KONKURS ! Wygraj książkę „Zdrowie w smaku. Niezwykłe dania ze zwykłych roślin”

KONKURS ! Wygraj książkę "Zdrowie w smaku. Niezwykłe dania ze zwykłych roślin"Zdjęcie pochodzi ze strony Wyd. REA-SJ  (zdjęcie zmodyfikowano na potrzeby konkursu)

Moi drodzy,

dzięki uprzejmości Wydawnictwa REA-SJ mam ogromną przyjemność ogłosić konkurs, w którym do wygrania jest wspaniała książka Zdrowie w smaku. Niezwykłe dania ze zwykłych roślin”. O książce pisałam Wam tutaj. Jeszcze raz Wam ją polecam i zachęcam do udziału w łatwym i przyjemnym konkursie. Zadanie jest proste:

„Napisz krótko, dlaczego książka powinna trafić w twoje ręce

lub

podziel się ze mną przepisem na typowo letnie danie”

Regulamin konkursu:

  1. Zadanie konkursowe: „Napisz krótko, dlaczego książka powinna trafić w twoje ręce lub podziel się ze mną przepisem na typowo letnie danie”.
    Jako letnie danie uważamy m.in. najróżniejsze sałatki, śniadania z owocami lata, ciasta z owocami, koktajle, smoothie, lody, lekkie obiady itd.
  2. W przypadku wyboru drugiej odpowiedzi – przepis na letnie danie, będzie mi miło jak dołączycie do przepisu autorskie zdjęcie (nie jest to jednak warunek konieczny). Zdjęcie można zamieścić pod postem konkursowym na fanpag’u na Facebook lub przesłać na mail: matleen@gazeta.pl. Zdjęcia zostaną umieszczone w specjalnej galerii konkursowej utworzonej na fanpag’u na Facebook.
  3. Odpowiedzi należy umieszczać pod tym wpisem lub pod przypiętym wpisem konkursowym na fanpag’u na Facebook. Każda odpowiedź musi być podpisana imieniem lub nickiem i mailem (podanie maila kontaktowego jest obowiązkowe).
  4. Każda osoba może udzielić maksymalnie 4 odpowiedzi. Każdą należy umieścić w osobnym komentarzu.
  5. W konkursie przewidziano 1 nagrodę w postaci książki „Zdrowie w smaku. Niezwykłe dania ze zwykłych roślin”.
  6. Sponsorem nagrody jest Wydawnictwo REA-SJ.
  7. Konkurs trwa od 28.06.2016 do 10.07.2016 r. (włącznie).
  8. Rozstrzygnięcie konkursu nastąpi do 3 dni po zakończeniu jego trwania. Zwycięzca zostanie ogłoszony w osobnym poście na blogu (informacja pojawi się również na fanpag’u na Facebook). Wyboru zwycięzcy dokonam osobiście. Wybór jest ostateczny i nie podlega dyskusji.
  9. Po ogłoszeniu wyników zwycięzca jest proszony o podanie w ciągu 3 dni swoich danych niezbędnych do wysyłki nagrody na adres matleen@gazeta.pl. Jeśli wyłoniona w konkursie osoba nie poda w terminie swoich danych do wysyłki, nagrodzona zostanie kolejna osoba.
    Dane te zostaną przekazane sponsorowi nagrody w celu dokonania jej wysyłki. Nagroda będzie wysyłana wyłącznie na terenie Polski.

Zachęcam do udziału w konkursie

Zapisz

Print Friendly

46 comments

  1. Beata says:

    FIT Shake truskawkowy z lodami
    Składniki: (8 porcji)

    500 g świeżych truskawek (polecam wcześniej zmrozić ok. 1-2h w zamrażalniku)
    800 ml mleka
    1,5 l ulubionych lodów

    Przygotowanie:
    Zmiksować w blenderze 400 g truskawek. Przelać do innego pojemniczka i schłodzić w lodówce.
    Następnie zmiksować resztę truskawek z połową mleka, dodać połowę lodów i ponownie zmiksować do połączenia składników. Przelać do szklanek lub kieliszków. Na wierzch delikatnie nałożyć mus truskawkowy i ponownie schłodzić w lodówce. Pozostałe mleko zmiksować z resztą lodów i delikatnie wylać na mus truskawkowy.
    Można udekorować bitą śmietaną i truskawkami.

    pozdrawiam
    Beata (misia3ek@gmail.com)

  2. Beata says:

    Ciasto ucierane z owocami
    Składniki:

    500 g mąki
    6 jajek
    3/4 szklanki cukru
    250 g margaryny (w temperaturze pokojowej)
    2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
    1 cukier wanilinowy
    3/4 szklanki mleka
    1 litr owoców (np. jagód, malin, truskawek) u mnie truskawki z malinami

    Wykonanie:

    Oddziel białka od żółtek.
    Margarynę utrzyj z cukrem i cukrem wanilinowym na puszystą masę. Następnie dodawaj po jednym żółtku. Na koniec stopniowo wsypuj mąkę wymieszaną proszkiem do pieczenia na przemian z mlekiem, do wyczerpania wszystkich składników. W osobnej misce ubij pianę z 6 białek – potem delikatnie wmieszaj ją w ciasto. Gotowe ciasto wylej na blachę wyłożoną papierem do pieczenia (moja 35×25), na wierzchu ułóż umyte i osuszone owoce. Piecz w temperaturze 175*C przez około 60 minut (do suchego patyczka). Po wystudzeniu można posypać cukrem pudrem albo polać roztopioną czekoladą.
    Gotowe 😀

    pozdrawiam
    Beata (misia3ek@gmail.com)

  3. Beata says:

    Owocowe „Tiramisu”
    Składniki na biszkopt:

    5 jajek
    1/2 szklanki cukru
    1 op. cukru wanilinowego
    1 łyżka octu
    1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
    2/3 szklanki mąki ziemniaczanej
    1/3 szklanki mąki pszennej
    1/2 szklanki naparu kawowego
    kakao do oprószenia

    Przygotowanie:
    Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę. Następnie stopniowo dodawać cukier. W międzyczasie do żółtek dodać ocet wraz z proszkiem do pieczenia i wymieszać na jednolitą masę, odstawić. Następnie połączyć masę z żółtek z białkową i ponownie zmiksować. Po uzyskaniu jednolitej masy, przesiać obydwie mąki i delikatnie, ale dokładnie wymieszać szpatułką (lub mikserem na najniższych obrotach tylko do połączenia się składników). Ciasto przełożyć do przygotowanej blachy wyłożonej papierem do pieczenia.
    Piec 30-40 min (do tzw. suchego patyczka), po upieczeniu uchylić drzwiczki piekarnika i pozostawić biszkopt na ok. 10 minut. Po tym czasie wyciągnąć i ostudzić. Przekroić na dwa blaty i nasączyć naparem kawowym, mocno oprószyć kakao.

    Mus rabarbarowy:

    5 – 6 łodyg rabarbaru (obranych i pokrojonych)
    3 łyżki cukru
    100 ml wody
    1 galaretka truskawkowa
    200 ml śmietany kremówki

    Przygotowanie:
    Rabarbar zasyp cukrem, wlej wodę i gotuj na małym ogniu, aż całkowicie się rozpadnie. Ściągnij z palnika i wsyp galaretkę, dobrze wymieszaj, ostudź. Kiedy mus przestygnie, ubij w misie miksera śmietanę kremówkę. Do ubitej śmietany wmieszaj delikatnie mus rabarbarowy do połączenia się składników i otrzymania gęstego kremu.

    Masa serowa:

    500 g serka twarogowego (może być wiaderkowe)
    200 ml śmietany kremówki
    2 łyżki cukru pudru
    2 czubate łyżeczki żelatyny

    Przygotowanie:
    Żelatynę rozpuść w kuchence mikrofalowej i odstaw do przestygnięcia. Serek przełóż do misy miksera i zmiksuj na gładką masę wraz z cukrem pudrem. Następnie wlej śmietanę kremówkę i miksuj do uzyskania gęstego kremu. Do gotowego kremu wlej lekko ciepłą żelatynę i zmiksuj do połączenia składników.

    Dodatkowo:

    3 banany
    ok. 500 gram truskawek
    200 ml śmietany kremówki
    2 łyżki cukru pudru
    kakao do oprószenia

    Wykonanie:
    Na dno blaszki ułóż pierwszy blat biszkoptu (nasącz naparem kawowym, oprósz kakao). Ułóż kawałki banana i zalej masą rabarbarową. Na to połóż kolejny blat biszkoptu, ułóż umyte truskawki i zalej masą serową. Ubij śmietanę kremówkę z cukrem pudrem i za pomocą rękawa cukierniczego ozdób Tiramisu, oprósz kakao. Schłodź w lodówce kilka godzin, najlepiej całą noc.
    Gotowe 😉

    pozdrawiam
    Beata (misia3ek@gmail.com)

  4. Ania - Fabryka Pomysłów says:

    Startuję w konkursie z przepisem na lekkie danie obiadowe/sałatkę, które może być także lunchboxem do pracy. Wykorzystane sezonowe warzywa 🙂
    Kasza gryczana z bobem, cukinią i pieczarkami
    Składniki na 2 porcje:
    100g suchej kaszy gryczanej (palonej lub niepalonej) – robiłam w obu wersjach.
    1 mała cukinia
    Kilka pieczarek
    250g bobu
    1 ząbek czosnku
    1 łyżka oleju rzepakowego
    ½ łyżeczki oregano
    Sól
    Pieprz

    Przygotowanie:
    Kaszę ugotować wg instrukcji na opakowaniu.
    Bób ugotować w osolonej wodzie do miękkości, odcedzić.
    Czosnek posiekać. Zeszklić na odrobinie oleju. Dodać do niego pokrojoną w grubą kostkę cukinię i plasterki pieczarki. Doprawić do smaku solą, pieprzem i oregano. Podsmażyć do miękkości.
    Ugotowaną kaszę i bób wymieszać z podsmażoną cukinią z pieczarkami.

    Pozdrawiam
    Anulla
    fabrykapomyslow50@gmail.com

  5. Monika says:

    Uwielbiam robić niezwykłe rzeczy ze zwykłych produktów. Dzięki łączeniu na pozór odmiennych smaków zawsze uda mi się wyczarować coś ekstra! Czy zastanawialiście się co można uzyskać poprzez połączenie lekkiej słodyczy arbuza i pikantnej nuty chilli?

    GAZPACHO Z ARBUZEM

    Wystarczy wrzucić do miksera arbuza bez pestek, pomidory, paprykę, cebulę, czosnek, skropić sokiem z cytryny oraz doprawić chilli, solą i świeżo zmielonym pieprzem. Całość należy miksować przez ok. 4 minuty. Przed podaniem zawsze posypuję zupę serem typu feta i gotowe! Orzeźwiająca lekka zupa na letnie dni 🙂

    Pozdrawiam,
    Monika

  6. Klaudia says:

    Ta książka powinna trafić w moje ręce, ponieważ moją pasją jest gotowanie. Większość swojego wolnego czasu spędzam w kuchni albo szukam inspiracji, ciekawych przepisów w internecie, książkach. Ponadto, w mojej kuchni królują właśnie rośliny i wegańskie potrawy, z których uwielbiam tworzyć te proste, jak i bardziej wyszukane połączenia. Uwielbiam próbować nowych smaków, szukać ciekawych przepisów i częstować moimi daniami mojego chłopaka i bliskich.

  7. Klaudia says:

    Moje typowo letnie danie to TOFURNIK, czyli sernik bez sera na spodzie z czekoladowych ciasteczek.
    Masa to 2 kostki tofu, 300ml mleka kokosowego, 0.5 szklanki cukru, laska wanilii, 0.5 szklanki soku z cytryny, skórka z jednej cytryny. Wszystko należy zblendowac na gładką masę i wylać na schłodzony spód z ciasteczek np. owsianych. Piec w 180 stopniach przez 50 min. Po wystygnięciu wylać na wierzch rozpuszczoną czekoladę z 2 łyżkami mleka kokosowego, posypać prażonymi migdałami/jagodami/sezonowymi owocami. Smacznego! 🙂

  8. Alex says:

    Powinnam dostać tę książkę bo rok temu stwierdzono u mnie alergię na mleko krowie, owcze, kozie (białka mleka) oraz kakao. Cierpię z tego powodu okropnie bo nawet w sklepowej szynce jest dodawana serwatka. Słodycze dla mnie to tylko te wegańskie. Obiady to warzywa + ewentualnie mięso, tylko domowe przygotowywane. Od nowa uczę się gotować i komponować dietę i potrzebuję ogromnie inspiracji i przepisów na potrawy z warzyw. Sytuację rekompensuje mi tylko znaczna poprawa stanu zdrowia i samopoczucia.

  9. Natalia says:

    Chciałabym wygrać tę książkę, ponieważ mam 17 lat i niedawno odstawiłam ze swojej diety mięso. Niestety, kompletnie nie mam pomysłów i zbytnio czasu na szukanie nowych przepisów i próbowanie ich. Przez miniony rok jadłam więc źle. Zazwyczaj to samo, mało warzyw, nic wartościowego. Od pewnego czasu źle się czułam, okazało się, że mam anemie. Muszę zmienić dietę, więc ta książka byłaby idealną okazją żeby przez wakacje wypróbować tych przepisów i odnaleźć swoje ulubione 🙂 Bogate w niezbędne do funkcjonowania mikro-,makroelementy i witaminy oraz jednocześnie pyszne i różnorodne,co jest teraz bardzo ważne w mojej diecie 😉

  10. Piotr says:

    Smażymy cukinie obtoczoną w jajku i bułce tartej (najlepiej wcześniej obrać ze skórki). układamy na chlebie posmarowanym masełkiem (koniecznie jeszcze ciepłą) a całość polewamy jogurtem ze świeżym szczypiorkiem. nic lepszego na spokojne sobotnie letnie śniadanie nie jadłem.

  11. Magdalena says:

    Bigos z cukinii (6 porcji):

    3 cukinie, 3 pomidory, 2 papryki czerwone, 1 cebula, 3 ząbki czosnku, 15 dag pieczarek, 30 dag kiełbasy cienkiej, szczypta przypraw: papryki ostrej, sól i pieprz

    Na rozgrzaną patelnię wrzucamy pokrojoną cebulę, czekamy aż się zezłoci. Następnie do niej dodajemy pokrojoną kiełbasę i po podsmażeniu pokrojone w talarki pieczarki. Do osobnego garnka wrzucamy pokrojoną cukinię (ze skórką), pokrojone pomidory, pokrojoną paprykę, zalewamy wodą i nastawiamy do gotowania. Następnie dodajemy te produkty z patelni. Razem wszystko doprawiamy: papryką ostrą, solą i pieprzem. Wszystko dusimy pod przykryciem z 15-20 minut. Na koniec dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Bigos podajemy z chlebem.

    Książkę bardzo chciałabym dostać, gdyż jestem w trakcie przechodzenia na dietę wegetariańską. Mięso dawno już odstawiłam, jedynie teraz ciągle brakuje mi pomysłów na to, co jeść zamiast dań mięsnych. Wcześniej byłam typowym mięsożercą. Ponadto interesuję się wykorzystaniem tego, co daje nam natura: co roku robię syrop ze stokrotek, miodek z mniszka, miodek z pokrzyw, różne nalewki m.in. imbirową, jaśminową, z szyszek sosny. Wykorzystuję fiołki z działki u rodziców do herbat. Byłabym bardzo wdzięczna za możliwość otrzymania tej książki za darmo.

  12. Martyna says:

    Hej, moja propozycja na letnie dni to chłodnik botwinkowo-ogórkowy na jogurcie.

    Składniki:
    – 2 pęczki botwiny
    – 3 buraki
    – sok z połowy cytryny
    – 3 ogórki
    – 3 jajka
    – posiekany koperek lub szczypiorek
    – 3 łyżki jogurtu naturalnego
    – szczypta soli, cukru

    Jak przyrządzić?

    Pokrojoną botwinę i buraki gotujemy w 1 l wody do miękkości. Po schłodzeniu zupy dodajemy 3 łyżki jogurtu naturalnego, zakwaszamy sokiem z cytryny i dodajemy sól i cukier do smaku. Następnie dodajemy pokrojone, obrane ogórki i ugotowane na twardo jajka. Dodajemy szczypiorek lub koperek.

    Przepis można modyfikować zgodnie z własnymi upodobaniami dodając np. inne warzywa. Doskonale sprawdzi się również cukinia lub świeża kolendra w zastępstwie za koperek i szczypiorek 🙂

  13. Dorota says:

    Ta książka powinna trafić w moje ręce, ponieważ gotować co nie co potrafię, ale jest jedno „ale”. Mój mąż (którego niedawno nabyłam ;)) w młodym wieku miał zapalenie trzustki, a w chwili obecnej jest dodatkowo podejrzenie cukrzycy. W związku z tym jest na dwóch dietach, dla „trzustkowców” i cukrzyków.Przez ostatnie kilka tygodni dwoję się i troję, aby zdrowo gotować, ale szczerze powiedziawszy nie jest to łatwe. Byłabym mega szczęśliwa mając tą książkę, może wpłynęłaby dodatnio na moje talenty kulinarne.

  14. Martyna says:

    Jako letni, lekki deser proponuję domowe ptasie mleczko , wykonane z samych ogólnodostępnych, zdrowych produktów i nie wymagający godzinnych sesji spędzonych w kuchni 🙂

    Składniki:
    – 1,5 puszki mleka kokosowego dobrej jakości tj. 80% lub więcej ekstraktu z kokosa
    – ok 150ml mleka
    – 4 łyżki ksylitolu lub innego naturalnego słodzika
    – 3 krople ekstraktu z wanilii
    – 5 łyżek nasion chia
    – 3 łyżki kakao
    – 2 czekolady gorzkie
    – 1 łyżka oleju kokosowego
    – 4 łyżki żelatyny

    Jak przyrządzić?

    Jako letni, lekki deser proponuję domowe ptasie mleczko , wykonane z samych ogólnodostępnych, zdrowych produktów i nie wymagający godzinnych sesji spędzonych w kuchni 🙂

    Składniki:
    – 1,5 puszki mleka kokosowego dobrej jakości tj. 80% lub więcej ekstraktu z kokosa
    – ok 150ml mleka
    – 4 łyżki ksylitolu lub innego naturalnego słodzika
    – 3 krople ekstraktu z wanilii
    – 5 łyżek nasion chia
    – 3 łyżki kakao
    – 2 czekolady gorzkie
    – 1 łyżka oleju kokosowego
    – 4 łyżki żelatyny

    Jak przyrządzić?

    Nasiona chia wymieszać z mlekiem kokosowym i odstawić do lodówki by całość stężała, a nasiona ładnie napęczniały. Żelatynę rozpuścić w gorącym mleku, dodać ksylitol i odlać 3/4 masy do innego naczynia, pozostawiając do schłodzenia. Do 1/4 pozostałej masy dodać kakao, wymieszać i wylać na wybraną formę (u mnie było to średniej wielkości serce). Wstawić do lodówki by stężało. Wyjąć z lodówki napęczniałą masę z chia i użyć trzepaczki bądź malaksera by masa stała się puszysta. Tak przygotowaną masę wykładamy na stężały spód i ponownie wstawiamy do lodówki na nieco dłużej, by była gotowa na ostatni krok – polewę. Rozpuszczamy czekolady gorzkie w kąpieli wodnej, dodajemy olej kokosowy i mieszamy. Wylewana polewa nie może być bardzo gorąca (bo stopi dwie pozostałe warstwy), ale musi być ciepła by była lejąca. Po dodaniu polewy, całość znów wkładamy do lodówki na parę godzin. Deser najlepiej smakuje na zimno, można podawać z owocami. W mailu przesyłam zdjęcie.

  15. Martyna says:

    Makaron ze szpinakiem, tuńczykiem i czarnuszką

    Składniki:
    – paczka makaronu z suszonymi pomidorami
    – puszka tuńczyka
    – 1 cebula
    – 2 ząbki czosnku
    – czarnuszka
    – liście świeżego szpinaku bądź rozdrobniony szpinak mrożony
    – inne przyprawy wg uznania np. sól, chilli, pieprz, kurkuma, czosnek niedźwiedzi, tymianek

    Jak przyrządzić?

    Na maśle podsmażyć czosnek i cebulę, doprawić solą, pieprzem i kurkumą a nastepnie dodać szpinak, mieszać od czasu do czasu łyżką aż do odmrożenia.
    W miedzyczasie ugotować makaron, a nastepnie wymieszać go z tuńczykiem i czarnuszką. Do smaku dodać można również domowej oliwy czosnkowej i chilli. Na makaron lub obok niego wyłożyć szpinak.

  16. batman27 says:

    Ta książka powinna trafić w moje ręce ponieważ w ogródku mam a raczej mój mąż ma tysiące roślin. Warto byłoby zachwycić czymś nowym jego i dzieciaki, a może teściowa też wpadnie :). Nie mam wyobraźni dziecka więc naprawdę nie wiem co z czym połączyć by mogło wyjść naprawdę dobre danie, ale mam chęci, które dzięki tobie mam szanse wykorzystać. Dziękuję Ci za Twojego bloga i za całą twoją pasję, którą wkładasz w jego pisanie.

  17. Maja Anna says:

    Lato to pora na piękne ciało,
    oczyszczenia nigdy nie będzie mu mało…
    O oczyszczeniu organizmu niejeden marzy,
    a mi coś zielonego od razu się kojarzy,
    każda słowa OCZYSZCZENIE litera
    krok po kroku pomysł na mój napój zawiera:
    O – ORZEŹWIAJĄCY napój wcale słodki być nie musi
    C – CIEKAWY, wytrawny smak też niejednego skusi
    Z – ZALECAM świeżą miętę wyhodować
    Y – YEAAAH! – Krzyczeć z radości, że możesz ją stosować 🙂
    S – SCHŁODZONY kefir z ogórkiem zblendować
    Z – ZAWCZASU przygotowane listki miętki w środek dodać
    C – CIEKAWA posypka z listków bazylii i mięty
    Z – ZALECAM dodać szczyptę chilli, pieprzu i soli – jak ktoś jest zawzięty!
    E – ENERGII doda niejednemu taki napój ogórkowo-miętowy
    N – NIE muszę dodawać, że w smaku jest niezwykle wyborowy!
    I – INTRYGUJĄCA zieleń od razu kojarzy się z detoksem i nadzieją
    E – ELEGANCKIE koktajle z parasolkami od tej pory nudą wieją!?

  18. Paulina says:

    Mój hit!

    Składniki na prosty, szybki, zdrowy, przepyszny KOKTAJL:

    – sok z cytryny,
    – szpinak,
    – pietruszka,
    – 1 banan,
    – 1 szklanka wody niegazowanej.

    Sposób przyrządzenia:
    Do blendera wrzucamy umyty szpinak. Dodajemy sok z cytryny, pietruszkę i obranego banana. Dolewamy wody. Całość miksujemy i voilà !

  19. Karolina says:

    Chciałabym, żeby książka trafiła w moje ręce, ponieważ interesuję się gotowaniem.
    Moim marzeniem jest założyć ogródek zielarski w którym będę hodować rozmaite rośliny wykorzystując je do gotowania, sporządzania miksturek na choroby, zdrowy wygląd. Zastosowania jest bardzo dużo. Blog związany z publikowaniem zdrowych przepisów na wszystkie dolegliwości jak również na poprawę wyglądu byłby super uzupełnieniem, a książka Zdrowie w smaku – Niezwykłe dania ze zwykłych roślin byłaby dla mnie bardzo pomocna 😉

    Dodam również przepis na chłodnik z dodatkiem awokado i ogórka idealny na upalne dni.
    Składniki:
    1 duży jogurt naturalny
    2 awokado
    2 małe ogórki gruntowe
    sok z połowy limonki
    2 ząbki czosnku
    mała cebulka
    sól, pieprz, łyżka oliwy z oliwek, 3 kostki lodu
    do dekoracji pomidorki koktajlowe oraz papryka w proszku
    Wykonanie:
    – Awokado nacinamy usuwając pestki, obieramy ze skórki i kroimy na małe kawałki. Ogórki myjemy, nie obieramy, kroimy na małe kawałki. Obrany czosnek kroimy w plasterki. Cebule kroimy w piórka.
    -Wszystkie składniki umieszczamy w garnku. Skrapiamy sokiem z limonki i polewamy jogurtem. Miksujemy. Dodając przyprawy do smaku oraz oliwę z oliwek. Wrzucamy kostki lodu i całość miksujemy do rozkruszenia się lodu.
    -Wlewamy do miseczek. I dekorujemy pomidorkami oraz papryką w proszku.
    Najlepiej smakuje zjedzony od razu. Pozdrawiam 😉

  20. Dominika S. says:

    Pyszny lodowy deser.

    Semifreddo z mascarpone, czekoladą i biszkoptami
    Składniki

    200 g serka mascarpone

    250 g śmietany 18%

    100 g cukru pudru

    1/2 szklanki mleka

    10 biszkoptów

    1/2 tabliczki czekolady mlecznej

    2 łyżki płatków czekoladowych (posypka)

    1. Siekam czekoladę na drobne kawałki. Biszkopty kruszę na drobniejsze kawałki i wrzucam to wszystko do miski. Dodaję też płatki czekoladowe (posypka).

    2.Do miski wrzucam serek mascarpone a także śmietanę. Dodaję też cukier puder i mleko.

    Wszystko mieszam mikserem.

    4. Pojemniczek plastikowy (po lodach 1 litr) wykładam folią, tak by został nadmiar na brzegach. Przekładam masę i zamykam pojemnik. Wstawiam do zamrażarki na kilka godzin.

    5.Przed podaniem wyjmuję deser z zamrażarki i wkładam na ok godzinę do lodówki. Deser lekko zmięknie i będzie pyszny.

    SMACZNEGO 🙂

  21. Dominika S. says:

    Letnie ciasto to obowiązkowo z porzeczkami… to jest najsmaczniejsze
    Kruche z czarną porzeczką i budyniem
    Składniki:
    3 szklanki mąki tortowej
    250 g margaryny
    1 łyżka smalcu
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    3 łyżki cukru
    5 żółtek

    Wszystkie składniki przełożyć do miski. Ciasto dokładnie zagnieść ręcznie. Podzielić na 2 części – około 60% i 40%, każdą zawinąć w folię spożywczą. Ciasto włożyć do zamrażalnika na co najmniej 2 godziny. Blachę o wymiarach 25 x 40 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Na spód zetrzeć na tarce na dużych oczkach większą część ciasta, delikatnie docisnąć ręką. Piec w piekarniku nagrzanym do 160 stopni z termoobiegiem przez 15-20 minut. Całkowicie wystudzić.

    Budyń:
    3 szklanki mleka
    3 łyżki mąki ziemniaczanej
    1 łyżka masła
    1 łyżka soku z cytryny
    6 łyżeczek cukru
    kilka kropel esencji waniliowej

    2,5 szklanki mleka zagotować razem z cukrem i esencją. W pozostałej ilości mleka rozpuścić mąkę. Dodać do gotującego się mleka, cały czas mieszając aż budyń zgęstnieje. Zdjąć z ognia, dodać sok i masło. Wymieszać. Lekko przestudzić.

    Owoce:
    400 g czarnej porzeczki
    1 łyżka bułki tartej
    2 łyżeczki żelatyny

    Owoce wymieszać z bułką i żelatyną. Odstawić.

    Na podpieczony, wystudzony spód wyłożyć owoce. Na owoce przekładamy łyżka po łyżce budyń (nie przekładamy całego od razu i nie rozsmarowujemy). Na wierzch ścieramy pozostałą część zmrożonego ciasta. Całość pieczemy ok 45-50 minut w 160 stopniach z termoobiegiem.
    Smacznego

  22. Karola says:

    Witam serdecznie,
    Książka „Zdrowie w smaku. Niezwykłe dania ze zwykłych roślin” to coś czego brakuje na mojej półce. Jestem wielką miłośniczką warzyw i owoców więc moja dieta opiera się głównie na tych produktach. Z racji iż nie spożywam mięsa, moje posiłki nie są w pełni bogate w wartościowe makro i mikroskładniki. Myślę, że ta książka zainspiruje mnie do eksperymentowania w kuchni, tworzenia zdrowych i smacznych posiłków, których smakiem będę się delektować z całą swoją rodziną i przyjaciółmi. Chciałabym również udoskonalić takie dania jak chłodnik z botwinką, sałatka warzywna czy kolorowe smoothie, aby nabrały smaku i aromatu, ponieważ to je wielbię najbardziej,
    Gorące pozdrowienia
    Karola

  23. elsn-an says:

    Mi by się bardzo taka książka przydała. Odkąd muszę w domu wykarmić troje dzieci z czego najstarszy 6latek to Tadek niejadek, musiałam nauczyć się gotować, a właściwie uczę się cały czas. Bo przecież moje dzieci to mogły by samą kiełbasę jeść ;( a moja rola w tym wszystkim aby przemycić im do jedzenia niezbędne warzywa. Oczywiście każdy z nas w rodzinie ma swoje ulubione smaki i czasem zdarza mi się gotować dwa obiady aby zadowolić i nakarmić wszystkich. Najbardziej tragicznym warzywem w moim domu jest papryka, która z jednej strony jest ulubionym warzywem trzyletniego synka i naszego kota (chrupią ją obaj na surowo), za to dla sześciolatka to ucieleśnienie koszmaru i zła. Choć sprytna mama wie jak ją przemycić do wybrednego brzuszka 😉 Ostatnio daje synkowi możliwość samodzielnego doprawiania potraw, aby tylko chociaż z próbował tego co ugotowałam, a potem niech sobie skropli to cytryną czy przyprawą do kurczaka. Efekt jest tego taki że ja gotuje, a to co on przyprawi np. sokiem z cytryny to dla mnie jest niezjadliwe, a jemu smakuje. Nie rozumiem jego kubków smakowych i wciąż szukam kulinarnych kompromisów i inspiracji na warzywa.

  24. Ada says:

    Chciałabym aby ta książka trafiła właśnie w moje ręce ponieważ od pewnego czasu zaczęłam się pasjonowac gotowaniem, łączeniem smaków, wydobywaniem z potraw tego, co najlepsze. Szczególnie interesuję mnie praca w kuchni oparta na zdrowej i sezonowej żywności. Niestety mój staż kulinarny jest raczej krótki przez co nie wszystkie potrawy wychodzą mi tak jakbym sobie tego życzyła, a znalezienie dobrego przepisu, na którym mogłabym się wzorować zajmuje mi niezwykle wiele czasu, dlatego chciałabym znaleźć się w posiadaniu książki, w której od a do z miałabym wytłumaczone jak przygotować dany specjał. Pragne pochwalic sie moim puki co największym specjałem jakim jest chałka z koktajlem truskawkowym. Deserem zajada się całą rodziną, a końca w pałaszowaniu nigdy nie widać.
    CHAŁKA Z KOKTAJLEM TRUSKAWKOWYM
    Składniki:
    -225 ml mleka
    -25 g drożdży
    -50 g cukru
    -0,5 kg mąki
    -1jako
    -szczyptą soli
    -masło
    – 1 kg truskawek
    -0,5 l maślanki
    Przygotowanie:
    1. Przygotować zaczyn: ciepłe mleko, drożdże,1 łyżka cukru, 3-4 łyżki mąki wymieszać i odstawić.
    2 Masło roztopić i wystudzić. Do miski wsypać mąkę. Dodać zaczyn, jako, cukier i sól. Wyrobić ciasto. Odstawić do wyrośnięcia.
    3. Uformować warkocze i posypać kruszonką.
    4. Wstawić do piekarnika na 25 min 180’C.
    5. Truskawki zmiksować z maslanką.

  25. Karolina D. says:

    dzień dobry,
    przesyłam mój przepis na letnie danie: chłodnik pomidorowo-truskawkowy

    składniki:
    0,5 kg pomidorów
    3 szklanki truskawek
    2 ogórki gruntowe
    1 czerwona papryka
    3-4 ząbki czosnku
    0,5 – 1 szklanka wody niegazowanej (w zależności od tego, jaki stopień gęstości chłodnika lubimy)
    1 łyżka ksylitolu
    sok z 1 cytryny
    sól
    pieprz

    sposób przygotowania:
    wszystkie rozdrobnione składniki umieścić w malakserze (pomidory i ogórki – bez skórki, papryka bez gniazda nasiennego, truskawki bez szypułek) i zmiksować do jednolitej konsystencji. Wstawić do lodówki, aby się schłodziło, minimum 2 h. Najlepiej smakuje w upalne dni!

    pozdrawiam słonecznie! 🙂
    dworskak{}gmail.com

  26. noxati says:

    Jestem kucharzem i posiadam wiele książek kucharskich.
    Taka książka by wniosła w moje hobby wiele ciekawostek i pięknych przepisów ,które mógłbym zastosować w swoich eksperymentalnych przepisach co bardzo lubię.
    Cieszyłbym się z ksiązki , której nie posiadam w swoich zbiorach.

  27. salatka says:

    a moze cos po włosku? salata,własnie pieknie rosnie w ogrodzie. Do tego pokrojony ogorek,pomidor,czerwona cebula,jakas cwiartka fenkulu. a to wszystko z oliwa z ooliwek,sola pieprzem i octem balsamicznym. Ja uwielbiam bo jest zdrowe lekkie i odswiezajace.

  28. Joanna says:

    Chciałabym wygrać tę książkę, ponieważ od ponad roku jestem na diecie wegańskiej, jednak nie potrafię komponować właściwie posiłków, aby zapewnić sobie wszystkich potrzebnych składników. Bardzo często borykam się z problemem zajadów, które są wynikiem niedoborów. Dodatkowo miewam silne migreny, które również mają podłoże żywieniowe. Nie wyobrażam sobie innego sposobu żywienia, codziennie walczę w kuchni, aby dostarczyć sobie pełnowartościowych posiłków, a ta książka mogłaby mi w tym pomóc.

  29. Joanna says:

    Książka powinna trafić w moje ręce, ponieważ niedawno przeszłam na dietę wegetariańską natomiast moim głównym celem jest przejście na dietę wegańską. Powoli staram się wykluczać nabiał i eksperymentować w kuchni z przepisami głownie opierającymi się na wszelkiego rodzaju roślinności. Głównie opieram się na przepisach wyszukanych w internecie bądź na własnych pomysłach, jednak będę przeszczęśliwa będąc w posiadaniu książki, która będzie zbiorem wszystkich tych przepisów, które mnie interesują najbardziej :).

  30. Ewelina says:

    Książka mogłaby trafić do mnie ze względu na to, iż preferuję proste, nieprzetworzone składniki (głównie warzywa).Często mam problem z uatrakcyjnieniem posiłków i potrzebowałabym ciekawych podpowiedzi np.jakie produkty ciekawie smakują w nieznanym dotąd połączeniu. Chciałabym nauczyć się większej elastyczności w planowaniu posiłków, a z pewnością książka „Zdrowie w smaku” zna odpowiedzi na moje pytania;-)

  31. Aleksander says:

    Książka powinna trafić w moje ręce, ponieważ jestem walczącym z otyłością chłopakiem, którego niezdrowa miłość do niezdrowego gotowania doprowadziła do takiego stanu. Próbuję gotować zdrowo, lecz brak inspiracji przeszkadza i powoduje nawroty do starych nawyków.

  32. Diana says:

    Dlaczego chciałabym otrzymać książkę? Przez ostatni rok, gotowanie stało się moją wielką pasją. Wszystko przez wykryte u mnie nietolerancje pokarmowe. Byłam zmuszona nauczyć się wszystkiego od podstaw i wymyślać co raz to nowe przepisy, gdyż u mnie jedzenie „na mieście” nie wchodzi w grę. Uwielbiam kolekcjonować wszelkiego rodzaju książki kulinarne, gdyż dają mi niezwykłego kopa i motywację do gotowania, a ponadto inspirację do wymyślania autorskich potraw 🙂

  33. Mel says:

    Przepis na lekki chłodnik z botwinki:
    2 pęczki botwiny
    300 ml bulionu (warzywnego)
    400 ml kefiru
    1 ogórek
    1/2 pęczka koperku
    1/2 pęczka szczypiorku
    sok z cytryny
    pieprz i sól do smaku

    Botwinkę umyć i pokroić w całości, wrzucić do bulionu i gotować do miękkości. Następnie zostawić do schłodzenia.
    Ogórka zatrzeć na tarce o grubych oczkach i zostawić na sitku aby odciekła woda.
    Drobno posiekać koperek i szczypiorek, razem z ogórkiem dodać to botwiny, wlać kefir i zamieszać. Doprawić i wstawić do lodówki na przynajmniej pół godziny.

  34. Mel says:

    Przepis na lekki krem z pieczarek:
    1 duży ziemniak
    2 małe pietruszki
    1 marchew
    1 cebula
    pieczarki 300 g
    jogurt naturalny 100 g
    2 łyżki oliwy z oliwek
    wywar warzywny 1,8 litra
    pieprz

    Warzywa umyć i pokroić w kosteczkę.
    Na oliwie podsmażyć cebulkę, następnie dodać pieczarki i dusić.
    Pieczarki z cebulką przełożyć do garnka z wywarem warzywnym, przyprawić do smaku i zblendować na gładką masę. Na końcu dodać jogurt naturalny i dokładnie wymieszać. Gotowe smacznego 🙂

  35. Izabella says:

    Letnie danie może być tylko jedno – wieżyczki z cukinii i pomidorów!

    Składniki:
    1 duża cukinia
    3-4 pomidory średniej wielkości
    ok. 5 dag startego żółtego sera
    jogurt naturalny (najlepiej typu bałkańskiego lub greckiego)
    kilka ząbków czosnku (w zależności od ostrości czosnku i preferencji)
    zioła prowansalskie
    sól i pieprz
    opcjonalnie majonez
    opcjonalnie olej

    1. Cukinię myjemy i kroimy na plastry o grubości ok. 1,5 cm.
    2. Posypujemy solą, chwilę czekamy aż zaczną puszczać wodę, którą ścieramy ręcznikiem papierowym.
    3. Rozgrzewamy patelnię zwykłą z odrobiną oleju lub grillową bez oleju i smażymy na niej z obu stron cukinie aż się przypieką.
    4. Pomidory kroimy na plasterki o grubości 0,5-1 cm.
    5. Robimy sos czosnkowy – mieszamy jogurt, przeciśnięty przez praskę czosnek i opcjonalnie majonez. Doprawiamy solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi.
    6. Układamy wieżyczki – na spód kładziemy cukinię, smarujemy ją odrobiną sosu czosnkowego, na to pomidor i sos czosnkowy, ponownie cukinia z sosem, pomidor z sosem, znowu cukinia z sosem i pomidor z sosem (każda wieżyczka składa się z 3 plastrów cukinii i 3 plastrów pomidora).
    7. Na górę wieżyczki sypiemy trochę startego żółtego sera.
    8. Punkty 6 i 7 powtarzamy aż skończą się nam cukinie i pomidory.

    Najlepiej podawać lekko schłodzone. Najsmaczniejsze są tego samego dnia i oczywiście w lecie, kiedy jest sezon na pomidory i cukinie. 🙂

  36. kasia2006222 says:

    To już trzy lata od kiedy postanowiłam zmienić swój sposób odżywiania. Krok po kroczku, dzień po dniu z ciasteczkowego potwora zmieniłam się w wielbicielkę warzyw, owoców i miłośniczkę dostarczania do organizmu wszystkich cennych składników. Po latach zatruwania swojego organizmu toksynami i pustymi kaloriami gdzieś w moim umyśle zrodziło się poczucie świadomości i odpowiedzialności za swoje ciało i swoje życie. jedzenie to źródło życia bądź… śmierci. W zależności od tego czym decydujemy się odżywiać nasze ciało. Organizm to skomplikowany system składający się z niepoliczalnej liczny komórek, które by żyć potrzebują zawartych w pożywieniu witamin i minerałów. Staram się stosować na co dzień zasady zdrowego odżywiania jednak czasami zaczyna brakować mi pomysłów na kolejne dania, które oprócz wartości odżywczych zapewnią również świetny smak i estetyczny wygląd. O ile ja często pochłaniam nawet posiłki z cyklu „nie wygląda ale smakuje” o tyle moje dzieciaki są szczególnie przewrażliwione na estetykę serwowanych posiłków. Tak więc chociaż motywacji we mnie mnóstwo potrzebna mi jeszcze spora dawka inspiracji. Ta książka zdaje się być moim wybawieniem i skarbnicą pomysłów pozwalających mi zadbać o swoją rodzinę wykorzystując w kreatywny sposób to co ofiarowała nam matka natura – rośliny. Już nie mogę się doczekać jak pyszne zielone ( i nie tylko ) posiłki wymiatają dzięki zawartości antyoksydantów toksyny i zgubne wolne rodniki. Chciałabym wygrać tą książkę by każdego dnia jeszcze bardziej brać odpowiedzialność za swoje życie i jeszcze bardziej troszczyć się o stan swojego organizmu. Rutyna i monotonia to zabójca wszystkiego co staje się naszym planem. By mój plan doczekał się swojej realizacji chętnie wypróbuję przepisy z tej książki zwyciężając z nudą i ciesząc się smakiem, zapachem i bogactwem witamin posiłków wprost z natury!

  37. Kinga says:

    Przepis na najlepsze, a zarazem najprostsze danie na letnie upały.

    Ziemniaki z zsiadłym mlekiem.

    Gotowane, młode ziemniaczki, okrasić przesmażonym boczkiem z cebulką.
    Podawać z zsiadłym mlekiem.

    Prosto, tanio, pysznie.

    Danie sycące, a zarazem przynoszące lekkie orzeźwienie, dzięki mleku.

  38. Martyna says:

    Inspiracja na lekki letni obiad: mięso wieprzowe z sezonowymi kurkami i świeżą kolendrą.

    Przygotowanie:

    Pokrojoną cebulę zeszklić na patelni na oleju kokosowym, doprawić kurkumą i odrobiną pieprzu. Dodać kurki i smażyć przez kilka minut. W głębokim rondlu rozgrzać olej i podsmażyć z dwóch stron doprawione wcześniej solą i pieprzem mięso (w moim przypadku była to kruchutka biodróweczka wieprzowa, ale świetnie sprawdzi się też polędwiczka). Odlać nadmiar oleju, dodać pół szkanki domowego bulionu, dodać kurki z cebulą i dusić razem z mięsem pod przykryciem przez ok 3 minuty. Całość doprawiamy świeżą kolendrą lub koperkiem. Kto nie dba o linię może zagęścić sos śmietanką 🙂

  39. Angelika Kasiak angelika.kasiak@gmail.com says:

    Ciasto z czereśniami
    Składniki:
    – 1,5 szklanki mąki
    – 2/3 szklanki cukru
    – 3 jajka
    – szklanka jogurtu naturalnego z jakimis owocami u mnie banan i truskawki
    – 100 gram masła
    – 1 łyżeczka proszku do pieczenia
    – szczypta soli
    – 300-400 gram wydrylowanych czereśni

    Przygotowanie:
    Żółtka ucieramy na kogel mogel z połową cukru, a białka ubijamy na sztywną pianę z solą i drugą płową. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia. Dodajemy zmiksowany jogurt z owocami, mieszamy mikserem, aż składniki się połączą. Dodajemy kogel mogel i miękkie masło ponownie mieszamy ciasto mikserem. Na koniec dodajemy pianę i delikatnie mieszamy.

    Do formy wlewamy ciasto. Moja forma miała wymiary około 20×25 cm. Na wierzchu układamy czereśnie. Pieczemy w 160 st ok. 40 minut. Wyłączamy piekarnik i zostawiamy w nim ciasto do ostygnięcia. Posypujemy np.cukrem pudrem.

    Angelika Kasiak

  40. Angelika Kasiak says:

    Fasolka szparagowa
    Składniki:
    – 1 kg fasolki szparagowej
    – ok 1 łyżeczki soli do wody w której gotujemy fasolkę
    – woda

    – 2 łyżki masła
    – 2 łyżki oleju
    – 2 łyżki mąki

    Przygotowanie:
    Fasolę oczyszczamy, odcinamy końce strąków i ściągamy włókna z obydwu stron- jeżeli są. Młoda fasolka nie wymaga tej czynności.Wystarczy tylko odciąć końcówki.
    Wrzucamy do wrzątku z solą i gotujemy około 30 minut do miękkości ale też żeby nie rozgotować.
    Miękką fasolkę odcedzamy i podajemy ze zrumienioną na maśle mąką.

    Zasmażka: Masło wkładamy na patelnię i rozpuszczamy, dodajemy olej. Następnie dosypujemy mąkę i mieszam dokładnie drewniana łyżką. Podgrzewamy. Biała zasmażka jest już gotowa.
    Brązową podsmażamy 2-3 minuty na gazie ale musimy przez cały czas mieszać zasmażkę!

    Angelika Kasiak
    angelika.kasiak@gmail.com

  41. Angelika Kasiak says:

    Lody truskawkowe z maszynki
    Składniki:
    – 600 gram truskawek
    – 250 ml śmietanki 30 %
    – 3 łyżki miodu

    Przygotowanie:
    Truskawki oczyszczamy z szypułek, myjemy i osuszamy. Miksujemy na niezbyt gładki krem, dobrze jak zostaną nam kawałki truskawek. Mieszamy pulpę truskawkową z bardzo zimną śmietanką. Jeżeli mamy czas możemy schłodzić wszystko jeszcze w lodówce, skróci to czas robienia lodów. Jeżeli nie to nic się nie dzieje. Całość przelewamy do maszynki i ją po prostu włączamy, czas przygotowania lodów w mojej domowej maszynce wynosi 40-60 minut. Tylko pamiętajcie przed zrobieniem lodów należy misę zmrozić przez 24 godziny.

    Angelika Kasiak
    angelika.kasiak@gmail.com

  42. Angelika Kasiak says:

    Naleśniki truskawkowe
    Składniki:
    – 6 – 8 łyżek mąki pszennej, najlepsza z najlepszych to Pszenna typ 500 Ekologiczna z Młyn Kopytowa
    – 200 ml mleka
    – 1 jajko
    – 1 łyżka cukru

    Wykonanie:
    Wszystkie składniki wkładamy do kielicha miksera i miksujemy.
    Jeśli ciasto wychodzi za gęste dolewamy mleka, jeśli za rzadkie posypujemy mąką pszenną.
    Smażymy na złoty kolor. Z podanej porcji wychodzi 5 naleśników. Ja zazwyczaj swoje smażę dość cienkie na patelni do naleśników.

    Składniki na nadzienie serowo truskawkowe:
    – 150 ml oczyszczonych, zblendowanych truskawek
    – 100 ml jogurty naturalnego
    – 200 gram białego twarogu
    – duże opakowanie cukru waniliowego
    – do ozdoby i smaku zostawiamy kilka truskawek

    Przygotowanie:
    Podobnie jak w przypadku naleśników, wszystkie składniki do blendera, blendujemy i nadzienie gotowe 😉

    Angelika Kasiak
    angelika.kasiak@gmail.com

Dodaj komentarz


*