Kefirowo maślankowe placuszki z suszonym jabłuszkiem

 

kefirowo-maslankowe-placuszki-z-suszonym-jabluszkiem-1

Dziś zapraszam Was na kefirowo maślankowe placuszki z suszonym jabłuszkiem. Idealne na śniadanie, jak i kolację. W każdym placuszku zatopiłam krążki suszonych jabłek, a całość podałam z pysznym, słodkim syropem klonowym. Moje placuszki były idealnym zwieńczeniem ciężkiego dnia. Szybkie w przygotowaniu, zaspokoiły głód i poprawiły nastrój. Jak, to mawiają niektórzy, po prostu niebo na talerzu. A po kefirowo maślankowych placuszkach z suszonymi jabłkami przyszedł czas na pyszne winogrona… To był idealny wieczór 😉

kefirowo-maslankowe-placuszki-z-suszonym-jabluszkiem-2

Składniki: (na 2 mniejsze porcje)

Przygotowanie:

Do miski wsypujemy mąkę, wbijamy całe jajko, dodajemy szczyptę (większą) sody oczyszczonej, cukier i wlewamy kefir. Całość mieszamy. Na koniec dolewamy powoli maślankę, mieszając, aż ciasto nabierze konsystencji gęstej śmietany. Odstawiamy na 5 minut, mieszamy przed smażeniem.

Na patelni rozpuszczamy olej kokosowy (u mnie około łyżeczki). Smażymy placuszki (około 1 łyżki stołowej na placek). Na każdą porcję ciasta układamy 1 krążek jabłka suszonego bez skórki.

kefirowo-maslankowe-placuszki-z-suszonym-jabluszkiem-4

Placuszki smażymy z obu stron na złoto na małym ogniu.

Podajemy od razu polane syropem klonowym.

kefirowo-maslankowe-placuszki-z-suszonym-jabluszkiem-3

kefirowo-maslankowe-placuszki-z-suszonym-jabluszkiem-1

Smacznego

 

Print Friendly

2 comments

Dodaj komentarz


*