Kawa z amaretto i pomarańczowa bitą śmietaną

Kawa z amaretto i pomarańczowa bitą śmietaną To jedna z ulubionych kaw mojej przyjaciółki. Prosta i szybka w przygotowaniu, niezwykle aromatyczna. Idealna by usiąść razem i… poplotkować 😉 Taka kawa już sama w sobie stanowi doskonały deser, jednak my zazwyczaj do tego sięgamy jeszcze po odrobinę słodyczy. Dziś podałam ją z pyszną białą czekoladą z pistacjami i wiśniami. Przyjaciółka była zachwycona tym połączeniem. Jeśli i Wy macie kogoś z kim uwielbiacie siąść przy filiżance dobrej kawy lub chcecie sprawić komuś idealny prezent na święta, to koniecznie zajrzyjcie do Konesso.

Składniki:

  • zaparzona kawa – u mnie Bazzara Dolcevivace
  • 1,5-2 łyżki barmańskiego likieru amaretto (ilość według upodobań)
  • 125 ml śmietanki kremówki 30-36%
  • skórka starta z połowy pomarańczy
  • szczypta cynamonu
  • dowolne słodkie ozdoby

Przygotowanie:

Do gorącej kawy dolewamy likier amaretto, mieszamy. Próbujemy i opcjonalnie dolewamy ciut więcej likieru, kawy dodatkowo nie słodzę. Rozlewamy do dwóch filiżanek.

Do zimnej śmietanki dodajemy startą skórkę z połowy pomarańczy. Ubijamy śmietankę. Tak przygotowaną śmietankę nakładamy na nasze kawy.

Każdą porcję posypujemy dowolnymi słodkimi ozdobami i szczyptą cynamonu.

Podajemy od razu.

Smacznego

Print Friendly, PDF & Email

2 comments

Skomentuj Konesso Anuluj pisanie odpowiedzi