Kluski z sosem na bazie mleka kokosowego

Kluski z sosem na bazie mleczka kokosowego. Dziś polecam Wam pomysł na pyszny obiad. Kluseczki polane sosem na bazie mleczka kokosowego. Sos jest delikatny w smaku i sycący. Znajdziecie w nim pieczarki, kiełbasę krakowską i odrobinę koperku. Całość wyszła naprawdę pysznie i szczerze Wam polecam. Spróbujcie.

Taki sos możecie też podać z kopytkami, makaronem, a nawet plackami ziemniaczanymi. Wszystko zależy już od Waszej wyobraźni i smaku 😉

Składniki:

Na sos:

  • około 400 g pieczarek
  • 1 łyżka posiekanego koperku
  • 3 cm kiełbasy krakowskiej Henryk Kania
  • 1 łyżka masła
  • pół cebuli
  • świeżo mielony pieprz do smaku
  • sól ziołowa do smaku
  • pół szklanki mleka kokosowego

Na kluski:

  • 1 kg ziemniaków
  • 1 jajko
  • mąka ziemniaczana
  • sól

Przygotowanie:

Jak przygotować kluski?

Ziemniaki gotujemy, a następnie przepuszczamy przez praskę. Wkładamy do miski, uciskamy wyrównując i odbieramy 1/4 ziemniaków. Odkładamy tą część na bok, a w to miejsce wsypujemy mąkę ziemniaczaną. Dokładamy teraz odłożone ziemniaki, wbijamy 1 jajko i solimy (około 1 łyżeczkę). Wyrabiamy ciasto rękami.  W razie potrzeby można dodać niewielką ilość mąki. Formujemy kulę. Odrywać po kawałku ciasta wielkości większego orzecha włoskiego i formujemy w dłoniach kluski (kuleczki). Końcem drewnianej łyżki robimy małe wgłębienie w środku. Kluski wrzucamy do wrzącej, osolonej wody. Mieszamy ostrożnie, aby nie przykleiły się do dna. Gdy kluski wypłyną na wierzch gotujemy je około 2 minut.

Jak przygotować sos?

Drobno pokrojoną cebulę podsmażamy na maśle, dodajemy pokrojoną w kostkę kiełbasę i jeszcze chwile smażymy. Następnie dodajemy obrane i pokrojone w półplasterki pieczarki (same kapelusze). Smażymy co jakiś czas mieszając, pod koniec doprawiamy świeżo mielonym pieprzem i solą. Następnie dolewamy mleko kokosowe i dodajemy posiekany koperek. Zostawiamy na mniejszym płomieniu co jakiś czas mieszając, aż do zgęstnienia sosu. Próbujemy i opcjonalnie doprawiamy do smaku.

Tak przygotowany sos podajemy z kluseczkami.

Smacznego

Print Friendly, PDF & Email

6 comments

Dodaj komentarz

*