Kokosowy ryż z musli i ananasem

Kokosowy ryż z musli i ananasem Dziś zapraszam Was na pyszny kokosowy ryż z musli i ananasem. Uwielbiam takie proste zestawienia. Taka ryżowa miseczka syci, dodaje energii na resztę dnia i co najważniejsze smakuje 🙂 Mleczko kokosowe, ryż i ananasy. Dla mnie zestawienie idealne. Do tego ulubiona owocowa herbata – polecam Wam herbatę Dzika Róża z maliną SIR ROGER. Uwielbiam jej smak zwłaszcza w zimowe dni. Czy u Was też znów pada śnieg?

Tą i inne pyszne herbaty możecie nabyć w sklepie internetowym mayotea.eu

Składniki:

  • 100 g ryżu (najlepiej wybrać ryż jaśminowy, ja dziś nie miałam)
  • około 200 ml mleka kokosowego
  • około 200 ml wody
  • 1 łyżka cukru kokosowego
  • 2 plasterki ananasa
  • mała garść tropikalnego musli z chia
  • opcjonalnie miód do smaku

Przygotowanie:

Ryż przelewamy wodą na sitku. Przekładamy do garnka, zalewamy wodą i mleczkiem kokosowym. Dodajemy 1 łyżkę cukru kokosowego i gotujemy na małym ogniu aż ryż wchłonie płyn (w razie potrzeby można dolać mleczna/wody). Mieszamy co jakiś czas. Uważajcie, by ryż Wam się nie przypalił. Mój ryż nie rozpadł się tak ładnie, polecam Wam wybrać np. ryż jaśminowy.

Z podanego przepisu wychodzą 2 mniejsze porcje lub 1 duża. Ryż przekładamy do miski/miseczek. Na wierzch układamy kawałki ananasa i posypujemy całość tropikalnym musli. Jeśli lubicie całość można dodatkowo polać np. miodem.

Smacznego

 

Print Friendly, PDF & Email

One comment

Dodaj komentarz

*