Kokosowe orzeszki. Ciasteczka bez mąki.

Kokosowe orzeszki. Ciasteczka bez mąki (5)Uwielbiam piec i oczywiście jeść ciasteczka. W szczególności upodobałam sobie kokosowe, orzechowe lub tradycyjne (waniliowe) smaki. Dziś zapraszam Was na prosty przepis łączący dwa z moich ulubionych dodatków – kokos i orzechy. Takie kokosowe 0rzeszki możecie przygotować zaledwie w kilka minut, nawet tuż przed wizytą gości. Spróbujcie.

Kokosowe orzeszki. Ciasteczka bez mąki (4)Kokosowe orzeszki. Ciasteczka bez mąki.

Kokosowe orzeszki. Ciasteczka bez mąki (2)

Kokosowe orzeszki. Ciasteczka bez mąki.
Write a review
Print
0 calories
0 g
0 g
0 g
0 g
0 g
0 g
0 g
0 g
0 g
0 g
Nutrition Facts
Serving Size
0g
Amount Per Serving
Calories 0
Calories from Fat 0
% Daily Value *
Total Fat 0g
0%
Saturated Fat 0g
0%
Trans Fat 0g
Polyunsaturated Fat 0g
Monounsaturated Fat 0g
Cholesterol 0mg
0%
Sodium 0mg
0%
Total Carbohydrates 0g
0%
Dietary Fiber 0g
0%
Sugars 0g
Protein 0g
Vitamin A
0%
Vitamin C
0%
Calcium
0%
Iron
0%
* Percent Daily Values are based on a 2,000 calorie diet. Your Daily Values may be higher or lower depending on your calorie needs.
Składniki
  1. (na 1 blaszkę ciasteczek)
  2. 1 szklanka orzechów włoskich (około 90 g) Helio
  3. 1 szklanka wiórków kokosowych Helio
  4. 6 łyżek masła
  5. 2 białka dużych jaj
  6. mała szczypta soli
  7. 1/3 szklanki cukru
  8. 1 łyżka budyniu waniliowego (proszek)
Przygotowanie
  1. W garnuszku z grubszym dnem rozpuszczamy na małym ogniu masło.
  2. Szklankę orzechów włoskich wrzucamy do misy blendera z nożami i dokładnie rozdrabniamy. W ten sposób powinniśmy uzyskać około 4/5 szklanki drobnych orzechów.
  3. Do roztopionego ciepłego masła wsypujemy rozdrobnione orzechy włoskie i szklankę wiórków kokosowych. Całość mieszamy łyżką do połączenia składników.
  4. W misce ubijamy dokładnie 2 duże białka jaj z małą szczyptą soli. Do piany z białek dosypujemy stopniowo cukier z łyżką budyniu miksując na najmniejszych obrotach.
  5. Zawartość miski przekładamy do garnuszka z orzechowo-kokosową masą i całość dokładnie mieszamy.
  6. Z masy formujemy w dłoniach ciastka - kulki wielkości orzecha włoskiego. Najlepiej, gdy dłonie co jakiś czas oblejemy zimną wodą, co ułatwi nam proces formowania ciastek. Ciasteczka układamy (w odstępach) na wyłożonej papierem do pieczenia blasze lekko je rozpłaszczając.
  7. Blaszkę z ciasteczkami wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na środkowy poziom.
  8. Ciastka pieczemy około 20 minut (brzegi i wierzch się lekko rumienią). Blaszkę wyciągamy z piekarnika i zostawiamy do całkowitego wystudzenia ciastek. Dopiero, gdy ostygną nabierają odpowiedniej konsystencji, aby można je było zdjąć z blachy.
  9. Ciasteczka można przechowywać w zamkniętym metalowym pojemniku.
  10. Smacznego
beta
calories
0
fat
0g
protein
0g
carbs
0g
more
Słodkie okruszki Blog kulinarny i nie tylko https://www.slodkieokruszki.pl/
Print Friendly, PDF & Email

Dodaj komentarz