    Na cudnym obrusie TekstyliaLand.pl wspaniale będzie się prezentował wyborny sernik waniliowy zatopiony w kruchym cieście, otulony bitą śmietaną i polany bursztynowym solonym karmelem. Taki sernik to ucieleśnienie kulinarnej rozkoszy. Masa sernikowa z dodatkiem serka ricotta jest doskonała, gęsta i kremowa. Sernik piecze się w kąpieli wodnej, co sprawia, że bardziej ścina się niż piecze, dzięki czemu jego powierzchnia jest jasna i idealnie gładka. Dzięki użyciu brązowego cukru trzcinowego jest nieco ciemniejszy od klasycznych serników. Przed podaniem sernik posypujemy płatkami soli morskiej. Należy ją dozować ostrożnie, ma delikatnie podkreślić słodycz karmelu, ale nie może znacząco wpłynąć na jego smak.

    Składniki:
    Ciasto:
    270 g kruchych herbatników
    30 g mielonych migdałów
    85 g roztopionego masła

    Masa serowa:
    500 g trzykrotnie zmielonego twarogu
    350 g sera ricotta
    175 g cukru trzcinowego
    4 jajka
    1/4 łyżeczki soli
    1 laska wanilii lub 2 łyżeczki cukru waniliowego

    Masa śmietanowa:
    500 ml bardzo zimnej śmietany 30% lub 36%
    1 płaska łyżka przesianego cukru pudru

    Sos karmelowy:
    250 ml śmietany 30%
    1 szklanka (175 g) cukru trzcinowego
    60 g masła

    Dodatkowo:
    sól morska w płatkach do posypania

    Dno i wewnętrzne boki okrągłej tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia. Z zewnątrz tortownicę owinąć szczelnie folią spożywczą tak, aby włożona do kąpieli wodnej nie przeciekała.
    Kruchy spód: Herbatniki rozdrobnić przy użyciu malaksera i wymieszać z mielonymi migdałami. Masło roztopić i połączyć z herbatnikami, dokładnie wymieszać. Masą herbatnikową wykleić dno oraz boki formy. Włożyć do lodówki na 1 godzinę.
    Masa serowa: Zmielony twaróg wymieszać z serkiem ricotta. Dodać cukier i dokładnie razem połączyć. Następnie dodawać po całym jajku, za każdym razem dokładnie mieszając. Dodać wydrążoną laskę wanilii lub cukier waniliowy oraz sól. Wymieszać. Masę serową wlać na kruchy spód i wyrównać.
    Formę włożyć do przygotowanego wcześniej, większego naczynia i wlać do niego wrzącą wodę do połowy wysokości foremki. Ostrożnie włożyć naczynie z formą do nagrzanego do 160C piekarnika i piec około 1 godziny i 30 minut. Po upieczeniu wyjąć z piekarnika i pozostawić do ostygnięcia. Schłodzić w lodówce minimum 3 godziny (lub całą noc).
    Sos karmelowy: W rondelku umieścić śmietanę, masło oraz cukier. Mieszając, podgrzewać na małym ogniu do momentu, aż cukier rozpuści się. Zwiększyć ogień, doprowadzić do wrzenia – i gotować na małym ogniu około 5-7 minut, aż sos zgęstnieje. Zamieszać kilkakrotnie w trakcie gotowania, aby sos nie przypalił się. Odłożyć do ostudzenia – w tym czasie sos dodatkowo zgęstnieje.
    Bita śmietana: Bardzo zimną śmietanę ubić na sztywno z dodatkiem cukru.
    Schłodzony sernik wypełnić śmietaną do wysokości kruchego ciasta. Polać sosem karmelowym i delikatnie posypać płatkami soli morskiej. Sernik przechowywać w lodówce.

    Bardzo polecam i zachęcam do wypróbowania:-)
    Aneta Majchrzak

  15. Katarzyna says:

    Wielkanocna pisanka 🙂

    Składniki:
    Biszkopt makowy:
    1. Szklanka maku
    2. Szklanka mąki pszennej
    3. 2 łyżki mąki ziemniaczanej
    4. Szklanka cukru
    5. Szklanka białek
    6. Łyżeczka proszku do pieczenia
    7. 5 kropel aromatu migdałowego

    Krem:
    1. 2 szklanki mleka
    2. Opakowanie budyniu waniliowego
    3. 3 łyżki mąki pszennej
    4. 6 łyżek cukru
    5. 250 g margaryny
    7. 3/4 tabliczki mlecznej czekolady

    Dodatkowo:
    1. Margaryna do wysmarowania formy
    2. Bułka tarta do wysypania formy
    3. 1/4 tabliczki mlecznej czekolady

    Sposób przygotowania:
    Biszkopt:
    1. Białka ubijamy na sztywną pianę. Stopniowo dodajemy cukier oraz aromat migdałowy cały czas miksując. W drugiej misce mieszamy mąki, proszek do pieczenia i mak. Dodajemy do piany z białek i delikatnie mieszamy.
    2. Do blachy wysmarowanej margaryną i wysypanej bułką tartą przekładamy masę i pieczemy około 25 minut w rozgrzanym do 180 stopni C piekarniku.
    Krem:
    1. W 3/4 szklanki mleka rozpuszczamy mąkę z budyniem.
    2. Resztę mleka gotujemy z cukrem. Do gotującego mleka wlewamy „mieszankę” i cały czas mieszając gotujemy budyń. Studzimy. Margarynę miksujemy stopniowo dodając do niej wystudzoną masę budyniową, aż do otrzymania puszystego kremu.
    3. 3/4 tabliczki czekolady drobno kroimy i delikatnie mieszamy z masą budyniową.
    4. Upieczony i wystudzony biszkopt kroimy wzdłuż na 2 blaty. Biszkopt formujemy w kształcie jaja.
    5. Jeden blat smarujemy 3/4 kremu i przykrywamy drugim blatem. Pozostałym kremem smarujemy wierzch i boki ciasta.
    6. 1/4 czekolady rozpuszczamy w kąpieli wodnej i dekorujemy wierzch ciasta. Ciasto dekorujemy drażetkami i kolorowymi pisakami.
    7. Ciasto wstawiamy do lodówki przynajmniej na godzinę.

    Smacznego! 🙂
    Katarzyna
    kazikonda0@o2.pl

  16. MANTIS-KITCHEN says:

    PROPOZYCJA NR 2:
    Babka czekoladowo malinowa

    Przepyszna babka idealna na Wielkanoc. Mięciutka w środku i wilgotna z kawałeczkami czekolady i malinami. Babka z delikatną waniliowo-kardamonowo-cytrusowo-korzenną nutą. Bardzo prosta w przygotowaniu 🙂

    składniki:
    -200 g mąki pszennej tortowej
    -150 g mąki ziemniaczanej
    -2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
    -200 g miękkiego masła
    -180 g cukru
    -4 jaja
    -50 g czekoladowych kropelek
    -młynek przyprawa do dań słodkich
    -1 op. cukru z prawdziwą wanilią i nutą kardamonu
    -250 g malin + kilka do dekoracji
    -cukier puder do posypania
    -1 opakowanie polewy czekoladowej

    przygotowanie:
    1. Mąkę pszenną mieszamy z mąką ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia.

    2. Masło ucieramy mikserem z cukrem, cukrem z prawdziwą wanilią i nutą kardamonu. Kolejno dodajemy jaja i powoli miksujemy. Następnie powoli wsypujemy partiami mąkę.

    3. Maliny oprószamy 1 łyżką mąki.

    5. Silikonową formę na babę o średnicy około 25cm wykładamy 1/4 ciasta a do pozostałej reszty ciasta dodajemy czekoladowe kropelki oraz maliny. Delikatnie razem mieszamy i przekładamy masę do formy – wyrównujemy wierzch.

    6. Babkę wkładamy do nagrzanego piekarnika na 180C na funkcji góra-dół na najniższym poziomie i pieczemy 55 minut.

    7. Kiedy babka jest już upieczona odstawiamy ją do ostygnięcia. Potem rozsmarowujemy na babce polewę czekoladową, posypujemy z wierzchu przyprawą do dań słodkich, układamy maliny i miejscami dodatkowo posypujemy cukrem pudrem.

    Polecam i życzę smacznego 🙂

    MANTIS-KITCHEN
    modliszka201@wp.pl

  17. MANTIS-KITCHEN says:

    PROPOZYCJA NR 1:
    Piernikowy Zając Kasztanowy na Kokosie (po wegańsku)

    składniki:

    ciasto:
    2 duże banany
    1/2 szklanki oleju kokosowego nierafinowanego
    2/3 szklanki mleka roślinnego
    1/2 szklanki cukru trzcinowego
    1 op. cukru wanilinowego
    1 łyżeczka kardamonu
    1 op. przyprawy do piernika
    1 i 3/4 szklanki mąki kasztanowej
    1/4 szklanki ciemnego kakao naturalnego
    1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
    1/4 łyżeczki sody oczyszczonej
    wiórki kokosowe do dekoracji

    kruszonka:
    2 łyżki mąki kasztanowej
    1 łyżka bułki tartej
    1 łyżka margaryny roślinnej
    2 łyżki cukru trzcinowego

    polewa:
    2 łyżki margaryny roślinnej
    2 łyżki cukru trzcinowego
    2 łyżki ciemnego kakao naturalnego
    2 łyżki wody niegazowanej

    przygotowanie:

    1. Banany obieramy, dzielimy na kawałki, wrzucamy do miski i rozgniatamy je widelcem na papkę.

    2. Do rozgniecionych bananów dodajemy mleko oraz olej (wcześniej rozpuszczony i ostudzony) – porządnie mieszamy widelcem do połączenia się składników.

    3. W drugiej misce łączymy razem kolejno: cukier, cukier wanilinowy, kardamon, przyprawę do piernika, mąkę, kakao, proszek do pieczenia oraz sodę i mieszamy je ze sobą.

    4. Wymieszane suche składniki dodajemy do mokrych i dokładnie wszystko razem mieszamy łyżką na gładką, jednolitą masę.

    5. Gotową masę wylewamy do wysmarowanej masłem i oprószonej mąką keksówki.

    6. Kruszonkę wyrabiamy palcami i posypujemy nią z wierzchu piernik.

    7. Piekarnik nastawiamy na 180st, wkładamy piernik i pieczemy go przez 40 min.

    8. Kiedy piernik nam się piecze, przygotowujemy do niego polewę: masło rozpuszczamy w małym rondelku na małym gazie, potem dodajemy cukier,
    dodajemy masło oraz wodę. Mieszamy wszystko razem aż do momentu połączenia się składników. Zestawiamy z gazu i odstawiamy do ostygnięcia.

    9. Gdy piernik nam się już upiekł i lekko ostygł – polewamy go polewą i posypujemy wiórkami kokosowymi.

    10. Kiedy piernik ostygł całkowicie, odkrawamy z niego kawałek, odkrawamy wierzch kruszonki, odcinamy brzegi kawałka na uszy,
    a z reszty formujemy kulę z której wyjdą nam 2 małe kulki na oczy i jedna większa na ogon.
    Obtaczamy w wiórkach kokosowych i mocujemy do piernika za pomocą wykałaczek.

    Polecam i życzę smacznego 🙂

    MANTIS-KITCHEN
    modliszka201@wp.pl

Dodaj komentarz


*