Kolorowa sałatka z miodowymi migdałami

Kolorowa sałatka z miodowymi migdałamiDziś zapraszam Was na kolorową sałatkę z miodowymi migdałami. Barwy i nietypowe połączenia smaków powodują, że sałatka ta znika bardzo szybko ze stołu. Najlepsza rekomendacja – koleżanka, która nie jada „zieleniny” tej sałatce wprost nie umiała się oprzeć.  Jak, to sama ujęła „te miodowe płatki migdałowe mnie oczarowały”. Spróbujcie i Wy, zapraszam.

Przepis bierze udział w konkursie LAYMAN OD KUCHNI – BITWA NA PRZEPISY www.layman.pl/bitwa-na-przepisy

Kolorowa sałatka z miodowymi migdałami
Write a review
Print
0 calories
0 g
0 g
0 g
0 g
0 g
0 g
0 g
0 g
0 g
0 g
Nutrition Facts
Serving Size
0g
Amount Per Serving
Calories 0
Calories from Fat 0
% Daily Value *
Total Fat 0g
0%
Saturated Fat 0g
0%
Trans Fat 0g
Polyunsaturated Fat 0g
Monounsaturated Fat 0g
Cholesterol 0mg
0%
Sodium 0mg
0%
Total Carbohydrates 0g
0%
Dietary Fiber 0g
0%
Sugars 0g
Protein 0g
Vitamin A
0%
Vitamin C
0%
Calcium
0%
Iron
0%
* Percent Daily Values are based on a 2,000 calorie diet. Your Daily Values may be higher or lower depending on your calorie needs.
Składniki
  1. 3/4 opakowania miksu sałat
  2. 1 czerwona papryka
  3. 2 1/2 łyżeczki miodu lipowego
  4. 1 1/2 łyżki płatków migdałowych
  5. 2 łyżki kiełków rzodkiewki
  6. 3/4 łyżki oleju lnianego
  7. 1/2 łyżki soku z cytryny
  8. sól i pieprz do smaku
  9. 1 średnie jabłko (soczyste)
Przygotowanie
  1. Czerwoną paprykę kroimy najpierw na 4 kawałki, uważając by nie pozostawić białych, gorzkich części (odkrawamy "4 ścianki"). Każdy kawałek kroimy na cienkie paski.
  2. Mieszankę sałat wrzucamy do miski. Dodajemy pociętą w paski czerwoną paprykę i 2 łyżki kiełków.
  3. Po wierzchu skrapiamy wszystko sokiem z cytryny, polewamy olejem lnianym i dodajemy 1 łyżkę miodu. Następnie przyprawiamy solą i pieprzem (około szczypty pieprzu i odrobina soli). Mieszamy dokładnie, odstawiamy sałatkę na około 10 minut (czas przygotowania miodowych płatków migdałowych).
  4. Płatki migdałowe wsypujemy do miseczki do zapiekania. Wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na środkowy poziom i pieczemy około 5 minut. Po tym czasie wyjmujemy je na chwilę z piekarnika i łączymy z 1 1/2 łyżeczki płynnego miodu lipowego (mieszamy). Wkładamy znów do piekarnika na 4-5 minut.
  5. Pod koniec pieczenia płatków migdałowych próbujemy naszą sałatkę i opcjonalnie dodajemy więcej przypraw.
  6. Gotowymi płatkami migdałowymi od razu posypujemy wierzch sałatki, dodajemy pocięte w kostkę jabłko i wszystko jeszcze raz mieszamy. Na koniec bierzemy 1/3 łyżeczki płynnego miodu lipowego i tworzymy słodkie nitki na wierzchu sałatki ("polewamy delikatnie" sałatkę).
  7. Sałatkę zabieramy do pracy np. w plastikowym pudełku z przykrywką lub jemy w domu. Przed wzięciem do pracy najlepiej przechowywać ją w lodówce, aby nasza sałata nie zwiędła.
  8. Smacznego
Notes
  1. Przepis i pomysł własny
beta
calories
0
fat
0g
protein
0g
carbs
0g
more
Słodkie okruszki Blog kulinarny i nie tylko https://www.slodkieokruszki.pl/
Print Friendly, PDF & Email

2 comments

Skomentuj Magdalena Anuluj pisanie odpowiedzi