Kasza jęczmienna w sosie pieczarkowym (z koperkiem)

Kasza jęczmienna w sosie pieczarkowym (z koperkiem) Proste, pyszne danie, które doskonale syci. Taka kasza jęczmienna w sosie pieczarkowym z koperkiem idealnie nadaje się na obiad. Pamiętajcie tylko, aby całość dobrze doprawić do smaku. Pyszne, zdrowe (ja zagęszczam sos jogurtem, ale oczywiście możecie użyć śmietany) i szybkie danie. Jeśli lubcie kaszę i sosy grzybowe, to ta propozycja powinna Wam posmakować 🙂

Polecam Wam również kotleciki z kaszy jęczmiennej z pieczarkami. Przepis znajdziecie tutaj.

Składniki:

  • 6 pieczarek
  • 1 mała cebula
  • 250 ml bulionu
  • 2 łyżki posiekanego koperku
  • pieprz i sól do smaku
  • olej do podsmażenia składników (z 2-3 łyżki)
  • 0,5 szklanki kaszy jęczmiennej PZZ Białystok
  • 3 łyżki naturalnego jogurtu lub śmietany 18%
  • 2 łyżki mąki
  • woda

Przygotowanie:

Kaszę jęczmienną gotujemy w osolonej wodzie zgodnie z instrukcją na opakowaniu.

Cebulę drobno kroimy i podsmażamy na niewielkiej ilości oleju. Pieczarki obieramy i kroimy w półplasterki, dodajemy do cebuli i chwilę smażymy. Pod koniec doprawiamy całość sola i pieprzem.

Dolewamy bulion, dusimy pod przykryciem, pod koniec dodajemy koperek. Jeszcze chwilę dusimy i zagęszczamy sos mieszanką jogurtu (lub śmietany) z mąką i niewielką ilością wody, mieszamy.

Dodajemy ugotowaną kaszę, mieszamy, próbujemy i opcjonalnie doprawiamy do smaku (pamiętajcie, że sos ma być wyrazisty – ja nie żałuję tu pieprzu). Podajemy.

Smacznego

Print Friendly, PDF & Email

2 comments

Dodaj komentarz

*