Kokosowe gwiazdeczki (ciasteczka)

Kokosowe gwiazdeczki (ciasteczka) (1)Dziś zapraszam Was na pyszne ciasteczka kokosowe gwiazdeczki. Idealne na święta, do popołudniowej kawy czy herbaty oraz dla najmłodszych łasuchów. Moje dzieci je uwielbiają zarówno jeść jak i wycinać 😉 Spróbujcie i Wy. Polecam.

Kokosowe gwiazdeczki (ciasteczka) (2)

Składniki: (na około 2 blaszki – ilość zależy od wielkości foremek i grubości ciasteczek)

  • 300 g mąki pszennej (u mnie tortowa)
  • 2 żółtka jajek
  • 200 g masła lub margaryny
  • 100 g cukru pudru + do oprószenia ciasteczek
  • 5-6 łyżek wiórek kokosowych Emix

Przygotowanie:

Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy masło (siekam je nożem), dwa żółtka, cukier puder i wiórki kokosowe. Całość szybko zagniatamy ręką. Z ciasta tworzymy, wkładamy ją do schłodzenia do lodówki (na minimum 30 minut). Po tym czasie stolnicę lub matę silikonową oprószamy mąką pszenną, wyciągamy część ciasta np. połowę (resztę zostawiamy w lodówce) i rozwałkowujemy na odpowiednią grubość – u mnie na około 3mm (grubość zależy od indywidualnych upodobań) i wycinamy ciasteczka. Ciasteczka układamy na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce.

Kokosowe gwiazdeczki (ciasteczka) (3)

Kokosowe gwiazdeczki (ciasteczka) wycinaliśmy foremkami do ciastek i pierników marki Stella. Polecamy – idealne do wycinania świątecznych kształtów. Polecam również inne produkty Stella jak papier do pieczenia w arkuszach.

Blaszkę z ciasteczkami wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika (na środkowy poziom, grzanie dół) i pieczemy ciasteczka do zarumienienia spodu około 12-15 minut (czas pieczenia może być różny w zależności od piekarnika i wielkości / grubości ciasteczek).

Po przestudzeniu ciasteczka można oprószyć cukrem pudrem.

Smacznego

Print Friendly, PDF & Email

10 comments

Dodaj komentarz


*