Kawowe ciasteczka w białej czekoladzie

Kawowe ciasteczka w białej czekoladzie Dziś zapraszam Was na pyszne kawowe ciasteczka skąpane w białej czekoladzie. Niektóre dodatkowo ozdobiłam chrupiącymi czekoladowymi chrupkami. Całość wyszła pysznie i… uroczo 😉 W sam raz na to by usiąść we dwoje przy filiżance ulubionej kawy, zjeść coś słodkiego i miło spędzić dzień. Jeśli nie lubicie białej czekolady możecie ją spokojnie zastąpić mleczną. Ciasteczka wyjdą równie pysznie. Kruche w środku z nutą mojej ulubionej kawy zbożowej i słodkie z zewnątrz. Do tego w kształcie serca. Bo nic nie smakuje lepiej niż dobra kawa, ciasteczko i czekolada 😉 Zgodzicie się?

A co do kawy? Wyobrażacie sobie bez niej dzień? Ja już chyba nie. Rano na pobudkę, do czegoś słodkiego, podczas spotkań z przyjaciółmi, a nawet teraz gdy piszę ten post 😉 Oczywiście nie zawsze jest, to mała czarna z kofeiną 😉 Często też sięgam właśnie po kawę zbożową. No cóż… kawa zbożowa towarzyszy mi chyba najdłużej. Piłam ją jak byłam młodsza, w ciąży itd Uwielbiam jej smak również w wypiekach czy prostych deserach. Jeśli nie pijacie kawy zbożowej, to jednak polecam Wam, aby znalazła się w Waszej kuchni. Dlaczego? Bo jest doskonała do wypieków 🙂 Przekonacie się o tym próbując dzisiejszych kawowych ciasteczek w białej czekoladzie.

Składniki:

  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1 żółtko
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 2 łyżeczki kawy zbożowej
  • 100 g zimnego masła
  • 1 łyżka kwaśnej śmietany 18%
  • tabliczka białej czekolady (można zamienić na mleczną)
  • opcjonalnie: czekoladowe chrupki lub inne ozdoby

Przygotowanie:

Do miski wsypujemy mąkę pszenną, dodajemy masło (siekamy je), 2 łyżki cukru pudru, kawę zbożową i żółtko. Na koniec dodajemy śmietanę. Zagniatamy ciasto. Tworzymy z niego kulę i wkładamy do lodówki do schłodzenia (na 1 godzinę).

Piekarnik rozgrzewamy do 190 stopni (grzanie góra-dół, bez termoobiegu).

Schodzone ciasto rozwałkowujemy na macie/blacie obsypanej lekko mąką (na około 3 mm). Wycinamy serduszka, resztki ciasta zagniatamy i znów rozwałkowujemy i wycinamy serduszka.

Uwaga: Ilość ciasteczek zależy od wielkości foremki, którą je wytniecie.

Ciasteczka układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wkładamy do rozgrzanego piekarnika i pieczemy około 15-20 minut (ciasteczka należy obserwować, powinny być ładnie zarumienione). Czas pieczenia może być różny w zależności od piekarnika, obserwujemy ciasteczka.

Ciasteczka studzimy. W tym czasie rozpuszczamy w kąpieli wodnej białą czekoladę. Zanurzamy w niej każde ciasteczka i odkładamy do zastygnięcia (ja układam na papierze do pieczenia). Ciasteczka może również dowolnie ozdobić (ja na co 2-3 ciasteczko nakładałam czekoladowe chrupki).

Gdy czekolada zastygnie może już jeść 😉

Smacznego

Print Friendly, PDF & Email

2 comments

Dodaj komentarz