Kawowe galaretki z nutą amaretto

Kawowe galaretki z nutą amaretto. Prosty deser dla wielbicieli kawowych smaków. Tak przygotowane galaretki możecie podać z kleksem bitej śmietany, waniliowego kremu, z owocami, polane syropem lub tak jak ja z pokruszoną bezą. Spróbujcie. Podstawą smaku jest oczywiście dobrej jakości kawa. Polecam Wam kawy  z palarni CoffeeForYou. Jest to rzemieślnicza palarnia, w której kawa jest zawsze świeżo wypalana w sposób indywidualnie dobrany. Tu każdy znajdzie coś dla siebie. Możecie wybrać kawę według swoich upodobań dobierając stopień wypalenia, moc, nuty smakowe.

Składniki:

  • 1 szklanka gorącej wody
  • 3 pełne łyżeczki świeżo zmielonej kawy – u mnie Brazil Fazenda Lagos z palarni  CoffeeForYou
  • 2 pełne łyżeczki żelatyny + ciepła woda do jej przykrycia (minimalna ilość, u mnie ciut ponad łyżkę wody)
  • 2 pełne łyżki cukru pudru
  • 1 łyżka syropu amaretto (bezalkoholowy)
  • kilka bezików do podania

Przygotowanie:

Zaparzamy kawę. Żelatynę zalewamy ciepłą wodą, odstawiamy na bok. Do gorącej kawy dodajemy cukier puder, dokładnie mieszamy. Następnie dolewamy syrop amaretto, mieszamy. Kolejno dodajemy naszą żelatynę i dokładnie mieszamy przez chwilę.

Przelewamy do małych szklaneczek / kieliszków. Studzimy i wstawiamy do lodów do zastygnięcia.

Jeśli chcemy podać galaretki na talerzykach, wówczas zamiast do szklaneczek /kieliszków, „kawę” należy przelać do silikonowej formy na muffinki (powstanie 4-5 porcji). Zostawiamy do przestudzenia i wstawiamy do lodówki w celu całkowitego stężenia. Następnie ostrożnie wyciągamy z foremek i podajemy na małych talerzykach z pokruszoną bezą.

U mnie dziś wersja przyspieszona i mocno schłodzona (zamierzony zabieg, do galaretek podałam latte z rozgrzewającym piernikowym syropem). Formę wstawiłam do zamrażalnika (czas oczekiwania był krótszy) ostrożnie wyjęłam galaretki i wstawiłam na chwilę do lodówki. Lekko „lodowe” galaretki podałam z pokruszoną bezą.

Smacznego

 

Print Friendly, PDF & Email

6 comments

Dodaj komentarz

*