Kawowy sernik z amaretto (dwuwarstwowy)

Kawowy sernik z amaretto (dwuwarstwowy) (2)

Kawowy sernik z amaretto (dwuwarstwowy) (1)Dziś zapraszam Was na pyszny kawowy sernik z amaretto (dwuwarstwowy). Pierwszą, górną warstwę sernika tworzy pyszne połączenie kawy z syropem amaretto, druga dolna warstwa to tradycyjny smak sernika. Do sernika wykorzystałam wspaniałą kawę od Tommy Cafe. Ten aromat i smak… coś cudownego dla zmysłów. Już po otwarciu opakowania wiedziałam, że mam do czynienia ze wspaniałą wysokiej jakości kawą. Podobnie zareagowali moi bliscy. Z Tommy Cafe warto rozpocząć każdy dzień. Kawa z palarni, a kawa ze sklepu… no cóż od razu po otwarciu opakowania widać i czuć różnicę. Kawa od Tommy Cafe jest mielona tuż przed wysłaniem zamówienia. Po zmieleniu, kawa trafia do specjalnego opakowania, z zamknięciem strunowym oraz jednostronnym wentylkiem, aby kawa w nim przechowywana długo utrzymywała swój aromat i odpowiednią wilgotność.Warto sięgać po dobrej jakości kawy. Taka filiżanka nie tylko budzi, ale też wspaniale smakuje. Dlatego mój delikatnie kawowy sernik podałam dodatkowo w towarzystwie filiżanki pysznej kawy 😉 Polecam.

TommyCafe - pyszne kawy i herbatyKawowy sernik z amaretto (dwuwarstwowy) (4)Kawowy sernik z amaretto (dwuwarstwowy) (3)

Taki sernik możecie również przygotować np. na ciasteczkowym spodzie. Aby Wasz sernik był wyższy wystarczy użyć mniejszej formy. Ja przygotowałam go w formie 24 cm.

Składniki: (na tortownicę 22 lub 24 cm – wyższy lub niższy sernik)

  • 500 g sernika z wiaderka (nie może być wodnisty)
  • 4 jajka (najlepiej wiejskie)
  • 1 szklanka cukru
  • 125 g miękkiego masła
  • 1 czubata łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • mała szczypta soli
  • 2 łyżeczki mielonej kawy smakowej French Vanilla od Tommy Cafe
  • 2 łyżki wody
  • 2 łyżeczki syropu amaretto
  • cukier puder do oprószenia sernika
  • opcjonalnie sos czekoladowy do polania sernika przed podaniem

Przygotowanie:

Do szklanki wsypujmy 2 łyżeczki mielonej kawy smakowej, zalewamy je 2 łyżkami zagotowanej wody, dokładnie mieszamy. Następnie dodajemy syrop amaretto, znów mieszamy. Odstawiamy do przestudzenia.

Do jednej miski wbijamy same białka, do drugiej żółtka. Białka ubijamy ze szczyptą soli. Żółtka miksujemy z cukrem i miękkim masłem na puch. Następnie dodajemy łyżka po łyżce ser z wiaderka (gdzieś pomiędzy dodając czubatą łyżeczkę mąki ziemniaczanej), cały czas miksując na małych obrotach. Na koniec dodajemy ubite białka, króciutko i delikatnie miksujemy z masą.

Do osobnej miski odkładamy 7 łyżek masy serowej. Dodajemy przygotowaną wcześniej kawę z amaretto. Całość króciutko miksujemy.

Do wysmarowanej wcześniej tłuszczem i obsypanej kaszą manną tortownicy wylewamy pierwszą warstwę sernika (czystą, bez kawy), następnie delikatnie wylewamy na wierzch warstwę kawową (można np. wykałaczką zrobić małe esy floresy, ale ja to ominęłam).

Sernika wkładamy do nagrzanego do 210 stopni piekarnika na środkowy poziom i pieczemy około 45-50 minut. Czas pieczenia zależy od piekarnika, należy obserwować sernik, boki powinny delikatnie pod koniec pieczenia odchodzić od formy. Sernik zostawiamy do przestudzenia w uchylonym piekarniku. Wyciągamy, a gdy całkiem ostygnie zdejmujemy obręcz. Wkładamy najlepiej na noc do lodówki. Przed podaniem oprószamy cukrem pudrem. Sernik wspaniale smakuje również polany delikatnie sosem czekoladowym (polecam spróbować takiego połączenia).

Kawowy sernik z amaretto (dwuwarstwowy) (2)Smacznego

Print Friendly, PDF & Email

2 comments

Dodaj komentarz