Uwielbiam sałatki z dodatkiem kiszonych ogórków. Idealnie smakują z grillowaną kiełbasą lub mięsem. Niestety nieprzychylna, zmienna pogoda (pół dnia upałów, pół dnia ulewy) nie sprzyjają grillowaniu. Dlatego dziś chciałabym podzielić się z Wami równie pysznym, łatwym, wręcz ekspresowym daniem, z którym taka sałatka komponuje się wspaniale. Ostatnio kupiłam w sklepie małe kiełbaski bankietowe. Lubie mieć je w lodówce, wystarczy je podgrzać lub zapiec w piekarniku i mamy smaczny mięsny akcent. Takie kiełbaski doskonale smakują z szybką sałatką z kiszonych ogórków, a całość tego szybkiego dania zwieńcza pyszny sos madziarów. Spróbujcie. Czasem można przygotować coś sycącego i co najważniejsze smacznego dosłownie w kilka chwil.
Składniki: (na 1 porcję, ilość można zwiększyć w zależności od ilości osób)
- 1 duży kiszony ogórek
- 1 mały pomidor
- około 1 łyżki posiekanego szczypioru
- sól i pieprz do smaku
- oliwa z oliwek
- kiełbaski bankietowe – porcja
- sos madziarów (u mnie Folwark)
Przygotowanie:
Kiszonego (dużego) ogórka kroimy w kostkę, wrzucamy do miseczki. Następnie dodajemy pokrojonego w kostkę (większą) pomidora i posiekany szczypior. Całość doprawiamy solą i pieprzem i polewamy delikatnie oliwą z oliwek. Wszystko delikatnie mieszamy, próbujemy. Opcjonalnie doprawiamy.
Kiełbaski podgrzewamy (lub pieczemy w piekarniku).
Na talerzu układamy ciepłe kiełbaski, podajemy do nich sałatkę i sos madziarów, którego pikantny smak idealnie komponuje się z resztą składników.
Smacznego
Uwielbiam takie malutkie kiełbaski. Zawsze w bufecie na wyjazdach takie są 😉 Super pyszne. Pozdrawiam ciepło 🙂
😀