Kolorowa sałatka śledziowa

Kolorowa sałatka śledziowa Prosta pyszna propozycja na świąteczny stół. Taka kolorowa sałatka śledziowa gości u nas często również na co dzień. Przygotowanie (nie licząc czasu moczenia śledzi) zajmuje dosłownie kilka minut. A składniki doskonale się uzupełniają. Jeśli znudziły się Wam tradycyjne śledzie w oleju lub śmietanie, spróbujcie takiej pysznej sałatki. Polecam.

Składniki:

  • 6 śledzi a’la matjas (solonych)
  • 3 jajka
  • 1 puszka mieszanki groszku, kukurydzy i papryki
  • około 2 łyżek majonezu
  • 0,5 małej cebuli
  • sól i świeżo mielony pieprz do smaku
  • opcjonalnie: por, drobno posiekana biała część (0,5-1 cm, w zależności od grubości)

Przygotowanie:

Śledzie moczymy w wodzie przez około 2 godziny. Następie suszymy je na papierowym ręczniku i kroimy na kawałki.

Jajka gotujemy na twardo. Studzimy, obieramy i kroimy w kosteczkę.

Cebulę drobno kroimy i szklimy na niewielkiej ilości oleju.

Do miski przekładamy pokrojone jajka, cebulę oraz mieszankę groszku, kukurydzy i papryki (odsączoną), można też dodać por do smaku. Wstępnie mieszamy składniki łyżką. Następie dodajemy nasze pokrojone śledzie, majonez i doprawiamy całość do smaku. Mieszamy, próbujemy i opcjonalnie doprawiamy lub/i dodajemy majonezu.

Taka sałatka najlepiej smakuje, gdy chwile postoi w chłodnym miejscu/lodówce (smaki lepiej przejdą).

Smacznego

Przepis bierze udział w konkursie. Trzymajcie kciuki i… zachęcam do zajrzenia na stronę http://ambition.pl


Święta z dbałością

Print Friendly, PDF & Email

Dodaj komentarz