Jakiś czas temu miałam przyjemność przetestować oliwy z hiszpańskich oliwek od Oliwny Raj. Od zawsze ceniłam dobrą oliwę. Nie wyobrażam sobie bez niej sałatki, uwielbiam ją z domowym pieczywem i szczyptą ulubionych ziół, cenię ją za walory zdrowotne. I jakie są moje wrażenia?
Otrzymałam pięć rodzajów oliwy:
Oliwa dla dzieci Casitas de Hualdo
Oliwa stworzona z myślą o najmłodszych. Wyróżniająca się łagodnym smakiem, lekkim owocowym aromatem oraz kolorowym opakowaniem (baśniowy motyw księżniczki i rycerza). Zdrowa oliwa pełna polifenoli, witamin i kwasów omega 9 tak potrzebnych do rozwoju dzieci. Naprawdę dobrej jakości oliwa, która posmakuje nie tylko dzieciom. Osobiście ją polecam!
Informacje od producenta:
- Odmiana oliwek: coupage 4 odmian: Arbequina, Picual, Manzanilla, Cornicabra
- Smak: bardzo zrównoważony, łagodnie owocowy z delikatnie pikantnym posmakiem
- Zapach: świeżo skoszonej trawy, dojrzałych pomidorów, migdałów i dojrzałych bananów
- Kolor: bursztynowy
- wyciskana na zimno w sposób wyłącznie mechaniczny w ciągu max 6 godzin od zerwania świeżej oliwki z drzewa. Ta oliwa jest jak świeżo wyciśnięty sok z owoców
Oliwy Premium Extra Virgin: z odmiany Arbequina oraz z odmiany Picual
Są to oliwy jednoszczepowe, które możemy spokojnie stosować do dressingu, past, sałatek, hummusów, idealnie smakują też z chlebem czy spaghetti. Oliwy nie dominują smakowo. Można je nazwać uniwersalnymi. Obie są bogate w polifenole, drapią więc w gardło, ale są bogate smakowo i mimo to łagodne. Obie odmiany są godne polecenia i doskonale sprawdziły się w mojej kuchni.
Smaki i aromaty oliwy Arbequina:
- Smak: owocowy
- Zapach bardzo intensywny z wyczuwalnym aromatem przede wszystkim świeżo skoszonej trawy i gałązek pomidora
- Kolor: bursztynowy
Smaki i aromaty oliwy Picual:
- Smak: owocowy z pikantno-pieprznym posmakiem
- Zapach: dojrzałych owoców, zielonych liści, zielonych bananów oraz mięty
- Kolor: bursztynowy
Obie odmiany nadają się doskonale jako dodatek do prostych sałatek (tu sałatka z odmianą Picual)
Oliwy Premium Extra Virgin: z odmiany Manzanilla oraz z odmiany Cornicabra
To również oliwy jednoszczepowe. Manzanilla doskonale nadaje się do wszelkiego rodzaju potraw. Dzięki jej pikantności możemy zrezygnować z dodawania pieprzu. Znakomicie smakuje jajko na twardo polane oliwą. Bardzo dobrze komponuje się również jako dodatek do kasz, pieczonych mięs oraz duszonych warzyw. Najlepiej podawać ją w towarzystwie czerwonego wina. Jest bogata w polifenole. Natomiast Cornicabra jest najbardziej esencjonalną i intensywną z oliw produkowanych przez Casas de Hualdo. Poza niuansem pieprzowym urzeka przyjemnym goryczkowym finiszem i na długo pozostawia smak w ustach. Znakomicie sprawdza się jako przyprawa do wzbogacenia dań już na talerzu. Doprawiona nią zupa krem, makaron, sos czy tortilla ziemniaczana nabierają nowego wyrazu bo jest znakomitym nośnikiem smaku. Cornicabra obok soli i pieprzu powinna stać na kuchennym stole i służyć jako obowiązkowa przyprawa. Bardzo wzbogaca potrawy – zwłaszcza z warzyw podanych na ciepło. Osobiście bardziej posmakowała mi Manzanilla, ale Cornicabra przypadła do gustu mojej rodzinie.
Oliwa ta ma złocisty kolor z domieszką zieleni oraz owocowy smak. Wyczuwa się w niej nutę jabłek i zielonych liści.
Smaki i aromaty oliwy Manzanilla:
- Smak: owocowy z bardzo pikantnym posmakiem
- Zapach: przypomina letnią łąkę, szczaw i soczystą trawę (manzanilla=rumianek)
- Kolor: złocisty z domieszką zieleni
Smaki i aromaty oliwy Cornicabra:
- Smak: owocowy z pikantno-goryczkowym posmakiem
- Zapach: Wyczuwa się w niej nutę jabłek i zielonych liści
- Kolor: złocisty z domieszką zieleni
Cornicabra z Casas de Hualdo została uznana przez organizację DO MONTES DE TOLEDO za najlepszą oliwę Cornicabra w całym regionie.
Gdzie można nabyć te oliwy?