Dziś zapraszam Was na kolorową sałatkę z miodowymi migdałami. Barwy i nietypowe połączenia smaków powodują, że sałatka ta znika bardzo szybko ze stołu. Najlepsza rekomendacja – koleżanka, która nie jada „zieleniny” tej sałatce wprost nie umiała się oprzeć. Jak, to sama ujęła „te miodowe płatki migdałowe mnie oczarowały”. Spróbujcie i Wy, zapraszam.
Przepis bierze udział w konkursie LAYMAN OD KUCHNI – BITWA NA PRZEPISY www.layman.pl/bitwa-na-przepisy
Kolorowa sałatka z miodowymi migdałami
2016-04-19 13:36:32
Nutrition Facts
Serving Size
0g
Amount Per Serving
Calories 0
Calories from Fat 0
% Daily Value *
Total Fat 0g
0%
Saturated Fat 0g
0%
Trans Fat 0g
Polyunsaturated Fat 0g
Monounsaturated Fat 0g
Cholesterol 0mg
0%
Sodium 0mg
0%
Total Carbohydrates 0g
0%
Dietary Fiber 0g
0%
Sugars 0g
Protein 0g
Vitamin A
0%
Vitamin C
0%
Calcium
0%
Iron
0%
* Percent Daily Values are based on a 2,000 calorie diet. Your Daily Values may be higher or lower depending on your calorie needs.
Składniki
- 3/4 opakowania miksu sałat
- 1 czerwona papryka
- 2 1/2 łyżeczki miodu lipowego
- 1 1/2 łyżki płatków migdałowych
- 2 łyżki kiełków rzodkiewki
- 3/4 łyżki oleju lnianego
- 1/2 łyżki soku z cytryny
- sól i pieprz do smaku
- 1 średnie jabłko (soczyste)
Przygotowanie
- Czerwoną paprykę kroimy najpierw na 4 kawałki, uważając by nie pozostawić białych, gorzkich części (odkrawamy "4 ścianki"). Każdy kawałek kroimy na cienkie paski.
- Mieszankę sałat wrzucamy do miski. Dodajemy pociętą w paski czerwoną paprykę i 2 łyżki kiełków.
- Po wierzchu skrapiamy wszystko sokiem z cytryny, polewamy olejem lnianym i dodajemy 1 łyżkę miodu. Następnie przyprawiamy solą i pieprzem (około szczypty pieprzu i odrobina soli). Mieszamy dokładnie, odstawiamy sałatkę na około 10 minut (czas przygotowania miodowych płatków migdałowych).
- Płatki migdałowe wsypujemy do miseczki do zapiekania. Wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na środkowy poziom i pieczemy około 5 minut. Po tym czasie wyjmujemy je na chwilę z piekarnika i łączymy z 1 1/2 łyżeczki płynnego miodu lipowego (mieszamy). Wkładamy znów do piekarnika na 4-5 minut.
- Pod koniec pieczenia płatków migdałowych próbujemy naszą sałatkę i opcjonalnie dodajemy więcej przypraw.
- Gotowymi płatkami migdałowymi od razu posypujemy wierzch sałatki, dodajemy pocięte w kostkę jabłko i wszystko jeszcze raz mieszamy. Na koniec bierzemy 1/3 łyżeczki płynnego miodu lipowego i tworzymy słodkie nitki na wierzchu sałatki ("polewamy delikatnie" sałatkę).
- Sałatkę zabieramy do pracy np. w plastikowym pudełku z przykrywką lub jemy w domu. Przed wzięciem do pracy najlepiej przechowywać ją w lodówce, aby nasza sałata nie zwiędła.
- Smacznego
Notes
- Przepis i pomysł własny
Słodkie okruszki Blog kulinarny i nie tylko https://www.slodkieokruszki.pl/
ciekawe połączenie smaków 🙂 pyszna i zdrowa 🙂
Dziękuję 🙂 Pozdrawiam