Kokosowe babeczki a la bounty

Kokosowe babeczki a la bounty (2)kokosowe babeczki (2)

Dziś zapraszam Was na pyszne kokosowe babeczki a la bounty. Idealne na weekend. Wielbiciele kokosowych smaków będą zachwyceni. U nas babeczki znikły bardzo szybko. Babeczki dekorujemy cukrem pudrem lub rozpuszczoną mleczną czekoladą (wówczas jeszcze bardziej przypominają popularne batoniki). Kokosowe babeczki podałam w towarzystwie filiżanki kawy i wspaniałego ceramicznego zestawu  – mlecznik i cukierniczka, który zachwycił moich gości równie mocno jak smak babeczek. Zestaw zdobiony jest motywem kotów i stanowi naprawdę piękną i praktyczną ozdobę stołu. Nie wyobrażam sobie popołudniowej kawy bez tego zestawu. Przyjemnie jest korzystać z czegoś tak pięknego 🙂 A gdzie można go nabyć?

Zachęcam do zapoznania się z ofertą sklepu Dalamand.pl

logo_dalamand_www

Kokosowe babeczki a la bounty (6)

Kokosowe babeczki a la baunty i wspaniały zestaw mlecznik i cukierniczka od Dalamand

Kokosowe babeczki a la bounty (1)

Składniki: (na 6-8 sztuk)

  • 60 g masła
  • 130 g cukru
  • 1 jajko M
  • 1/2 szklanki wiórków kokosowych
  • 3/4 szklanki mąki pszennej
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 50 ml mleka
  • na wierzch: polewa czekoladowa lub cukier puder

Przygotowanie:

W misce miksujemy masło z cukrem. Następnie dodajemy jajko, dokładnie miksujemy. Kolejno wsypujemy wiórki, miksujemy do połączenia składników.

W osobnej misce mieszamy obie mąki z proszkiem do pieczenia. Dodajemy do naszej kokosowej masy na przemian z mlekiem. Składniki mieszamy łyżką tylko do połączenia.

Formę na muffinki wykładamy papilotkami. Przekładamy do niej nasze ciasto. Pieczemy w temperaturze 160 stopni przez około 25 minut (do tzw. suchego patyczka, grzanie góra-dół).

Babeczki dekorujemy przed podaniem cukrem pudrem lub rozpuszczoną mleczną czekoladą (wówczas jeszcze bardziej przypominają bounty).

Smacznego

Print Friendly

7 comments

Dodaj komentarz


*